Gelukkig nieuwjaar ... op naar een gezond 2021

Kritiek heeft vaak meer impact dan we denken

kritiekKritiek. Ik had het al eerder over narcistische collega’s of leidinggevenden, nu heb ik het over (negatieve) kritiek. We weten allemaal dat je niet wint met gezeur.

Kritiek

afkeurende blik

In het Oudgrieks is kritiek ‘κριτής, krités’. Het betekent ‘hij die beargumenteerd beoordeelt, analyseert, interpreteert of observeert’. In de engere betekenis (zoals in ‘kritiek geven’) bedoelt men er afkeuring mee. Goed gebracht, hoeft kritiek niet negatief te zijn (feedback is een cadeautje… ) Wie aan kritiek doet, is een criticus (vrouwelijke vorm critica).

Oordeel en mening over een ander

Sommige mensen geven altijd kritiek. Zelden positief bedoel ik dan. Zij geven hun oordeel of mening over iemand met het doel om diegene te veranderen en zich te laten aanpassen naar hun maatstaven. Negatieve kritiek is in mijn ogen niet meer dan oordelen en/of veroordelen. Iemand gaat juist vaak in de ankers in plaats van zich aan te passen. Terecht of onterecht.

Dooddoener in een relatie

onprettig in de omgang

Als je in een relatie lekker ongezouten kritiek geeft kan dat leiden tot onzekerheid (vermindering eigenwaarde) van je partner. Je loopt ook het risico op boosheid en vermijdend gedrag (vingers in de oren). Misschien snap je niet dat je de andere kleineert. Je partner, vriend(in) of collega zal in de verdediging gaan en argumenten zoeken voor het waarom. Je gesprek zal uiteindelijk overgaan in een discussie. Een negatieve discussie dan wel te verstaan. Het kan ook zijn dat je een tegenaanval krijgt. Ook dit zal leiden tot een negatief gevoel. In het ergste geval zal je partner zich terugtrekken omdat zijn of haar liefde niet wordt bevestigd.

Jij bent onprettig in de omgang omdat je pijn veroorzaakt.

De grote waarom vraag

mensen keren zich van je af

Het zal anderen (de positievelingen) snel opvallen dat je kritiek geeft. Negatief en dan ook nog vaak zonder het aanreiken van oplossingen.  Misschien vind je jezelf juist alert en kritisch; dan is dit dus je valkuil. Je slaat door naar het negatieve ten koste van een ander. Vaak komt dit door onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen.  Zo’n kritische houding houdt je niet staande. Dat is een onjuiste conclusie.

Het kan ook zijn dat je denkt dat anderen het beter hebben dan jezelf en je reageert je op deze manier af. Je loopt, ook op deze manier het risico dat anderen zich van je afkeren. Als je mensen kritiek geeft op persoonlijk vlak vernietig je stukje voor stukje de relatie die je met deze persoon hebt. Niemand wordt geboren met voorliefde voor kritiek.  Je kunt er mee leren omgaan, maar dat zegt niets over hoe de persoon zich er onder voelt. Reken er maar op dat het iemand op de lange duur beschadigt.

Balans en valkuil vermijden

geen fijn persoon

Wat zou je er zelf van vinden als je steeds kritiek krijgt. Geen complimenten; gewoon de harde mening van iemand waar je van houdt.  Met al die tekortkomingen ben je voor hem of haar blijkbaar geen fijn persoon. Gedrag verander je niet zo maar. Dus vermijd die cynisch, sarcastische toon. Houd op te zeuren. Iemand verandert alleen maar als hij of zij dat zelf wil. Gooi het over een andere boeg en laat zien dat de blij bent met al die andere fijne ‘trekjes’. Spreek dus je waardering uit en zeg dat je trots bent. Goed gedrag belonen. Dat doe je ook bij je kinderen (en huisdieren). Neem maar van mij aan dat iedereen gewaardeerd wil worden. Gaat het dan toch fout? Laat iemand dan z’n eigen verantwoordelijkheid nemen.

… verwacht minder, waardeer meer.

2 reacties

  1. Hélène

    Ik las ooit ergens; natuurlijk mag je zeggen wat je denkt maar het mag ook iets aardigs zijn.
    Ik kan absoluut niet met kritiek omgaan. Een psych zei tegen mij dat als iemand mij egoistisch noemt dat de mening is van 1 persoon en het dus niet wil zeggen dat ik egoistisch ben. En zo is het. fijne zondag

    • Herma Westerdiep

      Je hebt helemaal gelijk. Opbouwende feedback is prima maar ongezouten kritiek is niet fijn. Ik denk voor niemand niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑