De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Kruidenallergie en jeukende neus; wie helpt me?

kruidenallergieKruidenallergie en een jeukende neus. Af en toe heb ik een allergische aanval (heftig) en gaat mijn neus en het gebied daaromheen verschrikkelijk jeuken.

Kruidenallergie

Kruidenallergie

Ik heb al van alles opgezocht. Denk nog steeds dat de plotseling opkomende jeukaanvallen iets te maken hebben met peper (zwarte, rode pepers). Maar weet het niet zeker. Na het eten van een pizza of tijdens het maken van borrelhapjes zal ik ergens met mijn vingers aan mijn gezicht komen. Ongemerkt. Ik was mijn handen als een dolle maar ben me niet bewust dat er bepaalde stoffen in voorbewerkte etenswaren zitten. Als ik weet dat er peper in zit, was ik mijn handen maar soms word ik overvallen door de jeuk. Rode peper snijden durf ik niet meer. Zelfs niet met handschoenen aan. Zou ik een voedsel allergie hebben? Ik heb standaard een nat, bevroren viscose doekje in de diepvries liggen. Koelen is het enige dat helpt. Als ik begin te wrijven wordt het steeds erger. Zalf van de huisarts zet geen zoden aan de dijk.

Na de jeukaanval is mijn neus natuurlijk helemaal rood. Zelfs de volgende ochtend zie ik er nog uit als een notoire alcoholmisbruiker.

Afweersysteem

Afweersysteem

Op internet vind ik dat voedselallergie een abnormaal sterke reactie van het afweersysteem is op (vaak) eiwitten in ons voedsel. Wordt je lijf hiermee lastiggevallen, vorm je antistoffen. Iedere keer weer. Als reactie komen er allerlei stoffen vrij, bijvoorbeeld histamine. Dus de (snel en heftige) allergische reactie is geboren. Vroeger had ik vaak een soort van contactallergie. Bulten, vlekken en andere vormen van huiduitslag. We zijn er niet altijd achter gekomen waar het aan ligt. Een nieuw dekbedovertrek maar ook de buitenlucht (rondvliegende pollen) zorgde af en toe voor jeukellende en onverwacht opgezwollen vingers.
Waar je klachten krijgt, ligt aan de plek waar de reactie plaatsvindt. Bij mij dus in deze allergie, rondom en op mijn neus. Komt bij volwassenen niet vaak voor heb ik me laten vertellen.

Kruidenallergie

Gember

Maar schaar ik het onder een voedselallergie, een kruidenallergie of een contactallergie?  Ik denk zo langzamerhand aan een kruidenallergie. Het komt niet alleen door het eten van bepaalde kruiden maar ook door het aanraken of inademen van de geur. Het kan komen door bijvoorbeeld kaneel, cayennepeper, nootmuskaat of knoflook, maar ook zwarte peper, gember en vanille. Hoe pikanter, hoe groter het risico. Verhitten vermindert de allergie-uitlokkers. Soms heb je een soort van kruisreactie. Ik reageer ook op de berk en heb me laten vertellen dat je dan gevoeliger bent voor een kruidenallergie. Je lichaam (immuunsysteem) kan soms geen onderscheid maken omdat deze stoffen sterk op elkaar lijken.

Hooiberg

kruidenallergie

speld in de hooiberg

Wie herkent dit en heeft hier ervaring mee? Hoe kom ik precies achter het stofje dat de spelbreker is? Bijna zoeken in een hooiberg. Ik kan mijn neus natuurlijk wel af en toe gaan insmeren met verdachte kruiden maar ik ben eigenlijk wel bang voor de reactie die dit teweeg brengt. Wie kent iemand in zijn of haar omgeving die hier ook wel eens over praat. Soms durf in het niet eens te noemen omdat het best een beetje om te lachen is. Als je er zelf geen last van hebt tenminste.

Bron foto’s: Pixabay.

 

 

 

12 reacties

 1. Greet

  In het ziekenhuis(dermatoloog) kunnen ze een “krasjestest” doen om uit te zoeken waar je precies allergisch voor bent. Als dat niet mogelijk is kan een bloedtest gedaan worden.
  Slik je antihistamine als je last hebt, en helpt dat (antihistamine is hooikoortstablet)

 2. Bernadette

  Misschien een tip. Het is er wel eentje tegen hooikoorts maar misschien kan het helpen. Veel mensen met hooikoorts smeren vaseline rond de neusgaten. Een deel van het stuifmeel blijft dan op het vettige vaseline laagje plakken en kan de neus niet in. Het deel wat wel in je neus komt en de allergische reactie veroorzaakt (de hooikoorts) kan je uit je neus spoelen met een zoutoplossing.

  • Herma Westerdiep

   Dat is wellicht makkelijk te doen. Misschien dat dit ook geldt voor peper (dat denk ik).

 3. Lot

  Zeker lastig. Ik ben allergisch voor katten maar niet bij elke kat dezelfde reactie, bij de ene ging mijn keel aan binnen en buiten kant jeuken, bij de ander kreeg ik kapotte mondhoeken en bij weer een ander jeukende neus.
  Maar of je aan deze ervaring iets heb weet ik niet.
  Kruiden heb ik zelf geen last van maar van paprika krijg ik maagpijn en maagzuur

  • Herma Westerdiep

   Gek he dat zo’n allergie zich op verschillende manieren laat zien. Jeuk is verschrikkelijk.

 4. Nans

  Een voedseldagboek bijhouden kan helpend zijn. Je hebt er vast wel eentje online voor voedselintoleranties / allergiën.

  Soms is het toch net iets anders dan je denkt.

  • Herma Westerdiep

   Dat ga ik opzoeken. Had ik me ook al voorgenomen maar als je dan de bijsluiter leest van sommige producten zakt de moed je in de schoenen.

 5. Rianne

  Wat naar. Kun je geen allergietest doen?

  • Herma Westerdiep

   Ik ben de laatste maanden ontzettend veel in het ziekenhuis geweest en heb eigenlijk niet zo veel zin om nog een keer te gaan. Maar ik denk wel dat het daar op uitdraait.

 6. Willem

  Naar aanleiding van jouw verslag heb ik mijn verslag weer eens opgezocht van de periode dat ik vergelijkbare verschijnselen had. Het besloeg voor mij de periode 2002 tot 2012; 10 jaar dus en had toen last van vochtophoping in de tong, keel en lippen. Aanvankelijk werd gedacht aan oedeem ban Quincke, maar daar stapte de KNO-arts toch ook weer van af. Het beslaat ruwweg de periode tussen mijn 58e en 68e levensjaar.
  Wat het gemeen heeft met wat jij beschrijft is dat het opkwam als een onweersbui in de hondsdagen, maar in tegenstelling tot genoemde onweersbui, kon het dagen duren eer de aanval over was. Het was zelfs zo dat ik altijd met antihistaminetabletten op zak liep en altijd prednison bij de hand had ‘voor het geval dat’. Gewoon gekregen op voorschrift van de arts.
  Een echte oorzaak is er nooit gevonden, maar sinds 2012 heb ik er ook geen last meer van gehad.
  Wat ik me nog wel herinner is dat je je tamelijk onzeker voelt omdat je soms een kleine waarschuwing vooraf kreeg, maar meestal ook niet en dan kon je in een bespreking zitten en binnen een paar minuten zat je er met een min of meer ‘misvormd’ gezicht, of kon je alleen nog praten als een dronkenman door je gezwollen tong.
  Je hintte nog even op de roodgekleurde neus van een notoire innemer; wat ik daar wel weer grappig aan vond is dat alcohol ,van zichzelf toch een kleurloze vloeistof is.

  • Herma Westerdiep

   Ik heb gelukkig alleen maar jeuk maar ook volledig onaangekondigd. Jij had veel heftigere verschijnselen. Allergie duikt op als het daar zin in heeft. Wat me bemoedigd is dat het bij jou weer overgegaan is. Misschien heeft het te maken met hormonen of ouder worden ofzo. Als me dit in een restaurant overkomt (heb ik een keer gehad) weet je niet waar je het zoeken moet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑