Kaasmolaren. Waarschijnlijk nooit van gehoord maar dit is een afwijking van het tandglazuur.
Kaasmolaren
Een vreemd woord (medische term) totdat je er mee in aanraking komt. Als je vroeger als baby of ukkepuk of als zwangere moeder veel antibiotica kreeg, liep je het risico op een aantasting van de in-wording zijnde ‘vaste’ tanden en kiezen. Dus nog voordat de tanden doorbreken. Maar hoe het precies ontstaat weten de wetenschappers nog niet. De glazuurontwikkeling van de eerste blijvende kiezen en snijtanden in de bovenkaak begint al voor de geboorte en werkt door tot ongeveer het vierde levensjaar. De beschermende glazuurlaag is dan, door verschillende invloeden, niet goed ontwikkeld. De glazuurlaag gaat verkleuren naar wit-crème tot geel-bruin en kan er wat bobbelig uitzien. Gevoeliger omdat de buitenkant zwakker is. Ze zijn zacht en kunnen afbrokkelen. In het ergste geval moeten ze verwijderd worden. Tot voor een aantal jaren kwam dit nauwelijks voor maar in deze tijd heeft bijna vijftien procent van de kinderen ‘kaasmolaren’.
Wat is dan een kaasmolaar?
Sommige kinderen verliezen zelfs glazuur waardoor het lijkt alsof er gaten in de tanden en kiezen vallen; vandaar de naam kaaskiezen of dus ook wel ‘kaasmolaren’ genoemd. Een molaar is eigenlijk gewoon een kies of tand in het achterste deel van de mond. De voedselvermalers. Een zgn. hypomineraliseerde eerste molaar of in het Engels Molar Incisor Hypomineralisation (MIH) genoemd, is een afwijking van het tandglazuur. Dit probleem kan in vlekken voorkomen over het hele glazuur; dus ook de voortanden. Het probleem is dat je gevoelig wordt voor gaatjes omdat het glazuur niet goed functioneert. Het wijkt af van persoon tot persoon.
Voorkomen is beter dan genezen
Heb je kaasmolaren of kaaskiezen, is het van belang om regelmatig naar de tandarts te gaan. Ze kunnen soms helpen door een speciale laag (pasta of fluoride) op de tanden en kiezen aan te brengen. Poets vooral goed met fluoride houdende tandpasta. Dit versterkt het tandglazuur. Let wel op om dit altijd met je tandarts of mondhygiënist te bespreken.
Jeetje … zo leer je nog eens wat! Thanks!