jeuk en krabben vijftigenmeerJeuk en krabben; het wordt ook wel pruritus en/of prurigo genoemd.

Jeuk en krabben

jeuk

Jeuk

Waarom vinden we krabben lekker? Op de plek van de jeuk activeert je lichaam de jeukzenuw (echt waar …). De zenuw stuurt een seintje naar de hersenen met de boodschap dat er iets niet in orde is. Daarom krab je op die specifieke plek. Op dat moment komen er serotininen (gelukshormoon) vrij. Daarom (kort uitgelegd) vind je het lekker om te krabben. Toch is het hebben van jeuk erg vervelend. Ik ben een kenner … helaas.

Pruritus

Droge huid

Jeuk (zonder huidafwijking) noemen ze in de medische wereld ook wel pruritus en prurigo. Huidziekten met bulten die jeuk geven. Moeilijk te omschrijven maar iedereen weet hoe het voelt. Jeuk is erger dan (of net zo erg als) pijn. We weten allemaal dat van die vervelende muggenbulten je een hele nacht wakker kan liggen en je tot waanzin kan drijven. Ook bijwerkingen van medicijnen, een chronische huidaandoening (psoriasis of eczeem) of een andere ziekte  kunnen ook jeuk veroorzaken. Denk dan vooral aan jeukende polsen, oksels of ellebogen of aan de randen van de aangedane huid. Ook zonder huiduitslag kun je last hebben van jeuk; bijvoorbeeld bij mensen die een nierdialyse, leukemie of diabetes hebben.

Gevolgen

Gebruik ongeparfumeerde zeep

De gevolgen zijn voor iedereen anders maar het beinvloedt je leven ingrijpend. Door al dan niet te veel krabben (en de psychische stress gecombineerd met slaapproblemen) gaat je huid kapot en neemt de jeuk alleen maar toe. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. De mensen om je heen kunnen zich in het ergste geval ook nog eens ergeren aan het eeuwig gekrab. Schaamte? Verschrikkelijk toch?

Oplossingen

Smeren met vette zalf

Ga vooral naar de huisarts (of dermatoloog). Zij zorgen voor een goede behandeling van de oorzaak al dan niet met geneesmiddelen zoals corticosteroiden, antihistaminica en zelfs in bepaalde gevallen anti psychotica. Wat je zelf al kunt doen is: Niet te lang douchen, je met lauw water wassen, je huid deppend drogen en ongeparfumeerde zeep gebruiken. Als ik weer eens een allergische reactie ergens op had, smeerde ik mijn huid ook wel eens in met after sun (mentol) of depte het met koude compressen. Wees matig met alcohol en kruiden en drink veel water, slaap voldoende en denk ook aan een goede ventilatie van je woning.

De tips hieronder zijn algemene tips: ze zullen wellicht niet allemaal op jouvan toepassing zijn. Smeer met een vette zalf of verkoel je huid. Als je dan al krabt, doe het dan met schone handen en kort geknipte nagels. Krab vooral niet op de blote huid.