De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Knoflookbrood recept als lekker en smaakvol bijgerecht

knoflookbroodKnoflookbrood recept als (lekker) bijgerecht. Niet als je een spannende date hebt want je gaat hier heerlijk van uit je mond ruiken.

Knoflookbrood

knoflookbrood

knoflookbrood

Knoflookbrood is lekker. Past wat mij betreft overal bij.  Van oorsprong een Italiaans gerecht. Niet fijn voor mensen die geen knoflook eten maar op internet vind je genoeg trucjes om je adem iets minder onaangenaam te laten ruiken. Ik zou dit niet eten vooraf aan een spannende date of interessant sollicitatiegesprek.  Kauw bijvoorbeeld op peterselie.  Volgens mij is yoghurt ook goed. De boosdoeners in de knoflook zijn de zwavelverbindingen.  Deze verbindingen neem je gedeeltelijk op in je bloed omdat niet alles verteerd wordt door je ingewanden. Daarom ruik je ook uit de poriën in je huid.  Peterselie schijnt deze geur te kunnen neutraliseren. Knoflookbrood kun je eten bij een kom soep maar ook bij een lekker kip gerecht. Natuurlijk ook als apart borrelhapje (tapas). Je kunt het brood ook zelf maken maar dat heb ik nog nooit gedaan.

Ingrediënten

  • verse knoflook

    Flink stuk stokbrood of een pistoletje. Schuin gesneden in lange plakken of kleine rondje plakjes. Maakt allemaal niet uit.

  • Roomboter (2 eetlepels); gezouten maar dat kan natuurlijk ook de gezondere variant ‘ongezouten’ zijn.
  • Teentje knoflook of een lepeltje uit zo’n lekker potje kant en klare knoflook van de appie.
  • Olijfolie.
  • Peterselie of bosui of bieslook.
  • Peper en zout.

Knoflookpers

knoflookpers

De knoflook kun je in de pers doen of heel fijn snijden. Smelt de boter in een pan, voeg de knoflook erbij en laat het pruttelen tot de knoflook heel zacht bruin is geworden. Zeker niet donker, dan wordt de knoflook bitter. Houd je van pit, zou je nog een beetje cayennepeper (zout of andere verse kruiden) toe kunnen voegen. Laat dit mengsel een beetje afkoelen. Leg het brood met de opengesneden kant in dit mengsel en keer ze. Op deze manier trekt de (knoflook) boter lekker in het brood. Dit duurt zo ongeveer 3 minuten.

Je kunt het dus op je opengesneden brood smeren of op de opengesneden pistoletjes. In de oven verwarm je het op 220 graden/10 tot 15 minuten). Heb je geen oven, bak ze dan op de grill, in een grillpan of BBQ. Laat deze smakelijke plakjes, niet te veel afkoelen. Zo’n warm broodje is natuurlijk veel lekkerder dan een afgekoeld exemplaar.

Garneren en opdienen

knoflookbrood

smullen maar

Garneren met peterselie, bosui of bieslook. De peterselie kun je ook al een beetje fijn snijden en bij het boter/knoflookmengsel doen. Daarna nog even besprenkelen met olijfolie.

wijn vijftigenmeer

lekker glas wijn

Je kunt deze broodjes op alle mogelijke manieren presenteren. Lekker bij een Italiaanse pasta maar ook zo even als tussendoortje met een feestelijk glas wijn (al dan niet met alcohol). Gepresenteerd op een feestelijke schaal, in een mandje of aan de rand van het bord. Strooi er wat stukjes peterselie of bosui overheen.

2 reacties

  1. Vincent

    Haha, lekker, is hier ook een all-time-favourite!
    http://bakken-wie-ein-tiet.titunet.nl/courgettesoep-met-knoflookbrood/#comments

    • Herma Westerdiep

      Ik had al even op deze website gekeken … daar staan hele lekkere recepten op. Zeker een aanrader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑