Je gaat op reis om thuis te komen

Binaural beats om je hersenen te beïnvloeden en lekker te slapen

Binaural beatBinaural beats. Als ik gespannen ben heb ik moeite om in slaap te vallen. Wat in de vredesnaam kan ik doen als ik voor de zoveelste keer, met een overdosis cortisol, rusteloos wakker lig?

 

Binaural beats

binaural beatOp wat voor manier kan ik beter slapen vroeg ik me laatst af? Na een drukke, intensieve periode in de (schoon)familie lukte het me niet om de slaap te vatten. Kamillethee vind ik niet lekker en melatonine wordt in de lever omgezet door het cytochroom-P450-enzym (cyp1a2). Als ‘slow-metaboliser’ gevaarlijk dus. Vaak is het bij mij een combinatie van piekeren en een hoog gehalte adrenaline. Dat giert ergens door mijn systeem waardoor ik slecht in slaap val en tot overmaat van ramp ook nog eens vroeg(er) wakker word. Als reactie op de adrenaline maakt mijn lichaam een lekker portie cortisol aan (stresshormoon). De balans is al met al dan ver te zoeken. Het begint natuurlijk met een andere levensinstelling maar daar moet ik (zou ik graag, wil ik) nog mee aan de slag.

Slaapgeluiden

Op internet kwamen we artikelen tegen van wetenschappers die zeggen dat we onze slaap kunnen manipuleren door middel van geluiden. Slaap is nl. direct gerelateerd aan hersengolven. Zouden we dus met geluid onze hersenen om de tuin kunnen leiden? Deze slaapverwekkende trillingen hebben ze Binaural beats genoemd. Een soort stereogeluid waarbij je linkeroor een andere frequentie krijgt te horen dan het rechter. Je hersenen compenseren dit door er een derde toon aan toe te voegen. Ze veranderen tijdelijk de synchronisatie van je hersenen. Deze toegevoegde, derde toon wordt de ‘Binaural beat’ genoemd. Je hersenen kopiëren deze golven na een tijdje; je lijf maakt serotonine aan. Dus mijn tablet ligt al twee nachten naast het bed met een setje oortjes. App gedownload, voorkeur opgezocht en afwachten. De beats zitten als het waren door een soort muziek gevlochten. Volgens onderzoekers en slaapexperts zou dit een goed effect kunnen hebben op slaap.

NB: Geprobeerd. App geopend in het holst van de nacht.  Leesbril op, hevig blauw scherm in de slaapkamer. Oortjes ingepropt (koptelefoon is niet handig in bed tenzij je 8 uur strak op je rug kunt liggen). Na ik denk ongeveer 10 minuten bleek er reclame tussen te zitten. Ik schrok me wezenloos. Geen goed idee dus. YouTube is beter. Daar heb je slaapmuziek van maar liefst 8 uur zonder reclame en met een bijna zwart scherm. 

Verschillen

Elke Binaural beat heeft dus een verschillend effect op je systeem.  Van sommige tonen krijg je een energieboost en van de andere word je ontspannen. Het zou ook goed zijn voor overspannenheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Lees er vooral eens over. Makkelijker kan bijna niet zou ik denken. Beter dan een pilletje met chemische troep in je lijf. Ook als je een keer op vakantie bent en je niet kunt slapen van omgevingsgeluiden, lijkt me dit een uitkomst.

Hersengolven en vijf verschillende frequenties trillen:

 • Delta – 0 – 4 hertz – diepe slaap, helend -> hier hoop ik dus gebruik van te maken.
 • Thèta – 4 – 8 hertz – meditatie, diepe ontspanning, creativiteit, trance
 • Alfa – 8 – 14 hertz – stress verlagend, beter leren
 • Bèta – 14 – 30 hertz – focus, energie, helder
 • Gamma – 30 – 100 hertz – zeer waakzaam, hoog bewustzijn, geheugen

Wie heeft ervaring om op deze manier (makkelijker) in slaap te vallen?  

4 reacties

 1. Ivonne

  Bedankt voor deze tips! Helpt dit goed bij je?

  • Herma Westerdiep

   ik heb het nu 2 nachten gedaan en het bevalt me goed. volgens mij moet je er ook even aan wennen.

 2. Willem

  Strikt persoonlijk, maar ik zou beginnen met het verbannen van de telefoon, radio, televisie, tablet en wat er verder nog voor communicatiemiddelen zijn, uit de slaapkamer en er een (puzzel)boekje voor in de plaats nemen.
  Ik maak voor het slapen gaan vaak nog een gemakkelijk puzzeltje of lees een stukje. Dat ontspant me meer dan luisteren naar of kijken naar iets, waardoor ik probleemloos inslaap.
  Eerlijk gezegd; koude voeten zijn voor mij een groter probleem om in te slapen dan ‘malende hersenen’ en voor dat probleem is een simpele kruik toch een perfecte remedie.

  • Herma Westerdiep

   alles is al uit de slaapkamer. ik lees vaak nog even. boek of tijdschrift. koude voeten heb ik nooit. ben juist altijd erg warm. dat zal ook niet helpen om de slaap te vatten. het raam staat daarom ook altijd open en de verwarming uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑