De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Vijftigplusser; Levensvragen en antwoorden

levensvragenLevensvragen. Op deze manier leren jullie me een beetje beter kennen. Het zijn niet echt diepzinnige levensvragen. Dat vond ik een beetje te veel van het goede voor een blog zo ergens aan het eind van het jaar. Lees mee en stel je eigen levensvragen.

Levensvragen en antwoorden

Hoe ziet de home screen van je telefoon eruit? Daar staat een hele leuke foto op van mijn allerliefste. Genomen door een professionele fotograaf op het werk voor het personeelsblad. Mijn steun en toeverlaat. Mijn rots in de branding.

levensvragen cappuccinoKoffie of thee

Je gaat naar een kroegje/café; wat bestel je? Op vakantie een cappuccino (met een beetje suiker) in de ochtend. In de middag een gewone kop koffie het liefst met een stukje chocola of een lekker broodje. Als ik frisdrank bestel ben ik blij met bitter lemon en als ik gek doe met een vriendin ga ik voor een glas koude witte (droge) wijn.

Welk woord gebruik je echt té vaak? Ik pas op om geen stopwoordjes te gebruiken. Vanuit mijn vorige baan ken ik iemand die constant hatsteflats zei. Kon ik geweldig mee (en om) lachen. Dat woord gebruik ik zelf ook regelmatig. Wel bewust. Het bekt gewoon lekker. Het woordje ‘dus’ moet ik wel vaak uit mijn concept-blogs halen.

Bioscoop

Wat is je favoriete film? Zonder twijfel the Green MileGreen Mile. Die heb ik al een paar keer gezien. Als je weet dat ik een film nooit nog een keer wil zien, wil dat wat zeggen. Deze film is gebaseerd op een roman van Stephen King. Hoofdrollen door Tom Hanks en Michael Clarke Duncan. In deze film kijkt de hoofdrolspeler (gevangenisbewaarder) terug op zijn leven. De hele film is doorspekt met levensvragen.

Wat is je guilty pleasure op het gebied van televisie? Lastig.  Als je het over een soort guilty pleasure hebt houd ik wel van Geer en Goor of Zon, Ziekenhuis, Zuipen en je ouders in shock. Ik zou me doodschamen als mijn ouders dit ooit hadden gedaan. Volgens mij leidt dit tot een onherstelbare breuk met je kinderen. Waar mensen niet al intrappen. Temptation Island is ook zo’n programma. Voor mij wel stiekem smullen.

piano en muzieknotenMuziek

Wat is het laatste liedje dat je hebt geluisterd? Matt Simons met Catch & Release en Lose Control. Niet mijn aller grootste favoriet maar we waren bij een concert van hem in de Oosterpoort/ Groningen. Leuke vent die Matt; zingt gewoon loei zuiver. Liedjes met herinneringen. Mijn muzikale interesse ligt ergens tussen Andrea Bocelli en de Toppers.

hermaWaar erger je je aan? Om mijn onhandigheid. Ik struikel en val regelmatig. Ook over mijn eigen voeten. Ik ben ook redelijk open en direct. Hart op de tong. Niet altijd een goede eigenschap. Ergeren in de maatschappij doe ik me aan het eeuwige discrimineren in de breedste zin van het woord. Er zijn nog steeds mensen die zich beter voelen dan een ander.  Niet alleen gebaseerd op huidskleur. Het gaat bij discriminatie om veel meer dan dat. Waarom? Laat elkaar met rust.

Knipoog

Wat is je meest awkward moment ooit? Ach … daar lig ik niet zo wakker meer van. Meestal heb ik,  als vijftigplusser met een knipoog, leuke herinneringen aan veel momenten. In badpak naar het ziekenhuis gebracht; stinkend naar knoflook na een gezellige gourmetavond op een groot vakantiepark (gebroken enkel). Het is me al vaak overkomen dat ik onhandige acteer in groot gezelschap. Allemaal in de categorie ‘gezellige verhalen voor een verjaardag’. Lachen is gezond en zelfspot helemaal.

levensvragen oliebollenWat is je favoriete dag van het jaar? Oudjaarsdag. Ik weet niet precies waarom. Maar ik heb iets met die dag. Probeer altijd thuis te zijn. Terugblikken en vooruitkijken. Melancholie en warmte (figuurlijk dan … ). Oliebollen bakken doe ik niet altijd. Maar oliebollen horen er wel bij. Vorig jaar trakteerde onze garagehouder op een zak oliebollen. Leuk initiatief. Oudjaarsavond geeft me het gevoel dat ik dankbaar moet zijn dat ik weer een jaar afsluit en met open vizier aan het nieuwe jaar begin.

Dieren

Katten of honden? Ik ben opgegroeid met een kat. Die is weggelopen tijdens een kampeerweekend. Wat een trauma. Nooit weer gezien. Honden heb ik niet veel mee. Dat geblaf en gepoep bij anderen in de tuin of op een speelveldje. Ook zo’n dingetje. Vroeger was ik erg bang tijdens het wandelen met mijn kinderen. Die zijn dan klein en op ‘bek c.q. bijt’ hoogte van de gemiddelde hond. Lijn je hond gewoon aan. Niet iedereen is gecharmeerd van deze vrolijke viervoeters. Maar ja; de gemiddelde honden bezitter denkt daar absoluut anders over. Maar we blijven respect voor elkaars beslissingen houden toch?

levensvragen reitdiephavenUtrecht of Amsterdam? Doe maar Groningen. Een prachtige (studenten) stad. Gezellig en vooral dichtbij. Alles te vinden. Het is een gezellige stad, en ik voel me er altijd erg op mijn gemak. Met openbaar vervoer goed te bereiken en als de zon schijnt kun je genieten op een van de vele terrasjes. Kunst en cultuur, theater, muziek en film. In het centrum gezellige winkelstraatjes.

Koffie

Koffie of thee? Absoluut koffie, ik ben dol op koffie. Vers gezet. Heb geen last van de cafeïne. Ook al drink ik het vlak voor het slapengaan. Slapen doe ik als een roosje. Het eerste kopje koffie is een genotsmomentje. Vooral in de vakantie. Samen.

Serie of film? Lastig. Game of Thrones als serie en The Green Mile als mooiste film. Beiden uniek. Als serie kijk ik met diep respect naar Game of Thrones. Romantiek, verliefdheid, passie en veel geweld (het bloed gaat met liters over de toonbank). Gebaseerd op de boeken uit de serie Het lied van IJs en Vuur van de Amerikaanse schrijver George RR Martin. Het verhaal speelt zich af in een mythische wereld. Fictie dus. Dit kijk ik samen met m’n lieve man. We zijn beiden verslaafd. Maar een avondje naar de bios om een spectaculaire 3D film te zien (Interstellar – 2014, of The Hobbit 2012/2014) sla ik ook niet over.

schotlandVakantie

Engeland of Amerika? Engeland, Schotland en Ierland. Amerika spreekt me niet aan. Van de meesten die daar zijn geweest hoor je dat het veel nep is. Onechte, niet oprechte mensen. Muren van karton en huizen die bij de eerste de beste storm omwaaien. Stroomdraden ‘all over the place’ en veel verborgen armoede. Schotland hebben we gezien vanuit de stad Edinburgh. We waren er een week en willen nog wel een keer. Zo veel te zien; net een sprookjesboek. Binnenkort staat Ierland op de planning.

Gezond

Vlees of vis? Vlees. Vis eet ik wel maar alleen als het niet anders kan. Of als ik een gezondheidsmomentje heb. Het liefst zalm of een bakje kibbeling. Ik ben een echte vleeseter. Biefstuk, ossenhaas of een eigen gemaakte gehaktbal. Maakt niet uit. Smikkelen en smullen.

Drank of drugs? Drank met mate en geen drugs. Door een gendefect zou ik aan drugs (XTC) overlijden. Ik spuug echter niet in een glas wijn. In de zomer een frisse of droge rosé / witte. Net als dat eerste kopje koffie is ook een goed glas wijn op een mooie locatie een genotsmoment. Op vakantie zoeken we daarom vaak een wijngebied. Prachtige vergezichten in combinatie met lekker eten en drinken. Dat is voor ons beiden ultiem geluk. Zo makkelijk kan het zijn.

batmanmobielSpice Girls of Back Street Boys? Back Street Boys. Begonnen zo ergens in 1993. In die tijd (1992) werd ik, na de geboorte van mijn lieve dochter in 1989, moeder van een prachtige zoon. De tijd van 2 Unlimited (No Limit) en UB40, Eros Ramazotti en Paul de Leeuw.

Sesamstraat

Bert of Ernie? Fijne herinneringen. Keek vroeger met de kids naar Sesamstraat. Eten, douchen en nog even samen tv kijken. Iedere avond zo vlak na 18.00 uur; in pyjama. De geur van Zwitsal en daarna nog een verhaaltje voorlezen. Brok in de keel van geluk. Sinterklaas kwam nog gewoon met Zwarte Piet. Geen discussies over discriminatie; geen terreurdreiging. In 1994 hadden we de opening van de kanaaltunnel en de wapenstilstand tussen Servië en Kroatië.

stuif-es-inSesamstraat of Villa Achterwerk? Sesamstraat en voor mij vroeger de fabeltjeskrant. Ren je rot op zaterdag middag met Martin Brozius (inmiddels al overleden) en Stuif-es In met Ria Bremer. In mijn jeugd was er nog niet zo veel televisie. Daar kwam je dan speciaal voor naar binnen als je verstoppertje aan het spelen was. Pipo de Clown en Daktari waren ook leuk om naar te kijken.

Meest random feitje over jezelf? Ik ben een echte levensgenieter; een Bourgondiër. Daarom eet ik random gezien altijd iets te veel.

Belangrijkste levensles die je tot nu toe hebt geleerd? Wat is mijn eigen conclusie na deze levensvragen?

Oppervlakkig

Dit waren natuurlijk redelijk  oppervlakkige levensvragen. Maar voor mij geldt wel: Het leven wordt je maar een keer aangeboden. Tijd voor een generale repetitie krijg je niet. Je moet in jezelf blijven geloven. Loslaten op wat voor manier ook, doet pijn. Accepteer het leven zoals het voorbij komt. Maak het er het beste van en blijf jezelf. Koester de mensen die van jou houden. beker smileGa van het positieve uit en behandel je medemens met respect. Je rimpels zijn je draaiboek van het leven. Lach ook eens om je eigen stommiteiten. De rest is aan jezelf.

Wat is jouw belangrijkste levensles die je met ons wilt delen? Stel zelf eens een paar levensvragen.

 

5 reacties

 1. Ximaar

  Ik vind het meer persoonlijke vragen dan levensvragen. Met beide strooi ik niet echt op m’n blog. Dwz ik blog onder een pseudoniem en plaats geen naam of foto van mezelf. Als ik iets stoms doe op leuks meemaak, dan blog ik daar zeker over en bij alle blogberichten probeer ik zaken te benaderen zoals ik ze zelf ervaren heb.

  Om iets aan te geven: Ik heb maanden in Canada, de USA en Yorkshire gewerkt en ben ook veel op vakantie geweest in geheel GBR en Ierland. Amerika is voor mij Noord, Zuid- en Midden-Amerika bij elkaar. Meestal bedoelt men alleen de USA. Engeland is het zuidelijke deel van GBR en past 70x in de USA.Schotland en Wales vind ik duidelijk mooier dan Engeland. Maar echt overal zijn mooie plekken, ook hier om de hoek. Overal zijn leuke mensen. Maar het is ook appels met peren vergelijken. De USA is zo groot als de EU. En Polen is anders dan België.

  Buurman en Buurman vind ik prachtig. Het gaat om klussers in Tsjechoslowakije toen je nog per woonblok een grote verzamelin gemeenschappelijk gereedschap had. Veel meer en professioneler dan de kleine beetjes die elk huishouden hier heeft. Je doet dus ook meer met de buren en de vindingrijkheid in de serie is fantastisch. Het loopt doorgaans mis en met dat resultaat zijn ze dan toch blij. In Nederland is het een hit geworden door de malle texten die er bij verzonnen zijn. De oorspronkelijke serie is zonder spraak en buiten NL nooit wat geworden.

  Toch is het zeker een leuk inkijkje met veel herkenning. Als kind vond ik Zwiebertje of beter Malle Pietje ook erg leuk.

  • Herma Westerdiep

   Dank je voor je toelichting. Het is vaak appels met peren vergelijken maar ach wel eens gezellig om zo´n artikel te plaatsen. Mijn pincode of andere privézaken zet ik ook niet gauw in mijn blog. Een pseudoniem heb ik niet.
   Wat je zegt … overal zijn prachtige plekken … om de hoek. Lees mijn fietsavonturen rondom Harkstede maar. Uiteindelijk gaat het bij ons mensen veel om herinneringen.

 2. Sjoukje - meergeldminderstress

  Wat een leuke blog om zo eens te lezen. Ik vind het altijd wel mooi, dit soort inkijkjes in andere mensen.

  • Herma Westerdiep

   Ja een klein inkijkje is wel leuk. Ook om zelf inspiratie op te doen. Dank je voor het compliment

 3. Jordy

  Levensvragen zijn nuttig. Ik geloof dit:

  Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.
  (Johannes 3:16 SV)

  Verduidelijking:

  God houdt van mensen. Maar wij mensen hebben een probleem: we doen verkeerde dingen. Mensen die verkeerde dingen doen behoren straf te krijgen, maar God wil de mensen niet straffen, Hij wil ze juist vergeven. Daarom stuurde Hij Zijn Zoon Jezus Christus naar de wereld. Jezus Christus betaalde voor de zonden van de mensen met Zijn leven, door de straf te ondergaan die wij allemaal verdient hebben op basis van onze zonden: de doodstraf. Hij stierf aan het kruis, werd begraven en op de derde dag werd Hij opgewekt uit de dood. 

  Als je je bekeert (je denken verandert, inziet dat je vanwege je zonden schuldig staat tegenover God; berouw hebt) en gelooft dat Jezus voor jouw zonden is gestorven, heb je eeuwig leven en ga je niet verloren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑