Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit

Mantelzorgers vieren een feestje op 10 november

mantelzorgerMantelzorgers. Ik heb nooit geweten dat we in Nederland de ‘Dag van de Mantelzorg’ vieren.  Duidelijk is dat alle mantelzorgers centraal staan.

 

Mantelzorgers

mantelzorger

Mantelzorgers

Iedereen die (onbetaald) zorgt voor een ander zoals chronisch ziekten, naasten, gehandicapten (enzovoorts) is eigenlijk een mantelzorger.  Denk aan toezicht houden, administratieve hulp bieden, gezelschap houden, meegaan naar de huisarts (en het ziekenhuis) en huishoudelijke taken (in en om het huis).
Je kunt lid worden als mantelzorger (bij bijvoorbeeld mantelzorg.nl) voor 23 euro per jaar. Dat heb ik nog niet gedaan omdat ik mijn eigen boontjes nog wel (nog steeds) kan doppen. Van mijn naasten krijg ik veel steun om de schouders er onder te kunnen  houden. Zorgverlof op het werk aangevraagd en gekregen. Die steun is voor mij het belangrijkste. Erkenning en herkenning. Praat er maar eens over. Je zult zien dat velen onder ons, dit soort zorg verlenen. Makkelijk en soms heel erg zwaar.

Kosten en wetgeving

mantelzorger kosten

extra kosten

Soms maken mantelzorgers extra kosten en soms loop je tegen zorgen en/of wetgeving aan waar je niet mee kunt dealen. Mantelzorger word je niet bewust. Vaak ontstaat het in de familiekring door het overlijden of plotseling uitvallen van een van je ouders. Keuze heb je vaak niet.  Opgedrongen geluk. De balans in je leven raakt al snel behoorlijk  verstoord. Eigenlijk wil je zorgen voor je kinderen en/of je partner en werken om te leven. Genieten van deze eigenlijk best wel hele mooie periode in je leven. Overgang achter de rug; de kinderen hun eigen onderdak.

Als mantelzorger komt er helaas een zware taak bij. Weet je niet precies hoe en wat je moet doen, wil je tijd voor jezelf om weer op te laden? kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid en zoek contact met lotgenoten. Die zijn er best wel veel.

Handen vol

mantelzorger

extra taken

Je hebt je handen vol aan al die extra taken. Eigenlijk sta (mantelzorgers) je altijd aan. Ook als de telefoon rinkelt tijdens een vergadering of midden in de nacht. Je denkt na over nuttige vragen die je wilt stellen aan de behandeld arts. Ook als je moeder (of voor wie je zorgt op dat moment) in het ziekenhuis heeft gelegen en alle medicijnen weer opnieuw ingeregeld moeten worden. Hoe draait het huis? Staat de kachel nog aan en zijn er straks boodschappen genoeg? Is de aangevraagde thuishulp afdoende? Is het ‘s nachts wel veilig? Meeluisteren bij het laatste gesprek in het ziekenhuis. Geconcentreerd. Contact met de apotheek en de CVA verpleegkundige die op bezoek komt. Voldoet de rollator nog wel, hoe gaat het slapen na een ziekenhuisopname.

Contacten en beslissingen

vijftigenmeer mantelzorgers

neem ik de goede beslissingen

Mantelzorgers leggen contacten met verschillende personen en instanties maar ook met verschillende belangen. Ik probeer iedereen op de juiste manier met elkaar in contact te laten komen zonder mijn moeder haar trots en zelfstandigheid aan te tasten. Het is belangrijk dat ze zelf haar beslissingen neemt. Dat lukt me best wel vaak. Soms lig ik er wel wakker van en houdt het me bezig. Doe ik het wel goed? Zie ik niets over het hoofd? Neem ik de goede beslissingen.  Heeft ze zelf wel de goede informatie aan de behandelend fysiotherapeut gegeven? Moet ik me daar ook mee bemoeien? Lastig; vooral omdat het ook gewoon nog je moeder is die een door de generatie getekende wil heeft om te overleven. Ik ben verscheurd door tegenstrijdige gevoelens in een periode waarin het tempo van leven drastisch verandert zonder dat ik er zelf invloed op uit kan oefenen.

Samen staan we sterk.

 

2 reacties

  1. Thea

    Ik ben zeker 15 jaar lang mantelzorger geweest voor mijn beide ouders. Omdat ik mijn werk makkelijk kon regelen was ik de aangewezen persoon. Hoewel ik slecht voor mezelf op kon komen, als er iets met of voor mijn ouders geregeld moest worden leek ik wel een bull-terriër. Heb in die tijd gemerkt hoe gemakkelijk de hulpverleners over de ouderen heen spraken. Erg veel geleerd in die periode en dat zal mij ‘later’ (ik ben bijna 72 zonder gezondheidsproblemen) niet gebeuren.

    • Herma Westerdiep

      Bij een gesprek blijf ik ook altijd op de achtergrond. Luister wel scherp en bemoei me er alleen maar mee als mijn moeder het zelf niet kan of niet snapt. Wat je zegt; je moet goed luisteren en goed in de gaten houden wat er gebeurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑