Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Invriezen, vrieskast en beslist niet in te vriezen

invriezenInvriezen en bevriezen. Handig zo’n apparaat in huis. Eigenlijk kun je bijna alles invriezen. Maar wat kun je eigenlijk niet invriezen? 

Aardappelen

invriezen aardappelen

let goed op hoe

Soms heb je gewoon te veel aardappelen in je groentela. Wat doe je er dan mee? Weggooien is zonde. Invriezen? Misschien niet zo’n goed idee. Aardappelen bestaan voor een groot gedeelte uit water. In de vriezer scheidt het water van de aardappel zich van de zetmeelkorrels en andere voedingsstoffen. Groot verlies van smaak en structuur.  Als je de aardappels bak of verwerkt in een stamppot zou het nog wel kunnen. Ook pasta verliest z’n smaak als je het invriest. Goed doseren en vooral opeten dus.

Vocht, bitterballen en vlees

geen optie

Voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte zijn eigenlijk net als aardappels. Ze verliezen smaak en structuur. Dus appels, kiwi’s, avocado’s en peren. Ook hier geldt weer, als je ze wilt gebruiken voor een smoothie zou je ze best kunnen invriezen.  Sommige groente en fruitsoorten zou je een paar minuten kunnen blancheren voor het invriezen. Ook levensmiddelen in blik kan je niet bewaren in de vriezer. Omdat het vocht in het blik gaat uitzetten,  ontploft dit in je vriezer (net als koolzuurhoudende drankjes).

Overgebleven bitterballen? Vooral niet invriezen. Ze worden vet en zompig. Als je je favoriete schnitzel (of ander vlees) wilt invriezen, doe dit dan vooral zo snel mogelijk.  Doe je dit niet, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Rijst is daarentegendaarentegen prima in te vriezen. Goed en snel laten afkoelen natuurlijk.

Zuivelproducten en eieren

ook lekker opeten dus

Dan hebben we de groep zuivelproducten met weinig vet. Melk, yoghurt en karnemelk. Ook deze producten verliezen niet alleen structuur maar gaan gisten. Harde kazen kun je invriezen; maar ook hier heb je te dealen met smaak- en structuurverlies.  Mocht je het wel willen invriezen, rasp de kaas en vries het in in een broodzakje. Zachte kazen (brie of camembert) verliezen ook hun structuur.
Eigeel zet zich uit in de vriezer, waardoor de druk op de schil te groot wordt en je ei knapt. Probeer het ook niet met een gekookt ei of met producten op basis van ei zoals mayonaise of hollandaisesaus. Rauwe eiwitten kunnen overigens wel, sluit ze wel goed af in een Tupperware-bakje of boterhamzakje.

Verse kruiden en sauzen

niet alles is in te vriezen

In ultieme kookpoging wil je sommige kruiden het liefst invriezen. Let op: Niet alle soorten verse kruiden zijn geschikt om in te vriezen (bijvoorbeeld laurier, munt, tijm en kamille). Je kunt het beter in een kruidenboter of olie verwerken, doe ze in een salade of maak er salsa verde van. Salades zijn op hun beurt ook weer niet in te vriezen. Sauzen op roombasis schiften meestal in de vriezer, niet echt geschikt dus. Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen.

Maak je vriezer geregeld schoon. Het liefst eens in de paar maanden. Vervelend klusje maar je wilt niet ziek worden van je eigen eten toch?

2 reacties

  1. Lot

    We wonen in een kleigrond regio en er worden veel aardappelen gekweekt, de oogst is nu begonnen Soms is een veld al helemaal schoon maar soms ligt er no het een en ander.
    Paar dagen geleden 10 kilo geraapt, alle maten. Sommige zijn met slechte plekken die snijden we weg en de rest heb ik geblancheerd en ingevroren. Ik maak er aardappelpuree van en dat wordt heerlijk, of aardappelkoekjes.
    Zachte en blauwe kaas vries ik ook in en die blijft ook goed

    • Herma Westerdiep

      oei dat klinkt overheerlijk. verse aardappelen van het land. zelfgemaakte aardappelpuree is natuurlijk altijd lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑