Bestaan of niet bestaan, dat moet je je afvragen (Shakespeare)

Koningsdag 2024 valt op een zaterdag

Koningsdag 2024Koningsdag valt dit jaar op een zaterdag. Jammer want anders hadden we kunnen genieten van een dagje extra verlof. 

Koningsdag 2024

Koningsdag 2024

Op 27 april viert onze koning zijn verjaardag. Ik vind het niet zo spectaculair meer. Vroeger was het een bijzondere dag. Ten eerste omdat mijn moeder op deze dag haar verjaardag vierde (30 april) en omdat je dan meestal spelletjes op school had of een gezellige wandeltocht. Alles was versierd met vlaggen. Nu het koningshuis wat missers heeft gemaakt en omdat ze heel royaal leven van ons belastinggeld, heb ik er wat meer moeite mee. Willem verdient meer dan de president van de VS. Kinderen die met honger naar bed gaan, terwijl zij met een privéjet naar Griekenland vliegen en ondanks hun hoog inkomen met belastinggeld sjoemelen, tja dat doet wat met een mens. Maar aan de andere kant besef ik ook dat dit (misschien) bij onze geschiedenis hoort.

Niet altijd op de 27e

Soestdijk

Als Koningsdag op een zondag valt, vieren we het op de 26e. Dus op een zaterdag in 2025. Geen extra dag verlof. Gelukkig hoeven we niet in een rij langs het bordes van Soestdijk te lopen. Bizar dat een grote groep Nederlanders ook nog cadeautjes meenamen. Wat neem je mee? Wat zouden ze nog niet hebben? Volstrekte onzin. Nu zie je ook nog dat er bloemen bezorgd worden. Wat doen ze met al die bloemen? Nu komt het Koningshuis naar de mensen toe. Ook dat kost heel veel geld. Vooral om de stoet te beveiligen tegen andere wereldbewoners die niet met hun handen van anderen af kunnen blijven. In 2019 nog 800.000 euro en vorig jaar in Rotterdam stegen de kosten tot een hoogte van meer dan 4 miljoen euro. Emmen verwacht meer dan 2 miljoen uit te geven.  Veel meer dan begroot. De burgemeester heeft zijn excuus voor de rekenfout gemaakt. Het gaat natuurlijk gewoon door; excuus of geen excuus. Ik denk dat ze met dit geld heel veel andere dingen kunnen doen.

Monarchie

Voordelen Monarchie?

Het systeem van een monarchie is ondemocratisch en heel erg duur (345 miljoen euro – de duurste van Europa). We weten niet hoe ze hun geld investeren omdat de Wet Openbaarheid Bestuur niet voor de Koning geldt.  Stel er komt wel een schandaal aan de oppervlakte, is onze minister verantwoordelijk.  Zoals de aankoop van hun huis in Mozambique via een vage Zwitserse valutahandelaar en de bouw van een nieuwe aanlegsteiger in Griekenland voor de speedboot. Rekening naar de belastingbetaler.

De leden van het Huis zijn onschendbaar. Waarom tegen artikel 1 van de Grondwet (gelijke behandeling)?
Uiteindelijk wordt hij opgevolgd door een van zijn kinderen. De oorspronkelijke bloedlijn loopt via neven en buitenechtelijke kinderen. Stel je voor dat er ooit een kind de troon bestijgt die absoluut niet intelligent is of een gevaar is voor de samenleving? Ze leven in een soort van gouden kooi en worden nooit tegengesproken. Om hun grapjes zal altijd gelachen worden. Bekeuringen ontvangen ze waarschijnlijk ook niet.

Europa

Europa

In Europa hebben we nog maar zeven landen met een koningshuis (Nederland, België, Zweden, Noorwegen, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Denemarken).  Toch zijn er voordelen. Of is dat inmiddels ook achterhaald? Door de handelsmissies van onze Koning krijgen we als land extra aandacht waardoor er meer buitenlandse bedrijven zaken met ons doen. Deze landen zien het koningshuis vaak als een soort machtigs en respectabels (status). Het visitekaartje zeg maar.

9 reacties

  1. Jaap

    Wat een wat “zure” blog Herma. Tja, met een president als Trump in de VS of een Wilders in ons land, daar word je pas gelukkig van …….
    Ik begrijp al jouw argumenten om te “veranderen” maar ben nog lang niet overtuigd dat het daar zoveel beter van wordt.
    Ik ben ook niet zo koningshuis-gezind, maar denk wel dat er veel landen jaloers op ons. zijn.
    En wat mij betreft op dit moment liever een Willem dan een Geert en liever een Máxima dan een Caroline.
    Komt vast nog wel een keer een gelegenheid om onder het genot van een “oranjebitter” er nog eens verder over te hebben.

    • Herma Westerdiep

      Zuur of realistisch? Jaloers? Vast en zeker maar niet om een koning, koningin en dochters te sponsoren. Ik denk dat veel Nederlanders ons koningshuis graag als zelfstandige BV gaan zien en niet volledig door ons betaald. Wilders vergelijken met Alexander is natuurlijk nu heel heftig. Alexander hoeft niet te verdwijnen maar moet zelf zijn broek op leren houden. Ik denk dat het goed is dat we niet weten wat er achter de schermen gebeurd in het koningshuis.

  2. J.M. de Groot

    Altijd bijzonder dat een koningshuis vergeleken word met een president. Dat we een koning hebben en dat die een salaris krijgt oke. Daar heb ik niet zoveel problemen mee.Maar waarom moet de hele familie gefinancierd worden en waarom geen belasting betalen en waarom meerdere paleizen etc. Ook het feit dat Maxima mensen erop gaat wijzen hoe ze met hun geld om zouden moeten gaan vind ik vrij bizar, zeker als men ons er dan ook nog op wijst dat ze het vroeger met veel minder moest doen. Je kunt Maxima toch echt niet weg gaan zetten als een eenvoudig burger meisje dat niet veel te besteden had. Ook vind ik dat zij niet moeten wachten tot ze verplicht worden in te leveren, ik zou meer sympathie voor ze hebben als ze uit zichzelf eens tonen hoezeer zij meeleven met mensen die het minder goed hebben en gewoon belasting gaan betalen. Kan dat wettelijk niet geregeld worden dan zouden ze een vaker wat kunnen doneren aan goede doelen in Nederland . Ook zouden ze eens een vakantie in het buitenland kunnen overslaan en eens gewoon thuis vakantie vieren zonder dure vliegvakanties en zonder buitenlandse vakantiehuizen. En landen die jaloers op ons zijn vanwege ons koningshuis vind ik een beetje vreemd tenslotte bepaalt het koningshuis politiek gezien helemaal niets , zij hebben tegenwoordig alleen een ceremoniele functie.

    • Herma Westerdiep

      Helemaal mee eens. Mooi omschreven. Het koningshuis heeft nauwelijks, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, invloed.

  3. S. Prins

    Hoe komt men toch aan de uitdrukking: ik besef me?
    Een mens beseft.
    Of een mens realiseert zich.
    Apart hoor.

    • Herma Westerdiep

      Dank je voor je feedback. Ik was me er niet van bewust en ga dit eens uitzoeken. Leuk om een nieuw blog van te maken.

      • Lot

        Dan kan je ook meteen zich ergen en irriteren aan meenemen, dat wordt ook zo vaak verkeerd gebruikt, ook door presentatoren en journalisten

        • Lot

          ergen moet natuurlijk zijn ergeren aan.

        • Herma Westerdiep

          hihi … dank je voor de aanvulling. Ik merk dat ik ook niet alles precies weet. Maar zeker leuk om mee te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑