Pinksteren. Ik vind dit een heerlijke periode; Hemelvaart en Pinksteren. Voorjaar en een dag extra vrij.

Pinksteren

Betekenis van Pinksteren

Wat betekent Pinksteren eigenlijk?  Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekostè, wat vijftig betekent. Deze feestdag valt op de tiende dag na Hemelvaart en de vijftigste dag na de eerste Paasdag.  Altijd.  Pinksteren ontstond uit het joodse Wekenfeest (of Sjavoeot). Met dat feest wordt herdacht dat God de Tien Geboden aan Mozes gaf op de berg Sinaï.  Christenen namen deze feestdag over omdat ze de overeenkomst zagen met de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen. In beide gevallen verenigden mensen zich met God.

Tradities:  In sommige dorpen bestond de gewoonte om een met bloemen, stro en kransen opgetuigde os door het dorp te leiden. Ook werden er koekoeken geschoten en opgegeten. Bizar toch?

Tweede Pinksterdag

Pinksteren

Zaanstreek wijkt af

Deze (tweede) Pinksterdag was er om uitgebreid te kunnen feesten. In de 15e eeuw vierden ze zelfs een derde Pinksterdag.  Pinkster drie. Nu geniet werkend (maar ook niet werkend) Nederland van deze extra vrije dag. Tijd om naar de meubelboulevard te rijden of gewoon lekker naar een popfestival te gaan. Wij gingen vaak kamperen in de periode rondom deze dagen.

De viering van deze dagen (Pasen, Pinksteren en ook Kerst) duurde (heeeeeel lang geleden) in sommige streken zelfs acht dagen. Zo werden mensen in de gelegenheid gesteld om nog vaker naar de kerk te gaan. Daarnaast ontbraken ook nog eens regels voor de extra officiële vrije dagen. Nog weer later schafte men alle extra feestdagen af. Onrust in de tent. Pas in de 17e eeuw bepaalde de Nationale Synode dat Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren naast de zondagen, de officiële godsdienstige feestdagen werden. Een extra vrije feestdag op tweede kerst-, paas- en pinksterdag werd wenselijk genoemd, maar niet verplicht gesteld. Elke streek kon zijn eigen koers varen en niet iedereen kreeg doorbetaald op een dergelijke vrije dag. Later werd er zelfs een wet ingesteld dat tweede Pinksterdag (en Kerst) een extra vrije dag was. Uitzondering op deze feestdagen zijn de Zaanstreek en Zeeland; zij vieren nog steeds een derde Pinksterdag.

Leuke weetjes toch? Ik ben op eerste Pinksterdag geboren (zondagskind); het was toen meer dan dertig graden. In een ziekenhuis zonder airco. Ik geef het je te doen.

Pinkster Drie

Bokkiesdag

Lang verhaal kort: In de Zaanstreek krijgen ze niet genoeg van Pinksteren. Niet vanwege het herdenken van het neerdalen van de Heilige Geest of omdat er een overvloed is aan pinksterbloemen.  Het is een herinnering aan een eeuwenoude overwinning; nl de Tachtigjarige Oorlog. Aan het einde van eerste pinksterdag hadden de troepen van Alva groot verlies geleden en op tweede pinksterdag ging de strijd verder, maar werden de aanvallen bij de Kalverschans afgeslagen. De Spaanse soldaten verdreven door de verdedigers van de Zaanstreek. Zij kregen een beloning: Een extra pinksterdag, die tot op de dag van vandaag gevierd wordt.