plotsdoofheid sudden deafnessPlotsdoofheid. Tijdens een doorgemaakte bronchitis begin van dit jaar werd ik in eens zo goed als  ‘doof’.

Plotsdoofheid of sudden deafness

Sudden Deafness

Eind januari/begin februari merkte ik tijdens een bronchitis dat mijn rechter oor dicht zat. Tenminste; dat dacht ik. Oren gedruppeld met olie en laten uitspuiten door de assistente van de huisarts. Dat hielp niet. Teruggegaan om te laten kijken. Oor schoon. Volgens de assistente zou er vast vocht achter het oor zitten. Ging vanzelf weer over. Nog door de huisarts laten bekijken; zelfde conclusie. Maar na twee maanden heb ik me weer gemeld omdat mijn oor niet herstelde.

Op verzoek van de huisarts naar de audicien omdat ze haar verwijzing feitelijk wilde onderbouwen. Daar zag ik dat de grafiek dezelfde afwijking liet zien als P. destijds ook had, voorafgaand aan zijn brughoektumor-diagnose. De schrik zat er direct in. Gelukkig maakte huisarts een spoedverwijzing en kon ik de dag erna al naar de oncologische KNO afdeling van het UMCG.  Na 1,5 uur onderzoeken diezelfde dag nog, zou mijn bijna-doofheid twee oorzaken kunnen hebben, aldus de dienstdoende arts. Een brughoektumor of plotsdoofheid. Bij beiden zou mijn gehoor onherstelbaar beschadigd blijven. De bodem zakte onder mijn voeten vandaan.

Wat is plotsdoofheid?

Geen stereo meer horen

Plotsdoofheid is het gevolg van een virusinfectie, ernstig hoofdletsel (verkeersongeval), een plotselinge drukveranderingen in het oor (duiken) of van blootstelling aan extreem hard geluid, zoals een ontploffing. Het kan iedereen op ieder moment (zelfs in je slaap) overkomen; op iedere leeftijd. Plotsdoofheid komt in Nederland jaarlijks bij ongeveer 8 op de 100.000 mensen voor. Het geluid klinkt ineens doffer, blikkeriger, vervormd of er is een echogeluid. Soms hoort het oor helemaal niets meer. Wat ik wel heb is een heftig oorsuizen (tinnitus).

Van plotsdoofheid wordt dus gesproken als in de omzetting van de geluidstrilling in een elektrisch signaal of in de geleiding van dit elektrische signaal door de gehoorzenuw een stoornis optreedt. Verstopping van de gehoorgang door oorsmeer of bij vocht in het middenoor kan het gehoor ook afnemen. Dit valt niet onder het begrip “plotsdoofheid” of “sudden deafness”. Vaak blijft de oorzaak onbekend. Voor mij een best wel traumatische ervaring omdat ik in groepen qua gehoor gewoon gehandicapt ben. Stereo effect bij muziek is weg.

Diagnose

Door de MRI

Dus er werd ook nog een MRI scan aangevraagd. Gelukkig is het geen brughoektumor of lymfeklieren (CLL/SLL – leukemie) die overlast veroorzaakten. Dat was voor mij een horrorscenario omdat ik vorig jaar meegemaakt heb wat dat voor verstrekkende gevolgen kan hebben. Een hele heftige operatie en vaak blijvende schade. Na het uitsluiten van dezeramp hebben we een fles bubbels open getrokken. Opgelucht; tranen van geluk.

Ik ben op dit moment aan het experimenteren met een gehoorapparaat. Ook niet fijn (gedoe) maar ik hoop in groepen wel weer meer te kunnen horen. Mijn supersonisch apparaat past zich aan, aan de omgeving. Verborgen achter mijn rechteroor en een pluk (grijs) haar. Nu nog werken aan optimaal gemak en geluidsinstellingen. De schouders er maar weer onder en verder met het leven.