Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Lintje; wanneer krijg je een lintje opgespeld?

lintjesLintje. In Nederland kennen we de traditie dat je een lintje kunt ‘krijgen’.  Een symbolische erkenning voor iemand bijzondere bijdrage aan de samenleving. Ik vroeg me af hoe en waarom je deze eer krijgt toebedeeld.

Lintje

lintje vijftigenmeer

Max Verstappen

Toen ik hoorde dat Max Verstappen een lintje kreeg, vroeg ik me af wat je hier dan voor moet doen.  Max is Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Johan Cruijff, Wubbo Ockels en André van Duin hebben deze onderscheiding ook gekregen. Max kreeg deze koninklijke onderscheiding uit handen van minister van Sport Conny Helder. De onderscheiding is de vierde graad in de orde (landelijk en internationale uitstraling). Om deze koninklijke onderscheiding te krijgen moet je dus iets bijzonders voor de samenleving doen. Vrijwilligers bijvoorbeeld die zich gedurende een bepaalde periode inzetten op het gebied van kunst, cultuur, sport enzovoorts. Ook als je een bepaalde baan hebt. Die baan moet je dan wel weer op een speciale manier invullen. Meer doen dan gevraagd en ook weer goed voor de samenleving. Het racen in een Formule 1 auto hoort daar dus ook bij.

Aanvragen

lintjeVia de gemeente kun je iemand voordragen voor een dergelijke onderscheiding (Lintje). Natuurlijk moet je daar een formulier voor invullen. De burgemeester gaat dan kijken of deze persoon in aanmerking komt voor een onderscheiding (want er zijn meerdere). Via de commissaris van de Koning gaat de aanvraag langs de Kanselarij der Nederlandse Orden (Den Haag). Hier wordt over vergaderd (echt waar …), zij schrijven een aanbeveling voor de minister. De koning zet uiteindelijk zijn handtekening onder dit hele (uiteindelijk dus super kostbare) verhaal. Wie zou dat voor Max hebben gedaan?

Soorten

lintje oud

Nederland

De oudste orden (de eervolste) van Nederland zijn de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Militaire Willemsorde. Militairen (heel soms ook burgers) krijgen vaak een Militaire Willemsorde.  De eerste en hoogste is Ridder-Grootkruis. Prinses Wilhelmina heeft deze in ontvangst mogen nemen. Vind ik ook vreemd. Door ons in een goed betaalde baan en dan ook nog een lintje krijgen. De Orde van de Nederlandse Leeuw krijg je bij een bijzondere prestatie. De meeste mensen krijgen de categorie Ridder.
Als laatste is er de Orde van Oranje-Nassau. Deze krijg je als je iets bijzonders aan de samenleving hebt bijgedragen. Officier is voor mensen uit het bedrijfsleven die iets bijzonders op internationaal niveau gedaan hebben (ministers bijvoorbeeld).  Een andere graad is Ridder. Deze wordt het vaakst uitgegeven. Nederlandse sporters die een medaille op de Olympische Spelen gehaald hebben kunnen benoemd worden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De meeste mensen die een lintje krijgen worden benoemt tot ‘Lid’ van deze orde. Hij lijkt erg op de Ridder-onderscheiding, maar is net iets kleiner.

Grote vraag

grote vraag

De Grote Vraag

Volgens mij is deze lintjesregen niet meer van deze tijd. Net als de monarchie (en Prinsjesdag). Maar dat is een andere discussie. Wie bepaalt wie en waarom een lintje krijgt? Krijgen de mannen die bij hoge temperaturen aan de weg werken ook een lintje? Of de mannen die iedere dag ons vuilnis ophalen (zeg maar de categorie zwaar lichamelijk werk) of de broeders in de ambulance? Krijgen alle moeders een lintje voor hun goede zorgen? Alle goed betaalde raadsleden en veel bekende Nederlanders krijgen automatisch een lintje maar waarom niet de voorzitter van de plaatselijke voetbalclub? Al die anonieme vrijwilligers die belangeloos onze sportieve jeugd trainen en alle andere, hard werkende Nederlanders worden in mijn ogen vergeten, op de tweede plek gezet. Ik gun Max deze eer maar wat ligt hier aan filosofie achter? Wie draagt voor en wie beslist? Wie kiest uit al die toegewijde Nederlanders? Wat draagt het bij? Wat is het grote doel van dit lintje? … en natuurlijk … : Wat kost dit allemaal?

 

 

4 reacties

  1. Menno

    Je krijgt een lintje als het de koning behaagt. Althans in die trend start telkens de uitreiking.
    Maar waarom dat volgt pas in de tweede zin.

  2. Mirjam Weima

    Al die anonieme vrijwilligers die elke week een bardienst draaien of een luisterend oor bieden bij een telefoonhulpdienst. De initiatief nemers in een dorp die zorgen dat de straat of buurt er weer mooier op wordt. Al die mensen die het doen voor een mooiere en betere samenleving hoeven geen lintje . Ze doen het omdat het goed is om te doen.
    Mirjam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑