haarborstelHaarborstel. Volgens mij zijn er duizenden verschillende soorten. Duur en goedkoop, breed en smal. Ik wilde me er in verdiepen maar zag door de bomen de haren (of het bos) niet meer.

Borstel of kam?

Je kamt of borstelt je haar iedere dag. Soms wel een paar keer. Vroeger met een kam; toen had ik het nog heel kort. Zeg maar een soort van opgeschoren vanuit de nek kapsel. Praktisch omdat ik toen nog veel sportte. Heel veel. Zwemmen en surfen. Sport waar het fijn is als je haar niet de hele dag nat langs je hoofd hangt. Vrouwelijk? Tja; daar zijn de meningen over verdeeld. Ik vond het vooral fijn.  Nee, ik had niet zo’n slaapkruintje aan de achterkant; wel een pittig kleurtje. Kort haar vergt ook veel onderhoud. Je denkt van niet maar je moet in ieder geval iedere 6 tot 8 weken terug naar de kapper.

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun haar eraf knippen is trouwens 46. Blijkbaar onderzocht. De fabriek van de ‘haarborstel’ zal hier niet blij mee zijn …

Haarborstel

lang haar vijftigenmeer

lang haar

Sinds zo ongeveer ’90 heb ik het lang. Soms super lang, soms net over de schouder. Recht geknipt of in laagjes. Vroeger had ik dun, vlassig haar. Dat zag je niet omdat ik het kort had. Ik was wel lekker blond van mezelf. Na de zwangerschappen/bevallingen heb ik heel dik haar gekregen. Heerlijk. De kleur is er niet  meer maar dat is ook wel uit een potje te toveren. Het grijze mag er wat mij betreft zo langzamerhand wel helemaal doorkomen. Aan de voorkant en bij de slapen ben ik al redelijk wit. Mijn vader en mijn oma’s waren ook wit. Vrolijke bril erbij, fris in de make-up en ik start op deze manier over een paar jaar bij de zestigers.  De haren netjes in een knotje of met een gezellige speld of klem. Lang haar vergt veel aandacht ook als je zestig bent. Juist dan denk ik.

Soorten en maten

soorten en maten

soorten en maten

Hoe onderhoud je al dat haar? ‘s Morgens met de borstel er door. Mijn oog viel toevallig op een keur aan borstels. Daar ben ik eens over gaan lezen. Je weet niet wat je tegenkomt. Breed, smal, lang, kort. Je hebt de paddle en de detangler brush (lang en krullend haar), de toupeerborstel, de pneumatische borstel en de föhnborstel … en nog heel veel meer. Het gaat er in de basis om wat je met die borstel wilt doen (ontklitten, stijlen, krullen), wat voor haartype (fijn, kort, dik, lang, weerbarstig) heb je en aan welke eigenschappen moet die borstel voldoen? Borstels met een kussen, anti-statisch, groot of klein, bolletjes op de pennen, water- of hittebestendig. Maak een lijstje en zoek op internet. Ik weet het niet meer zo langzamerhand. Heb altijd ‘gewoon’ een borstel bij het kruidvat uit een rek getrokken en mijn haar ermee geborsteld.

Schoonmaken

schoonmaken

schoonmaken

Wat gebruiken jullie? Wie heeft er tips en wil ze met ons delen? Ik ben heel nieuwsgierig of ik al jaren (mijn hele leven) de verkeerde borstel gebruik. Maakt het uit of een borstel duur is of niet? Ik gooi ze namelijk regelmatig weg. De verf bladdert er dan inmiddels af of de bolletjes op de pinnen gaan er af.

Mijn borstel gaat wel regelmatig in een bakje shampoo of soda. Lekker laten weken, schoonmaken met een oude tandenborstel (‘oma weet raad … ‘) en als laatste laten drogen op een schone handdoek.