Bestaan of niet bestaan, dat moet je je afvragen (Shakespeare)

Hermafrodiet als taboe of zoon van de goden?

Hermafrodiet is een mens of dier met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. We hebben het er niet vaak over maar mijn naam zit in deze term verweven. Ik vroeg me af wat het betekent; beetje in combinatie met de gender-discussie.

 

Hermafrodiet

Sommige mensen worden geboren met beide geslachtshormonen. Eigenlijk ontstaat dit proces man/vrouw al voor de geboorte door een chromosomale (of hormonale) afwijking. Meestal wordt er, na de geboorte (op doktersadvies) besloten om van deze dubbele kenmerken een meisje of een jongen te maken.  Zij worden dan vaak behandeld met hormonen en krijgen later te maken met geslachtsoperaties. De Zuid-Afrikaanse hardloper/hardloopster Caster Semenya  is volgens het IAAF man én vrouw.

Tweeslachtigheid

Tweelachtigheid

Het gaat er dan bij hermafroditisme ook nog om of het gaat om echte tweeslachtigheid (mensen die zowel eierstokken als zaadballen hebben) en pseudo-tweeslachtigheid. Eén op de 4500 mensen wordt geboren als hermafrodiet of interseksueel. Soms is het een genetische fout, en functioneert één of geen van beide organen. Slakken en regenwormen bijvoorbeeld (gekke vergelijking trouwens), zijn man en vrouw tegelijk maar moeten wel paren om zich voort te kunnen planten. Technisch bizar.

Hermafrodiet als woordfeit

Hermaphroditus

Tegenwoordig wordt de term hermafrodiet niet meer voor mensen gebruikt. Interseksueel is een betere term omdat het een lichamelijk kenmerk is, geen identiteit. In de tweede eeuw na Christus gebruikte  Galenus de term Hermaphroditus om een wezen met geslachtskenmerken van beide seksen aan te duiden. Hij was een invloedrijke Grieks-Romeinse arts en medisch onderzoeker.

Naast deze complexe identiteit is het woord hermafrodiet afgeleid van de naam ‘Hermaphroditus’. Hij was de zoon van de Griekse goden Hermes en Aphrodite. Volgens de Griekse mythologie werd er op een dag een waternimf verliefd op Hermaphroditus toen hij een bad nam in haar meertje. Hij ging echter niet op haar avances in. Daarop nam ze hem in haar armen en smeekte ze de goden om voor eeuwig met hem verenigd te worden. De goden gingen hierop in en maakten van het tweetal één wezen: half man, half vrouw.

Onderzoek chromosomen

gescheiden tijdens de evolutie

Om vast te stellen welk geslacht een hermafrodiet heeft, wordt bijvoorbeeld een uitstrijk van het wangslijmvlies genomen.  In dit hele verhaal zou je je af kunnen vragen waarom mannen tepels hebben? Hoe je het ook wendt of keert, de mannelijke tepels hebben geen functie. Is het een foutje in de evolutie of was het een teken van het hermafrodiet zijn? Alle mannelijke dieren hebben tepels en lijken geen enkel nut te dienen. Het lijkt alsof we in de evolutie zijn gescheiden in een mannelijk en vrouwelijk deel. Filosofisch: We zijn altijd op zoek naar onze wederhelft. Dit is weer (romantische) een theorie van Plato. Zou het kloppen? Ook in de bijbel wordt gezegd dat de vrouw uit de rib van de man is geschapen. De man zou dan een soort hermafrodiet zijn geweest.

belangrijke raadgevers

Gender

In de Hindoe-cultuur zijn hermafrodieten belangrijke raadgevers (en volwaardige deelnemers) in problemen tussen man en vrouw. In de westerse cultuur daarentegen, moet iemand of man of vrouw zijn.

De tijd is nu rijper dan ooit voor het erkennen van een derde gender. Schaf dat hele hokjesgedoe af. De schuldige van dit hele gedoe is Napoleon. Hij zocht ooit speciaal naar mannen voor zijn leger en liet het geslacht daarom vastleggen. Nu is het alleen maar een middel van de overheid om de maatschappij te ordenen. We willen niet meer in vakjes geplaatst worden; of wel? Wat vind jij?

 

 

 

2 reacties

  1. Nicole Orriëns

    Ik wist niet dat Napoleon die scheiding zo had laten vastleggen zeg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑