Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit

Muggenbulten jeuken verschrikkelijk

muggenbultenMuggenbulten. Soms word je gek van de jeuk.  Wat voor middeltjes gebruikt iedereen?

 

Muggenbulten

gemene steek

Wat een ellende als je zo’n rode priemende bult ergens op je lichaam hebt. Je weet dat je niet moet krabben maar dat is bijna onmogelijk.  Door krabben beschadig je de huid en wordt de jeuk alleen maar erger. Je denkt dat er maar één simpele mug is die je te grazen neemt maar in Nederland zijn alleen al iets van 25 verschillende soorten. Trouwens vliegen kunnen ook prikken. De vrouwtjes steken omdat ze daarmee hun eitjes voeden; de mannetjes hebben het eiwit uit ons bloed niet nodig.

Waarom dan jeuk?

antistollingsmiddel

Vaak voel je niet eens dat je bent geprikt. De jeuk komt later. De steek vormt een klein wondje in je huid. In een normale situatie stolt je bloed snel om het wondje te dichten. Een mug wil dat natuurlijk niet. Die gaat lekker je bloed op drinken. Zij spuiten antistollingsmiddel in je huid. Je lichaam gaat dan histamine aanmaken en dat zorgt voor jeuk, zwelling en de rode kleur.  Als je een, voor de mug, aantrekkelijke lichaamsgeur hebt ben je vaker aan de beurt. Die geur is een combinatie van lichaamseigen stoffen en bacteriën. Je persoonlijke geurprofiel.  Dit kun je niet beïnvloeden met bijvoorbeeld deodorant. Ben je gevoelig voor histamine, krijg je sneller rode bulten. Alles aangelegd in je DNA.

Tips en trucs

voorkomen is beter dan …

Op internet vind je ontzettend veel tips en trucs tegen de jeuk. Maar de beste is dus voorkomen. Niet krabben.  Ik zoek zo veel mogelijk middeltjes waar ik nog nooit van had gehoord. De azaron, citronella, deet, azijn en tandpastatips laat ik even voor wat het is. Dat weet iedereen zo langzamerhand volgens mij.

Via de huisarts kun je soms Corticosteroïdenzalf krijgen.  Dan heb je nog Ourganix lotion; dit gebruik je normaal gesproken als je last hebt van de eikenprocessierups of brandnetels. Tea tree olie helpt om muggen op afstand te houden maar ook tegen de zwelling. Toco Tholin olie prikt even maar daarna gaat de jeuk snel weg.  Ook zout en (ontsmettings) alcohol kom ik tegen. Op de bult strooien of sprenkelen en dan afwachten. De in-de-rimboe-middeltjes zijn: een bananenschil over de bult wrijven of een gebruikt theezakje. De leukste naast het gebruik van ijsklontjes, ui, koelzalf of baksoda vond ik wel het gebruik van handzeep. Is eigenlijk ook overal wel voorhanden. Opdrogen en de jeuk verdwijnt.

Tandpasta

muggenbulten vijftigenmeer

tandpasta

Of het allemaal werkt weet ik niet. P. smeert altijd met tandpasta. Direct na het ontdekken van de steek. Onze grootste uitdaging is dan ook het voorkomen van de muggenaanvallen. Dus horren naar buiten maar ook een hor naar de slaapkamerdeur. Hij krijgt door zo’n muggensteek een allergische reactie met bulten van enorme omvang. Mijn dochter is ooit tijdens een kampeerpartij geprikt in haar gezicht.  Water, vochtige atmosfeer en buiten. Tja; ultieme omstandigheden voor de mug. Ik denk dat er wel een twintigtal muggenbulten waren. Ze werd zelfs ziek en kreeg koorts. Gelukkig ging dat snel weer over maar ik ben er toen wel erg van geschrokken omdat een mug natuurlijk altijd een ziekte kan overdragen.

 

11 reacties

 1. Ilse

  Onze zoon krijgt vaak hele grote blazen wanneer hij geprikt wordt door een mug. Een beetje nestosyl zalf erop helpt tegen de jeuk en de blaas trekt ook snel weg.
  Voorkomen is natuurlijk het beste, zoals je schrijft maar soms komt het onverwachts.

  • Herma Westerdiep

   het lijkt me zo ellendig als je zo sterk op insectenbeten reageert.

 2. Willem

  Geboren en getogen op een boerderij in Midden-Drenthe en uiteraard ook met die taal opgegroeid, is voor mij elke vlieg een mug en een mug is een neefje. Maar dat even terzijde.
  Ik verkeer in de gezegende omstandigheden nooit last te hebben van muggensteken. Wordt zelden gestoken en als dat gebeurt, dan geen grote plakkaten zoals bij een kameraad van mij en ook aan vrouwlief gaat een muggensteek niet ongemerkt voorbij.
  Dat wil niet zeggen dat dat vliegende gespuis mij niet stoort. Een nacht doorbrengen met een neefje dat in de kamer rond zoemt is ook voor mij een beproeving. Dan besef weer eens waarin iets kleins toch groot kan zijn, al kan die ervaring mij wel gestolen worden. Maar dankzij goede horren gebeurt dat nog maar zelden.

  • Herma Westerdiep

   precies … wij hebben overal horren. zelfs in de deuropening een grote hor. geen mug, neefje of vlieg te zien in het holst van de nacht gelukkig.

 3. Lydia

  Onze oude huisarts adviseerde iedereen Otalgan oordruppels op de bultjes te doen. Dit bevat lidocaine en verdooft de huid. En daarmee is de jeuk weg.

  • Herma Westerdiep

   Hey, dat is een tip die ik nog nooit eerder had gehoord. Dank voor het delen. Ik denk dat velen blij met deze tip zijn.

 4. nicole orriens

  Jeukende muggenbulten zijn inderdaad enorm vervelend. Sowieso vind ik muggen echt ongelofelijk irritant.

 5. Lot

  Vroeger was ik ook heel lekker voor allerlei prik en steek beestjes maar na de overgang ben ik kennelijk minder lekker en wordt ik zelden geprikt

 6. Evelien

  Mijn familie woont in Muggenbeet😁.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑