De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Kachel. In oktober gaat de kachel weer aan

kachel denken poppetje denkerKachel. De kachel gaat weer aan in deze dagen. Bij ons nog niet omdat we lekker warm ingeklemd zitten tussen allerlei warme woningen. Daarbij komt dat ik ontzettend warm ben van mezelf en me in deze dagen nog lekker (fris) met blote voeten in de schoenen beweeg. Tijd voor wat overpeinzingen.

Kachel

kachel open haard

en warm en geen honger en veilig

Als de kachel weer aangaat is het meestal zo rond oktober. Dit jaar konden we meeliften op een heerlijke nazomer. Veroorzaakt door de opwarming van de aarde, lijkt het. Nu regent (en waait) het af en toe weer een paar uurtjes. De bewoners van de woonboten in Arnhem zullen blij zijn dat het water van de Nederrijn weer stijgt door de voorspelde regen.  De waterstand van onze rivieren is nl. lager dan ooit te voren. Deze woonbootbewoners hebben al weken hele droge voeten, ze liggen scheef en hun woonark scheurt aan alle kanten. Niet fijn. Hoe scheuren in je huis er uit zien door natuurgeweld, weten wij Noordelingen maar al te goed.
Voor mij is de herfst een goed moment om te genieten van het kleuren van de natuur en wat meer stil te staan bij wat er om je heen zo allemaal gebeurt en is gebeurd.

Honger

kachel jemen socotra zee zand

honger in Jemen

In Jemen dreigt een hongersnood. Ik lees dit nieuws (en zie verschrikkelijke foto’s) met een plak krentenbrood van onze warme bakker Meijer. Kopje koffie er bij en mijn warme voetjes lekker op de kouwe vloer. In Jemen woedt al vier jaar een burgeroorlog. Houthi rebellen en het regeringsleger maken elkaar het leven erg zuur. Met hulp van Saudi-Arabië. Dat de bevolking hier vervolgens op een verschrikkelijke manier de dupe van wordt is voor de overheid blijkbaar de moeite waard. Duizenden doden en nu ook nog eens duizenden mensen die honger lijden. De beelden die tot ons komen, staan op mijn netvlies gebrand.
Op dezelfde internetnieuwspagina lees ik enkele seconden later, praktische tips om een entrecote nog malser te maken. Bizar.

Tegelijkertijd speelt de doofpotactie van Saudische functionarissen inzake de dood van de kritische journalist Jamal Khashoggi.  Het ruikt een beetje bijzonder; op z’n zachtst gezegd. Ook hier hoort (gewoon) een moeder bij, die haar zoon moet missen en daar verschrikkelijk verdriet van heeft. Haat en liefde in dezelfde alinea.

#metoo

Vanavond met kaarsjes aan (of de kachel) kijken naar het ‘toneelstuk’ van (acteur) Harvey Weinstein. Hij wil graag een schikking treffen met zijn slachtoffers omdat hij niet voor de rechter wil staan in een civiele rechtszaak. Ga toch met je kloten voor het blok denk ik dan en probeer al dit verdriet en onrecht niet af te kopen. Sta voor jouw seksueel wangedrag waar we met z’n allen geschokt op hebben gereageerd. Ellende van de bovenste plank.  Ga je in de hoek staan schamen. De acteur Bill Cosby pleit voor strafvermindering. Glibber. Hij mag ‘blij’ zijn dat de meeste zaken verjaard zijn. Aan de schandpaal moeten ze in deze ver-van-onze-bed-show. Tenminste voor mij.

Tegenstellingen

kachel kroon goud engeland

alles met een gouden randje

Na al deze ellende speelde zich in Buckingham Palace afgelopen week een realistische versie van ‘The Crown’ af. Heel veel uiterlijk vertoon, waarschijnlijk heel veel veiligheidsmaatregelen en heel veel, luxe eten. Aan de U-vormige tafel zaten ongeveer 170 gasten met kleding waar wij alleen maar van dromen. Zouden zij denken aan al die kindertjes in Jemen als ze de rekening van hun kleren betalen? Vast niet. Dat doen wij ook niet als we onze dozen wijn online bestellen. In Londen luisterde men dus naar de speech van The Queen en op het menu stonden tong, tournedos en chocoladetaart. De kaart geschreven in gouden letters.

edingburgh

royal mile

Doedelzakken

Aan het eind van het banket sloten de koninklijke ‘mannen met doedelzakken’ de avond af. Dat heet een bagpipeband in het Engels. Het zijn voor mij allemaal sprookjesachtige beelden. Stiekempjes trots op ons koningspaar. Prachtig setje. Doedelzakken die Schotse muziek spelen doen me wel wat. Mij deed het denken aan ons eerste bezoek aan Schotland en onze wandeling over de Royal Mile in Edinburgh. Ik had het kippenvel overal, toen de doedelzakspelers van de military tattoo ons voorbij liepen.  Als ‘Crown’ op de taart toen ook nog eens de hand geschud met Prins Charles en Camilla.

 

kachel schoonmoeder cactus groen stekels

wees vandaag extra lief voor je schoonmoeder

PS: Het is vandaag schoonmoederdag.  Op deze dag zou je je – zo geliefde – schoonmoeder als een godin kunnen vereren. Zij is verantwoordelijk voor het op de aardbol zetten van jouw geliefde partner.  Deze dag wordt als sinds 2002 gevierd in Amerika. Over tegenstellingen gesproken … 

 

4 reacties

 1. A. de Gooijer

  Boter op hun hoofd! De VS ( Trump) levert voor miljarden dollars wapens aan de Saoedi’s , die daarmee de oorlog in Jemen steunt , en volgens mij mogelijk maakt.
  De rebellen zullen weer door een andere grootmogendheid wapens kopen/krijgen.
  En de VN ons maar beelden leveren over hongersnood en noodleidende kinderen!
  Er zal hier wel weer een actie komen om ze te helpen. Maar Trump zegt de oorlogsindustrie verschaft werk aan honderdduizenden amerikanen.
  Wie is er hier nou gek? De bevolking is altijd de dupe, het gaat om de MACHT.

  • Herma Westerdiep

   Eigenlijk is het verschrikkelijk. Alles draait om geld dus. Trump is gebouwd op een fundering van geld en machtsmisbruik.

 2. Flien

  Bij mijn oma ging vroeger de kachel uit op 21 maart (begin van de lente) en pas weer aan na de Zuidlaardermarkt (3e dinsdag in oktober). Nou kan het in maart en april nog stervenskoud zijn en bloedheet in oktober (16-10-2018 nog 24 graden) maar regels zijn regels, de kachel ging uit op 21 maart… Mijn oma is allang overleden maar dit gebruik leeft nog steeds in noord-Nederland

  • Herma Westerdiep

   Ja. Bij mijn opa en oma ging het precies zo. Leuk om die tradities zo weer voorbij te laten komen. Niet alles was leuk maar de herinneringen wel. Geen centrale verwarming. Nee gewoon een kolenkachel en later een gaskachel. Je werd dan alleen maar warm aan de voorkant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑