vandaag is mijn lievelingsdag

Keelontsteking; pijn bij het slikken en veel slijm

keelpijnKeelontsteking (faryngitis) is meestal een ontsteking in de keel.  Blijkbaar ben ik nu vatbaar voor alles wat rondgaat want ik heb al een paar dagen het idee dat mijn keel bewerkt is door schuurpapier met een grove korrel.

Keelontsteking

keelpijn

pijnstillers

Zo maar op een avond, vorige week, kreeg ik last van mijn keel. Ik ontwikkelde zo veel slijm dat ik er van moest kokhalzen en ben nu een paar dagen onder de pannen met een keelontsteking. Eigen diagnose. Ik werk vanuit huis dus kan niemand anders aansteken. Ben daar blij (nou ja blij …) om want ik kan rustig achter mijn laptop zitten en telefoontjes via de Teams-chat afhandelen. Praten is niet fijn. Als ik moet hoesten doe ik dat gewoon hier thuis. Alleen. Geen keelpijn-aerosol-verspreiding in de kantoortuin. Schuifpui open; lekker ventileren.
Af en toe een setje pijnstillers met een bekertje water. In de middag trakteer ik mezelf op een waterijsje.  Werkt verzachtend.

keelpijn slapen vijftigenmeer

uitrusten

Op mijn (rooster)vrije dag heb ik zelfs geslapen omdat ik best wel moe ben. ‘s Middags en ‘s avonds nog een keer. M’n lichaam zal het wel nodig hebben denk ik dan maar. Normaal gesproken slaap ik nooit overdag. Vroeger wel vaak op zaterdagavond om 18.00 uur tijdens de uitzending van Eigen huis en tuin; maar dat tijdstip is veranderd en de inhoud van het programma ook.

Lymfeklieren

keel als schuurpapier

Mijn lymfeklieren zijn al opgezet door de Leukemie dus ik weet niet of ik nog een extra paar heb die op hun beurt ook denken eens lekker op te spelen. Wat ik wel weet is dat de keelpijn behoorlijn lastig is. Vooral als je ‘s nachts wakker wordt. Droge mond, droge en ruwe keel. Dan zijn de pijnstillers uitgewerkt. Water bij het bed natuurlijk maar het slikken is dan even geen pretje. Mijn stem laat het dan ook afweten. Dan klink ik ongeveer zoals iemand die drie dagen heeft staan mee te zingen op een popfestival. Gelukkig komt mijn zwoele stem terug na het eerste kopje koffie. Of het een virus of een bacterie is, weet ik niet. De huisarts nog niet gebeld want ik wil eerst zien of mijn lichaam dat in deze conditie zelf kan oplossen. Het eigen (verstoorde) afweersysteem moet aan de bak deze dagen.

Weekend

keelpijn

beter drop dan virusremmers

Ik zet dus rustig door en hoop dat het gedurende het weekend allemaal wat afzakt. Als ik de huisarts bel weet ik dat ik direct langs moet komen en dat er dan contact is met mijn behandelend hematoloog in het UMCG.  Virusremmers staan dan vast en zeker op het menu. Eigenlijk wil ik eerst kijken of mijn lichaam dit zelf kan oplossen. Ben ik (nog) sterk genoeg? Kunnen mijn door de kanker verziekte lymfeklieren deze infectie zelf bestrijden? Ik wacht af en heb alle vertrouwen in mijn afweersysteem.  Daarbij vertrouw ik ook op mijn eigen intuïtie en neem geen onverantwoorde risico’s.

Wat ik zo langzamerhand wel weet is dat mijn weerstand zo sterk is als een nat vloeipapiertje.

 

2 reacties

  1. Linda

    Hoop dat het inmiddels wat afgezwakt is? Hopelijk idd door je lichaam zelf. Krijg je daar ook weer wat meer vertrouwen in , net als in je intuïtie.
    dikke kus, Linda

    • Herma Westerdiep

      Nee helaas nog niet zo. Maar de medicijnen doen hun werk wel. Nog even geduld denk ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑