Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Koffie verkeerd is geen cappuccino

koffie verkeerdKoffie verkeerd of ook wel café au lait. Misschien ook net niet helemaal. Vreemde term voor een kop koffie. Waarom zou dit zou heten?

Koffie verkeerd

koffie verkeerd

koffie met melk

Nog nooit dronk ik een koffie verkeerd.  Helemaal niet verkeerd, zou je denken,  zo’n lekker dampend bakje. Vooral dat eerste kopje in de ochtend. Op het werk, thuis of op vakantie. Maakt niet uit. Het zijn allemaal genotsmomentjes. Toch ben ik nieuwsgierig naar de naam van dit brouwsel met melk.  Na wat zoekwerk blijkt dat het ‘gewoon’ koffie is met heel veel melk. Ranzig voor velen maar een luxe momentje voor de rest. Normaal (dus dit is verkeerd …) drink je koffie met een beetje melk, of zwart (zoals ikzelf). Maar deze variatie bestaat voor de helft uit filterkoffie en de helft (of meer) warme melk. Ik moet er niet aan denken maar dat zal komen omdat ik niet van melk houd. Wie heeft dit ooit bedacht?

Wij Nederlanders drinken deze variatie met volle teugen. De Belgen noemen het ‘Lait Russe’, de Franse versie heet ‘Grand Crème, ‘Milchkaffee’ op z’n Duits en de Amerikanen drinken ‘Caffè latte’.

Hoe maak je een koffie verkeerd?

Natuurlijk begin je om de (volle) melk te verwarmen; in een pannetje. Niet laten koken. Zwart of oploskoffie zetten. Geen espresso. Het gebruik van melk is typisch Nederlands. Denk er om dat je niet de hele kop volschenkt want er moet nog melk bij. Warme (bijna heet) melk bij de koffie schenken tot de kop helemaal gevuld is. Houd ongeveer een verhouding van 1/3 koffie en 2/3 melk aan. Vroeger was deze verhouding 50/50.
Je ziet nu bij veel restaurants de grote espressomachines die koffie verkeerd maken met een espresso of caffé lungo als basis. Niet helemaal goed dus; voor de kenners onder ons.

Zoek de verschillen

Als je een cappuccino maakt, gebruik je ook veel melk. Maar bij de cappuccino wordt de melk opgeklopt. Of je krijgt een lekkere dot slagroom in je kopje. Daardoor ontstaat dat mooie schuimlaagje op je koffie. Mooie vormpjes op de schuimlaag en je hebt een heel andere bak. Optisch en qua smaak natuurlijk.

Als je de koffie verkeerd serveert, zie je dat deze variatie egaal bruin is omdat alles zich mengt met de melk. Deze koffie-soorten zijn geliefd maar je moet er wel even de tijd voor nemen. In de eerste plaats zorgen voor melk in de koelkast. Dat zul je bij mij niet vinden. Slagroom wel. Beiden bevatten ze verzadigde vetten; net als in patat met mayonaise.

Wie maakt wel eens koffie verkeerd?

 

 

 

 

12 reacties

  1. nicole orriens

    Ik nooit, want ik vind het niet zo lekker. Ik heb het liefst gewone koffie.

  2. Bernadette

    Ik drink mijn koffie met een wolkje melk Wat ik regelmatig doe is sterke koffie maken en laten afkoelen in de koelkast. Daar voeg ik dan 1 of twee bolletjes vanille ijsroom bij. Met een beetje zelf geklopte slagroom opdienen. Het is een variant op koffie verkeerd maar dan met ijsroom ipv melk.

    • Herma Westerdiep

      Dat klinkt super lekker. Ook in de zomer denk ik. Heerlijk. Dank je voor het delen.

  3. Michael

    Heerlijk! Wel extra sterke filter koffie (maar geen espresso). Warme, tegen de kook aan melk erbij en dan genieten…

  4. Y

    Je vergeet te zeggen dat die koffie wel heel sterk moet zijn. Anders krijg je maar een slappe bak! Vroeger zette mijn grootmoeder al koffie in zo’n klein mocca potje met water beneden en koffie bovenin. Mijn moeder schonk vroeger de koffie op door een filter, heel sterk! En daar werd de rest van de dag hete melk op geschonken..

    • Herma Westerdiep

      Ahaa … weer een praktische tip en praktijkervaring. Goed dat je het noemt. Wat je zegt klopt natuurlijk; de koffie moet heel erg sterk zijn.

  5. Annelis

    Lekker een normaal bakkie met beetje melk, filterkoffie
    Generatie 30+ hebben …. niet allemaal , zo een ding staan waar je George Clooney in moet duwen , waar ik Pas geleden dacht dat moet ik toch ook onder de knoet krijgen , niet dus kwartier geklooid pfff zat water en wat soort van melk in mijn kopje , geen koffie dus .

    • Herma Westerdiep

      Wahaa … dat hebben wij ook al gehad. Soms staat er in een vakantiehuis een koffieapparaat … ik vraag nu altijd wat voor apparaat.

    • Justin Case

      Haha, een aanrechtkasteel noemen wij dat. Term helaas niet zelf bedacht. Zo’n apparaat dat zoveel geld kostdat je daarvoor ook een leuk tweedehands autootje had kunnen kopen.
      Wij zitten regelmatig in een vakantiehuisje waar alleen een Senseo-apparaat staat, dan nemen we altijd ons eigen koffiezetapparaat mee. Echte snelfilterkoffie, zwart graag.

      • Herma Westerdiep

        Je hebt helemaal gelijk. Koffie is koffie, als het maar met liefde is gezet.

  6. Mary

    Ik drink het liefst gewone filter koffie en hete melk uit mijn speciale melkpannetje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑