Handzeep. Sinds de corona pandemie is iedereen zich er van bewust dat handen wassen belangrijk is.
Handzeep
Alleen afspoelen met water is niet genoeg. Viezigheid op je handen is meestal olieachtig en dat was je met water niet weg. Probeer maar eens boter van je handen te wassen met water. De moleculen in zeep zijn, makkelijk gezegd, een beetje de weg kwijt. De kop wil het liefst in water zitten en de staart het liefst in olie. Ideale combinatie om het vuil aan je handen in kleine deeltjes op te lossen. Lang verhaal kort. Vaak vraag je jezelf toch af of je virussen en bacteriën van je handen kunt wassen. Veel wel gelukkig. Virussen hebben een vetachtig beschermlaagje dat door zeep goed is op te lossen. Bacteriën zijn beschermd door een celwand. Die spoel je wel bij het wassen van je handen maar misschien niet allemaal.
Zit er verschil in zeep?
Op je handen leven miljoenen bacteriën leven meer dan 150 verschillende soorten. Die krijg je er nooit allemaal af met stevig handen wassen. En dat is maar goed ook.Alle zepen werken op dezelfde manier. Sommige zeepmoleculen werken iets beter dan de andere. Maar ze zijn in principe allemaal geschikt om vuil, bacteriën en virussen van je handen te wassen. Plantaardig of synthetisch maakt dus niets uit. Ook de prijs niet. Duurdere zeep kan beter aanvoelen of lekker ruiken maar het voegt niets extra’s toe aan de kwaliteit. De anti-bacteriele zeep ook niet. De concentratie desinfectie helpt eigenlijk niets.
Vloeibaar of hard
Vloeibaar is hygiënischer dan zeep in vaste vorm (zeepblok). Dat komt natuurlijk doordat allerlei mensen dit blokje vastpakken en bacteriën op de zeep blijven zitten. Was dan wel minstens 30 seconden. Dat is genoeg om het merendeel van de zogeheten ‘transiënte bacteriën(ziekteverwekkers) ’ van je handen af te krijgen. Deze transiënte bacteriën zijn exemplaren van buiten, die vanuit de omgeving op je hand komen. Tijdens een wc-bezoek bijvoorbeeld.
Je hebt natuurlijk ook nog residente bacteriën. Die zijn een stuk lastiger weg te krijgen. Dat zijn je lichaamseigen exemplaren. Die krijg je zelfs niet weg na minutenlang wassen, omdat ze diep in je huid zitten. Gelukkig zijn deze bacteriën niet schadelijk voor je. Deze lichaamseigen bacteriën zorgen er voor dat er minder plek op je lichaam is voor de gevaarlijke soorten.
Reistips
Wie heeft tips om handzeep mee op vakantie te nemen? Ik bedoel dus een super kleine verpakking handzeep waar je je handen onderweg mee kunt wassen en wat je zo in je tas kunt stoppen.
(Bron foto’s: Pixabay)
Ik ben een ouwe trouwe zeepgebruikster.Zowel in de de keuken en in de douche.
Voor mij geen zeeppompjes e.d.
Hoewel….mijn shampo zit wel in een ,,recycelbare fles ,tenminste dat staat er op.iedereen op ziin of haar eigenwijs.
Van die heerlijk ruikende zeep blokjes. Ik heb ze veel in de kast liggen in het beddengoed voor een lekkere geur.
Toch is het met handen wassen het zelfde als met alle gezonde dingen, je moet het ook weer niet te vaak doen want dat is ook niet goed voor je huid.
Alles waar TE voor staat is niet goed. Als je te vaak je handen wast, beschadig je je huid. Heb ik ook voorbeelden van gezien.
In de auto ligt een flesje handgel die schoonmaakt en na veel wrijven opdroogt. Ze voelen dan wel weer “schoon” aan maar of de bacterien er dan redelijk af zijn weet ik niet, denk het niet als is het wel wat desinfecterend.
Ik ben een slechte handenwasser alleen als ze olieacchtig zijn was ik ze met zeep anders alleen afspoelen.
Doe vooral wat zelf goed voelt. Ik vind het nog steeds smerig als iemand uit het toilet stapt en niet zijn of haar handen wast. Dat zo iemand vanaf zijn of haar plasser mij koffie inschenkt, bezorgt me de rillingen. Verder moet iedereen het helemaal zelf weten vind ik.
Het kwam soms voor dat mijn (inspectie)werkzaamheden afspeelden in ’the middle of nowhere’, waar meestal ook heen goede toiletgelegenheid was. Dan was je aangewezen op de vrije natuur. Ik had altijd een 5-literjerrycan water en bij me om mijn handen te wassen. Als zeep werden hotelzeepjes gebruikt die ik overgehouden had aan een klus waarvoor ik bijna twee jaar in een hotel verbleef. een pakje papieren handdoekjes en een rol toiletpapier behoorde ook altijd tot mijn vaste bagage.
Zelfs nu, nu ik al 15 jaar gepensioneerd ben, heb ik nog steeds een flaconnetje handgel bij me. Niet zozeer voor mezelf, maar vooral voor anderen; ik vind het niet meer dan netjes dat je je handen even wast als je langs de kant hebt staan plassen. Al is dat handengeven door politie, wegenwacht, etc. tijdens de corona-periode in het slop geraakt. Misschien wel terecht.
Mijn ‘handenwastic’ heb ik overgehouden aan een koksopleiding in de jaren ’60, waar veel nadruk gelegd werd op hygiëne. Voor de goede orde; ik heb dat vak maar korte tijd actief beoefend; teveel behoefte aan buitenlucht.
Maar ik vind wel dat je gelijk hebt. Vooral hygiëne in de keuken en de schone handen die mijn kop koffie aangeven. Opvoeding volgens mij … na het plassen, handen wassen. Ik let er altijd op. Thuis, als we op bezoek zijn en op het werk. Gelukkig zijn er veel mensen met schone handen …