Wereldmannendag of ook wel Men’s World Day komt ieder jaar op 3 november voorbij. Het is de bedoeling dat de man zich op deze dag intensiever met zijn gezondheid bezig gaat houden. Samen met ons natuurlijk. 

Wereldmannendag

wereldmannendag

wereldmannendag

In 2000 werd de wereldmannendag in het leven geroepen door andrologen van de universiteit in Wenen.  Andrologie* verwijst naar mannelijkheid; een geneeskundig specialisatie dat zich bezighoudt met ziekten van mannen. We zijn al ruim 40 jaar aan het emanciperen en willen het liefst ‘een echte vent’.  Wat nu precies een man is, staat niet duidelijk omschreven. Eigenlijk boeit me dat ook niet want het gaat om de chemie en niet om de sixpack voor mij. Het gaat ook niet om het leven tussen mannen en/of vrouwen. Het gaat in het leven om liefhebben. Vrouwen met vrouwen, mannen met mannen en alle denkbare combinaties.

* De term ‘andrologie’ is afgeleid van het Oudgriekse ἀνήρ (anēr), genitivus ἀνδρός (andros) dat ‘man’ betekent.

 

Ludieke actie

Op deze planeet zijn zo ongeveer 60 miljoen meer mannen dan vrouwen. Zij hebben vaak de macht in handen. Het Midden Oosten en het Vaticaan zijn ware mannenbolwerken. In Scandinavië en Rusland leven over het algemeen meer vrouwen. Dat is afhankelijk van diverse factoren zoals abortus, oorlog, werkgelegenheid, gezondheidszorg en leefomstandigheden. Op deze dag gaat het over specifieke gezondheidsproblemen maar ook discriminatie waar sommige mannen (helaas nog altijd) last van hebben. Mannendiscriminatie hoor ik je denken? Denk maar aan zwarte mannen of homomannen. Het komt iedere dag nog voorbij in de media. Afschuwelijk.

stress en discriminatie

Wist je wel dat het zelfmoordcijfer bij mannen hoger ligt dan bij vrouwen? Mannen overlijden ook nog eens vaker aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Uit onderzoeken blijkt dat er ook veel mannen slachtoffer zijn van partnergeweld, drugs- en drankproblemen. Onvoorstelbaar he? Meten is weten.

Stereotiep

wereldmannendag movember

positief rolmodel

Atlas syndroom

Jongens moeten al snel voldoen aan het beeld van competitief, moedig en nonchalant. Onzin vind ik,  want jongens kunnen ook gevoelig en zorgzaam zijn. De man wordt vaak geacht de zorg en primaire, financiële verantwoordelijkheid voor het gezin op zich te nemen. Dit noemen ze ook wel het ‘Atlas-syndroom’.

In november vieren we ook ‘Movember’. Mannen laten dan hun snor staan om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker.  Typische mannenkwalen; wij vrouwen hebben dat natuurlijk ook. Allemaal ellende als je ziek bent. Ook dan maakt het niet uit of je vrouw of man bent. Geslacht is niet belangrijk meer.

Mannenziektes

hobby voor een goed doel

Veel mannen van vijftigenmeer krijgen, net als wij vrouwen, last van hoge bloeddruk en overgewicht. Ze doen een sapkuur om af te vallen, kopen een stappenteller en gaan in een te strak pakje op een te klein fietszadeltje zitten. Deze bezorgdheid van onze mannen leidt tot stress, sportblessures en een overmatige alcoholconsumptie.  Zij zien dit als een persoonlijke nederlaag, kunnen depressief worden of schaffen zich in het ergste geval een jonge vrouw aan. Dat willen we allemaal niet meemaken.

Ruimte, ruimte en ruimte

in de prehistorie op zoek naar eten

Mannen hebben een uitdaging nodig in hun leven en zijn daarom (vanuit de prehistorie op zoek naar eten) continu in beweging. Lach er maar om …
Daarom hebben ze ruimte nodig, ze trekken zich bijvoorbeeld regelmatig terug (mancave) om een of andere hobby uit te oefenen. Ze drinken een biertje met vrienden, voeren oppervlakkige gesprekken of gaan samen schreeuwen langs de lijn. Ruimte om het verstand op nul te zetten dus en dat heerlijke lichaam de kans geven alle hormonen en chemicaliën af te voeren. Stoom afblazen. Koester je man en laat hem af en toe met rust.

wereldmannendag handen man vrouw

geef elkaar de ruimte

Gun hem zijn ruimte. Daarnaast kun je altijd samen leuke dingen doen. Ga wandelen, fietsen of een berg beklimmen. Koop een kamper en uni-afritsbroek. Maar ga vervolgens niet zeuren over dat je haar niet goed zit en dat je borsten gaan hangen. Maak er een vrolijke happening van. Op deze manier maak je er samen wat van in het leven. Er is geen groter geluk dan verliefd te zijn en zielsveel van je man te houden. Uiteindelijk krijg je het in grote hoeveelheden terug.

Om het geluk in de liefde te leren kennen moet je zonder blind te zijn de ogen weten te sluiten (bron: S. Signoret).