De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Kledingkeuze boven de zestig

vijftigenmeer kledingkeuzeKledingkeuze. Wat trek ik vandaag weer eens aan? Hoe is mijn stemming? Wat voelt goed, wat staat goed?

Kledingkeuze

Kledingkeuze

Ik had me altijd voorgenomen mijn haar grijs te laten als ik boven de zestig zou zijn. Wel een dingetje nu om zo half met grijs en half met nog een blond gedeelte in je haar te lopen. Door mijn haar op te steken valt het niet erg op. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf langzamerhand ouder worden. Is dat erg? Nee, want we zijn allemaal blij dat we ouder worden. De rimpels wat dieper en de wenkbrauwen wat borsteliger. De wallen onder mijn ogen zien er wat donkerder van kleur uit. Dus besteed ik vaak wel extra tijd aan mijn make-up en aan mijn kleding. Niet als ik thuis ben en erbij loopt als een sloddervos (wel schoon natuurlijk) Maar het kiezen van de juiste kleding is een strijd.

Kwaliteit

Kleuren

De stoffen die ik nu kies als ik kleding koop, moeten goed passen en zijn wat beter van kwaliteit.  Om de oneffenheidjes (lees: vetrolletjes) door het bourgondische leven te verhullen. Uiteindelijk blijft het allemaal wat beter in model. Bij twijfel niet inhalen. Ook met kleding. Als het niet helemaal naar je zin is: Niet doen. In de winkel laten hangen. Kijk hoe het valt, en hoe het zit bij de taille. Kijk ook of je blouse ‘gaapt’ als je gaat zitten. Een doorkijkje naar je zorgvuldig uitgekozen beha gun je (bijna) niemand. Op je werk is het helemaal geen kijk.

Begrijp me goed; showen met (een gedeelte van je) decollete is geen fout. Wees dan wel spaarzaam waar je het doet. Al die kreukels die zich manifesteren tussen je beide dames, hoeft niemand te zien. Zorg sowieso voor goed passend ondergoed.

Wapperende bovenarmen

Pasteltinten

De blubberende kippedijtjes valt nog wat over te zeggen als je op vakantie in een hemdje loopt. In een zakelijke omgeving zou ik er niet voor kiezen. Als je met je kleinkind naar de dierentuin gaat, kun je iets anders aantrekken (comfortabel) dan dat je met je man naar een bedrijfsfeest gaat.

Kies in de kledingkeuze, kleuren die passen bij je haar, je huid en je ogen. Dit haalt het beste in je naar boven. Soms zie je gewoon dat bepaalde kleuren je grauw en vaal laten lijken. Ik krijg vaak een compliment als ik iets van pastel draag. Roze of lichtblauw. Natuurlijk ben ik gek van zwart maar draag hier dan vaak een kleur sjaal bij die mijn gezicht wat meer laat spreken. Fel gekleurde leesbril erbij natuurlijk. Ik denk dat je ook zonder kleurenadvies wel weet wat goed bij je past. Intuitie heet dat. Kijk kritisch. Als je het niet zeker weet kun je altijd een professioneel kleureadvies inwinnen. Misschien gezellig om samen met een vriendin te doen.

Mode en trends

te kort of te lang

Meedoen aan trends heb ik ook achter me gelaten. Ik ga bij kledingkeuze voor kwaliteit en iets meer neutraal. Kanten doorkijksetjes met hoge laarzen of korte spijkerbroekjes vind je niet meer in mijn kast. De lengte van je rok wordt nu bepalend. Te kort is geforceerd jeugdig maar te lang kan ook weer ouwelijk lijken. Ik zag op internet dat Mart Visser meestal bij een jurk de zoom net boven de knieschijf laat vallen. Hij vindt knieen altijd lelijk. Is ook zo; de meeste mensen hebben lelijke knieen. Maar tussen een jurk en een rok zit dan ook nog weer verschil. Ik las op internet dat rokken weer helemaal de trend zijn. Lang, midi of kort maakt niet uit. Voor ieder wat wils.

Lastig om iedere dag weer een keuze te maken.

 

15 reacties

 1. Lot

  Ja kleding kopen is lastig met een maatje meer zeker. Vaak wordt gezegd dat laagjes afkleden, nou bij mij niet dan lijkt ik echt dubbeldik. Wijde kleding om alles te verhullen is ook niet mooi, maar een op de goede plekken coupenaden en getailleerde kleding juist wel.
  Ik hou ook van kleur en zwart. Pastel doet niks voor mij en aardekleuren ook niet, als ik dan bv in een spiegelruit kijk denk ik wie is dat?
  Stof is heel belangrijk inderdaad. Afgelopen week een jurk bij de kringloop gekocht omdat het zulke mooie soepele stof is, zwart met wit streepje, een jurk in maat 40 die ik dus niet pas, maar de onderkant is lang genoeg om er een mooie rok van te maken.

  • Herma Westerdiep

   Geweldig als je zo kunt denken. Creatief en aandacht voor hoe je er uit ziet.

 2. Ivonne

  Zooooo herkenbaar!!!
  Daar waar ik jaren geleden altijd goed kon slagen bij Bon Aparte en later bij Didi, lukt het me gewoon niet meer.
  Ik vind het zo lastig met alle rondingen die ik wil verbergen, zonder gelijk “tenten” aan te hebben ????

  • Herma Westerdiep

   Precies. Soms denken fabrikanten dat iedereen maat 38 heeft (tegendeel is waar) en dat mensen die boven maat 42 shoppen bij de lokale tentenboer. Bizarre ontwikkelingen.

 3. johmar

  Veel van de dingen die je noemt vind ik voor alle leeftijden gelden, minus de wrinkels dan natuurlijk. Zelf ben ik al 10 jaar geleden gestopt met het verven van mijn haar, toen was ik al best grijs ,maar het bijzondere is dat een deel nu nog steeds blond is. Verder denk ik als ik me er goed in voel , het is schoon en heel en het is niet ongepast als het om werk etc. gaat dan doe ik wat mij uitkomt. Zie wel eens mensen in totaal niet bij hen passende of extreme outfits, maar met zoveel zelfvetrouwen dat ik denk had ik dat maar. Gezond ouder worden is voor mij belangrijker dan uiterlijkheden. Bovendien over smaak valt niet te twisten.

  • johmar

   oeps zie dat ik wrinkels schreef dat moeten rimpels zijn natuurlijk.

  • Herma Westerdiep

   Helemaal gelijk. Schoon en netjes staat op nummer één maar ook respectvol naar anderen. Dus niet met eeltige voeten in slippers op een terras of met okselhaar in een hemd in een restaurant. Om nog maar niet te spreken over mannen die zonder t-shirt (vaak boven de 60) bij de weg fietsen.

   • Mrs. H te B

    Grappig dat je haar en eelt als niet-respectvol benoemt. Dat zou mij nou helemaal niets kunnen schelen. Wel gepaste kleding, niet te bloot, geen echte vrijetijdskleding – jongeren die in joggingbroek naar hun stage komen! Maar hemdjes laat ik ‘in het openbaar’ ook steeds vaker liggen – ik vind het niet meer ‘gepast’ nu ik zichtbaar ouder word.

    • Herma Westerdiep

     Tja … wat je zegt .. niet respectvol naar anderen. Ik zit er niet op te wachten om andermans eeltige (onverzorgd vaak) voeten te zien terwijl ik geniet van een portie bitterballen. Net als jij dus bijvoorbeeld te veel bloot niet respectvol vindt.

 4. Katrina

  Ik ben een zeventigplusser en houd van mooie kleding.
  Sinds een paar jaar richt ik me ook op kwaliteitskleding.
  Jaren lang heb ik in kringloopwinkels en marktplaats gekocht.
  Dat voldoet niet meer.
  Ik koop heel weinig kleding nu, maar wel van goede kwaliteit en laat het eventueel passend maken.
  Langzamerhand verdwijnt zo de mindere kwaliteit uit mijn kast.
  Weggooien doe ik niet, ik gebruik het helemaal op.
  Bevalt me prima.

  • Herma Westerdiep

   Fijn om op deze manier ook een bijdrage te leveren aan ons milieu toch? Niet te veel weggooien en zuinig zijn op dat wat je hebt. Trots op jezelf.

 5. Mevrouw Niekje

  Ik ben gestopt met verven toen ik 38 was, nog steeds niet heel grijs, wel mooie grijze haren verdeeld door mijn donkerbruine haar. Ik draag in de winter jurkjes die ruim boven de knie vallen, met een dikke panty of maillot staat dat nog goed. ‘s Zomers draag ik niet van die korte jurkjes en rokken, maar dan vallen ze over net over de knie of zijn ze nog wat langer. Ik heb dit jaar een bespaarjaar en koop een jaar niets. Dat is makkelijk want ik heb een kast vol met leuke kleren en omdat ik niet aan alle trends en hypes toegeef gaan mijn kleren jaren mee. Leuk stuk dit Herma!

  • Herma Westerdiep

   Dank je voor het compliment. In iedere levensfase is het weer zoeken naar balans in kleding, haarkleur en gezondheid. Leuk om te lezen hoe iedereen hiermee omgaat.

  • Mrs. H te B

   Ik ben in mijn twintiger jaren gestopt met verven – dan maar steeds grijzer! Ik kreeg lange tijd veel complimenten met mijn (blond-grijze) coupe soleil, dat vond ik eigenlijk wel erg grappig…
   Leuk onderwerp!!

   • Herma Westerdiep

    Ja .. maar het duurt best wel lang voordat het allemaal grijs is. Ik heb er lang tegen aan gehikt en twijfel nog steeds … maar dat hoort bij mijn karakter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑