Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit

Angst en liefde; wanneer ervaar je wat

angst en liefdeAngst en liefde. In iedere situatie bepaal je zelf welk gevoel je ervaart. Je hebt altijd invloed; ook al denk je van niet.

Angst en liefde

Angst en liefde

Keuzes maken. Bij alle keuzemomenten in je leven heb je een gevoel. Blijdschap, troost, geluk, dankbaarheid. Maar ook negatieve gevoelens. Teleurstelling, verdriet of jaloezie. Deze emoties kun je (bijna altijd) zelf sturen. Eigenlijk een soort van vrije keuze op die momenten als je kiest tussen goed en slecht. Jij bepaalt zelf wat goed en wat slecht is.  Niemand anders. De basis van emoties komt voort uit angst en liefde. Gevoelens waar we allemaal mee te doen hebben. Bij angst denk je aan negativiteit. Veel mensen reageren echter automatisch vanuit angst. Bij liefde aan positieve gevoelens (vasthouden, blijdschap etc.).

Angst

Angst

Vaak ben je bang iets of iemand kwijt te raken; ervaringen mee te maken die je niet wilt. Dan is angst geen fijne emotie. Op de lange termijn niet bepaald een fijne manier om te leven. Je zult snel in een neerwaartse spiraal terechtkomen door je alleen te focussen op fouten. Foute mensen, foute onderwerpen, verkeerde beslissingen, foute gebouwen of foute materialen. Die fouten kun je ook zien (meer positief) als ultieme en unieke kenmerken. Bij angst geldt: Hoe meer angst, des te meer reden je hebt om bang te zijn.

Liefde

Tja … en dan is er liefde. Dit gevoel maakt je leven mooi. Op de lange en op de korte termijn. Probeer je je er eens van bewust te zijn door alles met liefde te omarmen. Klinkt zweverig, maar zo is het niet bedoeld.

Aan de binnenkant van kloostermuren wordt vaak veel gelachen. Lachen maakt je leven mooier en gezonder zeggen ze daar. Het is allemaal makkelijk gezegd natuurlijk maar ik denk dat het zeker de moeite waard is om te proberen. Doe een stapje terug, stap van de sneltrein waar we in leven en maak tijd voor jezelf en de mensen om je heen. Lach en wees vriendelijk. Reageren vanuit liefde is niet altijd zo maar mogelijk maar op het moment dat je je bewust ben van je eigen keuze, is dat een stap in de goede richting.

Keuze maken

Nooit te oud om te kiezen

Vraag jezelf, wanneer je moet kiezen, of je reageert vanuit liefde of vanuit angst. En wanneer je wilt gaan reageren vanuit een gevoel van angst (jaloezie, afwijzing, teleurstelling of bijvoorbeeld haat), sta dan even stil, en vraag jezelf af hoe je kunt reageren als je vanuit liefde zou handelen. Uiteraard is dit in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet dan ook niet verwachten dat je vanaf nu de keuze kunt maken om alleen nog maar vanuit liefde te reageren. Probeer het leven vanuit angst in ieder geval een beetje achter je te laten. Het gaat om een klein stukje bewustwording.

 

(Bron foto’s: Pixabay)

2 reacties

  1. nicole orriens

    De theorie vind ik mooi, maar de praktijk vind ik vaak lastig. Maar het is zeker goed om je gedachten regelmatig te onderzoeken en je ervan bewust te zijn.

    • Herma Westerdiep

      Ik denk dat het in ons leven draait om theorie en praktijk. Soms is het makkelijk lezen en bijna niet uit te voeren. Balans zoeken en keuzes maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑