De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Kerstzondag … wie moet er werken?

Kerstzondag. We horen de sleebellen in de verte. Allemaal in onze foute trui bij de boom. Sommigen lui en alleen; anderen aan de gourmet. Toch zijn er velen aan het werk.

 

Kerstzondag

kerstzondag

kerstzondag

Niet iedereen is vrij op kerstzondag. Voor een heleboel andere mensen ziet deze dag er heel anders uit. Zij moeten aan de bak. Geen drank, geen gourmet of kalkoen.  Kijk alleen al naar de winkels die tegenwoordig open zijn. Ook de fabrieken en bedrijven die producten leveren aan bijvoorbeeld die winkels, zijn bezet deze dagen.  Veel bedrijven draaien zelfs beter rond deze periode.  In die branche wordt soms zelfs overgewerkt. Verzorging, verpleging en onze brandweer en politie. Vroeger best wel een uitzondering, tegenwoordig redelijk normaal. Zou dit eigenlijk verplicht zijn?

Wat staat in de wet?

wet of cao

In Nederland kennen we officiële feestdagen (Kerst, Pasen en Hemelvaart bijvoorbeeld). Deze zijn niet in de wet benoemd. Je bent dus niet automatisch vrij op Kerstzondag. Het is afhankelijk van onder welke cao je valt en natuurlijk van de afspraken die je met je baas (en/of ondernemingsraad) in je arbeidsovereenkomst hebt gemaakt. Denk daarbij aan een eventuele extra vergoeding als je werkt op dit soort dagen. Als je in een fabriek werkt moet je vaak normaal gesproken al op de zondag werken. Daarvoor krijg je dan een ploegentoeslag of een overwerkvergoeding.
In een ziekenhuis worden ook op zondag baby’s geboren.  Alle ziekenhuispersoneel wordt meestal (al dan niet verplicht) in een rooster ingedeeld.  Als het in de cao staat dat je vrij bent op officiële feestdagen, krijg je vaak ook doorbetaald. Dat zijn leuke voorwaarden natuurlijk.

Helaas zijn er ook werkgevers die hun werknemers geen extraatje betalen als ze werken op zondag en/of feestdagen. Weigeren is dan altijd een optie.

Verplichten

kerstzondag

weigeren

Je baas kan je dus verplichten om op zondagen of officiële feestdagen te werken. Hij of zij moet dit dan wel op tijd (het liefst 28 dagen van tevoren) aankondigen en een rooster maken waarop te zien is dat niet altijd dezelfde mensen op deze dagen hoeven te werken. Het is fijn om te weten waar je aan toe bent om werk en privé in balans te houden. Als je voor je geloofsovertuiging niet mag of kan werken is het goed om dit met je werkgever te overleggen. Vaak is dat geen dringende reden om niet te werken op feestdagen. Behalve als dit in de cao duidelijk staat omschreven.

Als je een snipperdag wilt, of meerdere is het handig om dit ruim van tevoren aan te kondigen en te overleggen. De regels staan vaak ook in de cao. Meestal is het zo dat je werkgever of leidinggevende binnen twee weken moet reageren. Maar laat het er niet op aankomen. Blijf in gesprek. Zo’n dag mag hij afwijzen als de bedrijfsvoering daardoor in gevaar komt.

Voordelen

maak er wat van

Gelukkig is het rond deze periode rustiger op de weg en in het openbaar vervoer.  Geniet van het voordeel. Je kunt wat achterstallige klusjes doen omdat je collega’s veelal vrij zijn. Archief en achterstallige mail opruimen en kijken naar je agenda voor het komende jaar (op het mooiste plekje van de kantoortuin). De collega’s die er zijn, zijn wat persoonlijker en losser. Gezelligheid met kerstballen en een banketletter of lekkere koekjes en een wat langere lunch dan normaal. Als je dagen overhoudt en ze niet mee mag nemen, zou je ze uit kunnen laten betalen. Gebruik dat geld voor leuke extraatjes. Baal je dan nog steeds van je werk? Ga op zoek naar leuke vacatures; recruiters zijn vaak gewoon aan het werk deze dagen.

 

4 reacties

  1. Lot

    Ik woon in een Biblebelt en dan is alles dicht ook op gewone zondagen. Alleen restaurants en kroegen zijn open, dat is natuurlijk altijd belangrijk geweest na de kerk ?

    • Herma Westerdiep

      Precies … alles dicht behalve wat men zelf graag open wil hebben …

  2. Mevrouw Niekje

    Ik heb jaren een kantoorbaan gehad en vond de dagen tussen kerst en oud & nieuw inderdaad heerlijk. Lekker rustig, tijd om op te ruimen en te archiveren. Ook een rustig tempo en wat gezelliger met wat lekkers bij de koffie. Nu ben ik vrij omdat ik in het onderwijs werk. Ik ben overigens erg blij dat er veel mensen wel werken en dat winkels open zijn bijvoorbeeld. Mijn laptop is kapot gegaan en morgen ga ik een nieuwe kopen! Had ik niet een dagje kunnen wachten… ja tuurlijk wel, maar verwend als ik ben ga ik morgen al op jacht naar een nieuwe!

    • Herma Westerdiep

      Ik vind het super fijn dat er veel open is. Geeft wat continue beweging in de maatschappij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑