De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Dag van het Handen Wassen, geef het goede voorbeeld

handen wassen kraan en zeepHanden Wassen. In de tijd dat de Mexicaanse griep heerste stortte Amerika zich massaal op de handzepen, desinfecterende gels en reinigingsdoekjes. Voorkomt handen wassen nu echt de verspreiding van bacteriën, virussen en ziekten?

Besmettingen

handen wassenJa dus. Deskundigen denken dat 80% van de besmettingen (door bacteriën en virussen) komt door het niet wassen van onze handen. Denk eens aan iedereen z’n handen in die pot (onverpakte) pepermunten op een balie of een bakje borrelnoten steekt. Denk eens aan je toetsenbord. De onderzoeken met de resultaten van het aantal bacteriën, zijn jullie vast wel bekend. Besmetting ligt op de loer. Gewoon een kwestie van slechte hygiëne. Laat je kinderen zien dat jij je handen regelmatig wast. Natuurlijk na het toiletbezoek, als je je neus snuit in een papieren zakdoek, maar ook als je in contact geweest bent met dieren, na het tuinieren of voordat je gaat koken. Daarnaast is handen wassen de belangrijkste manier om verspreiding van het griepvirus te voorkomen.

Schoonmaken

kraan washandjeMaak ook de deurknoppen, kranen en toetsenborden regelmatig schoon met een schoonmaakmiddel. Vooral voorwerpen waar mensen met ‘vieze’ handen aan zitten. Lichtknopje in het toilet, de wc-bril of de kraan bijvoorbeeld. Kleine moeite. Je handen zijn op die plekken een soort doorgeefluik voor virussen en bacteriën. Desinfecteren is onbegonnen werk. Soms is zeep zelfs effectiever dan alcohol (bijv. bij het NORO-virus). Pak in het vervolg alleen verpakte pepermuntjes …

Micro-organismen

handen zeepDoor je handen te wassen met zeep verwijder je een groot deel van alle micro-organismen op je huid. Desinfecterende zeep is niet beter; vloeibaar is ook niet beter dan een gewoon blok zeep. Gewoon je handen goed wassen. Dus wassende bewegingen maken over je handen en vingers. Doe het grondig en vergeet je vingertoppen niet. Ook je nagels goed schoonmaken. Anders smeer je die micro-organismen bij het afdrogen gewoon aan de handdoek.  Gebruik als het kan papieren handdoeken.

Dag van het Handen Wassen

WHO global handwashing dayDe World Health Organisation (WHO) heeft de Dag van het Handen Wassen in het leven geroepen om wereldwijd aandacht te vragen voor betere sanitaire leefomstandigheden in derdewereldlanden. In Nederland kunnen we overal onze handen wassen. Geef het goede voorbeeld. In sommige landen is het water vervuild of is er niet eens een toilet laat staan een blokje zeep of een handdoek.
We moeten er samen voor zorgen dat kinderen niet onnodig ziek worden.

11 reacties

  1. Marie

    Grappig, zoveel mensen zoveel meningen.
    J uit geleerd dat er op onze handen zeer veel goede bacteriën leven die we er bij elke was buurt voor een gedeelte afhalen. De balans wordt verstoord zodat de slechte bacteriën en schimmels de overhand kunnen krijgen.

    Door het vele wassen wordt de natuurlijke vetlaag beschadigd waardoor er snel kleine wondjes ontstaan en de bacteriën binnen kunnen dringen.
    Hier het advies juist gekregen om minder handen te wassen.
    Natuurlijk wel na het toilet bezoek en voor het eten klaarmaken.

    • Herma Westerdiep

      … ja wat jij ook zegt. Het gaat allemaal om evenwicht en je gezonde boerenverstand gebruiken. Toch zijn er nog veel mensen die na het toiletbezoek hun handen niet wassen. Helaas. Ook hier gaat het om bewustwording. Voor onze eigen hygiëne en de hygiëne in de landen waar niets vanzelfsprekend is.

  2. Miriam

    Theorie, theorie, theorie.

    • Herma Westerdiep

      Hoe bedoel je? Handen wassen na het toiletbezoek is echt geen theorie; maar praktijk. Iemand die jou een glas drinken komt brengen waarvan je weet dat hij/zij de handen niet heeft gewassen … Opvoeding, geen theorie. Opvoeding en het goede voorbeeld geven.

  3. Miriam

    Het hele verhaal is theorie. De praktijk is anders. Per land verschilt het handen wassen per toiletgang zelfs.
    Handen wassen voor naar het toilet gaan is bijvoorbeeld in China gebruikelijk. Dit waarschijnlijk omdat veel mensen idd vuile handen hebben en alles beetpakken. Na het toilet gaan worden de handjes bij deze mensen weer braaf gewassen. Maar als ik in Azië in de lift sta en iemand staat naast me in zowel de neus alsook de oren te peuteren dan heb ik een probleem bij het bedienen van de liftknoppen. Jakkes !!!
    Of wat te zeggen van de leuningen van lopende banden of roltrappen. Staat ook nog bij dat je je vast moet houden. In theorie heb je helemaal gelijk(ook in Nederland) maar de praktijk is een heel andere. En zeep,………..zeep is idd funest. Rxceem, droge huid, jeuk enz. Desinfecterende gel is daar dan weer beter. Zelfs onderweg in een damestas formaatje mee te nemen.

    • Herma Westerdiep

      … tja … wat een verhaal. Ik heb ook moeite met trapleuningen of winkelwagentjes. Maar ja … uiteindelijk als ik thuis ben ga ik mijn handen wassen.

  4. Gertie

    Top Herma, heel relevant blog, Thanks!

  5. ikke3051

    Ja, handen wassen helpt echt. Maar dan wel goed wassen. Met water en zeep. En niet ff van hatseflats klaar, maar echt 30 seconden (happy birthday to you zingen en dan wel rustig!). En inderdaad, na toiletbezoek maar ook voor wondverzorging!
    Alleen, ik ben allergisch voor schuimende zeep en shampoo en wasmiddel. Zucht. En met de verzorging van mijn kind wat toch nogal nauw luistert was ik mijn handen met alleen warm water (anders gaan mijn handen pijn doen) en gebruik daarna sterillium. Ook werk ik veel met nitril handschoentjes bij vieze klussen als vlees snijden, wondverzorging en douchen van kindlief om mijn handen zoveel mogelijk te sparen.
    Als iemand nog een goed advies heeft hoor ik het graag! Hygiënisch genoeg om gewoon te leven zonder kruisbesmetting. Met zeepallergie (ook voor n.eutral en zo)

    • Herma Westerdiep

      Dat lijkt me echt heel onhandig. Hoe doe je dat in de vredesnaam met douchen en haarwassen? Dat neutral is helemaal niet zo neutral had ik al van veel vrouwen begrepen.
      Ik doe ook veel met handschoenen aan omdat mij huid anders kapot gaat. Geen allergie. Had ik vroeger niet dus ik neem aan dat het komt van de ‘overgangsdroogte’. Je ziet me lopen met van die enorme roze of gele rubber handschoenen. Als ik ze uittrek weer invetten. Gelukkig reageer ik niet op zeep en wasmiddelen. Succes. Ik hoop dat je veel praktische tips krijgt.

      • ikke3051

        Haar van kindlief en mijzelf doe ik met baking soda (no-poo) en het haar van kindlief spoel ik na met wat azijn wat dan als conditioner werkt. En douchen doen we alleen met water. Dus geen d.ove of ander spul. Scheren doe ik alleen met water. In het begin is het lastig maar je huid went eraan. Na toiletgebruik heel goed handen wassen met water. Als ik mijn kind help met de ontlasting dan gebruik ik die wegwerp handschoentjes van nitril die de dokter ook heeft. Van die witte latex handschoentjes kreeg ik opeens ook uitslag. En als mijn handen echt schoon moeten zijn dan gebruik ik sterillium (hebben ze ook in ziekenhuizen en bij de dokter). Als ik kleding en ander textiel was dan gebruik ik een kwart van de aanbevolen dosering. Donkere kleding was ik regelmatig met azijn, wit textiel met een schepje baking soda. Die dingen koop ik wel via een Belgische internet apotheek omdat ik anders veel te veel geld kwijt ben als ik het hier bij de apotheek moet kopen. Ook alcohol om schaartjes, pincetten en scheermesjes etc te ontsmetten koop ik daar. En baking soda per 10 kilo bij een Nederlandse internetwinkel. Daar doe ik dan een maand of 8 mee.

        • Herma Westerdiep

          Ik denk dat dit voor veel mensen een eye-opener is en vooral veel praktische tips bevat. Dank dat je dit met ons deelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑