De kracht van de boom wordt bepaald door zijn wortels

Panty’s; zweet in de bilnaad en het blubbereffect

panty's in allerlei kleurenPanty’s. Voor de leek ziet het er prachtig uit. Benen bedekt met een paar prachtige panty’s. Zo langzamerhand (verstand komt met de jaren …) weten we (als draagsters) wel beter. Allemaal uiterlijke schijn. Als je je benen wil bedekken met een panty kom je in een rollercoaster van nylon of lycra-ellende terecht.

Bilnaad en blubbereffect

oude lachende vrouwAls ik mijn eigen confectiemaat koop hangt het kruis me op de knieën. Als ik de tabel op de verpakking volg krijg ik mijn voeten niet eens naar binnen. Shapewear onderbroek erover om jezelf te bevrijden van een dubbel kruis? Veel te warm tijdens de overgangsjaren. Opvliegers ‘all over the place’ en ook nog eens extra zweet in je kruis en je bilnaad. Blaasontsteking op de loer. Een broeinest voor bacteriën. Nee dus. Koop je na deze traumatische ervaring een maat (of 2 …) te groot kun je de tailleband optrekken tot je schouders. Bij het afrollen naar je middel zit de boord zo strak dat je een dubbele bloedsomloop ontwikkelt. Je toch al niet zo strakke buikje wordt dan nog een keer onder de aandacht gebracht met een extra, naar buiten rollend, blubbereffect.

Dernier

panty'sDe dikte van de panty’s wordt uitgedrukt in dernier. Hoe hoger het derniergetal, hoe dikker de gebruikte draad. Dunne draad, laag derniergetal, dan een hoog risico op een ladder. Je gooit bij een laddercatastrofe al snel 10 euro in de vuilverbrandingsoven van de gemeente. Heb je mazzel dat je ze ‘ladderloos’ aan kunt trekken (eventueel met handschoentjes) steken je tenen er aan het einde van de dag door (en ik heb heus keurig verzorgde tenen/nagels). Als je dan maar besluit iets meer dernier te nemen ben je net een oma met steunkousen. voeten kousenHelemaal als je het oncharmante, super onaantrekkelijke broekgedeelte van de panty ziet. Wat je er ook onder draagt (string of maxi slip); het ziet er niet uit. Volgens mij heeft de gemiddelde ambulancebroeder visueel heel wat te verstouwen…

Sexlose panty’s

oude vrouw sigaarKoop je huidskleur panty’s lijken je benen te bleek, te flets, te rood of gewoon afstotelijk sexloos. Als je de panty aantrekt, transformeert de kleur zich in een tint die je helemaal niet wilt. Op dat moment ben je gelukkig geen prooi meer voor een panty-fetisjist. Je steunzolen trekken van schrik krom in je schoenen. Koop je een donkere kleur, zie je al snel van die kleine oneffenheden en voel je je super onaantrekkelijk. Bij glans lijken je benen net op glimmende worsten (alleen maar dragen als je brood mager bent). Maillots of een fantasiepanty? Weer hetzelfde probleem plus een set extra dikke gestikte naden over je billen. Bij het aantrekken (uit-rekken) veranderen ook hier de kleuren. Bloemen of ruiten worden uitgerekte, vage vlekken. Of je krijgt het patroon niet keurig in een rechte lijn.

Fabrikant

panty's huidkleurJe zou toch heel graag met de fabrikant in gesprek willen. Vragen hoe hij (vast geen zij) dit nu eigenlijk heeft bedacht. De ontwerper heeft achter zijn bureau geen rekening gehouden met de maat van Westerse (vooral van die grote sterke Nederlandse) vrouwen. We willen zo langzamerhand dus graag tips en trucs delen. Vooral de tip van bredere panty’s en elegantere, prettig sluitende boorden. Bedenk eens iets nieuws. Fijnere structuren en andere rekbaarheid. Vrouwvriendelijk; met nadruk op comfort en die prachtig gestroomlijnde benen van ons.

oude vrouw koffie drinken

Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen een rok dragen, met daaronder het liefst dus blote benen…

Het is mij dan ook wel duidelijk dat vrouwen massaal overstappen naar niet ladderende, comfortabel zittende leggings.

18 reacties

 1. Florine

  Verrassend, ik heb werkelijk nooit last van het hierboven beschreven probleem.
  Ik heb panties die nu al een jaar of 9 mee gaan en ik draag ze minimaal wekelijks zo tussen oktober en mei.
  Ben gewoon een hollandse dame met een europeese bouw van dikke bovenbenen en stevige heupen.

  En een legging kan echt alleen als je er hoge laarzen bij draagt, anders zouden ze verboden moeten worden van lelijkheid.

  • Herma Westerdiep

   Zou je dan met ons willen delen hoe je de maattabel leest en waar je je panty’s koopt? Ik denk dat veel vrouwen (vooral met die Europese bouw…) dit geheim willen weten.

 2. Maria

  Geweldig stukje!

 3. Ivonne Melters

  Ik blijf lachen bij het lezen van dit onderwerp!!! Geweldig geschreven, met weer die heerlijke humor! Applausje voor jou 🙂

  • Herma Westerdiep

   Vooral herkenbaar … voor veel van ons vrouwen ben ik bang voor. K.. panty’s. Maar ja je kunt ook geen fluisterbroek dragen onder een sexy kokerrokje.

 4. ikke3051

  Ik moest ook wel vreselijk lachen hoor, van jouw stukje. Dat is dus van herkenning hè.
  Als ik behoorlijk lange rokken of broeken draag heb ik van de pantykousjes aan. Maar pas op: als je rok net te kort is, is het geen gezicht 2016 als je kan zien dat het kniekousen zijn. Ik heb ook een tijdje van die stay-up gedragen. Dat zijn hoge kousen die met een siliconen strip zijn uitgerust die de hoge kous op zijn plek moeten houden. Maar ja, die dingen zakken toch af en dat ziet er pas echt raar uit. Vooral onder je little (nou ja, little…) black dress. Dan probeer je elegant je kousen omhoog te hijsen die aan het afzakken zijn net onder het dikste deel van je dijbenen. Zucht.
  Dus heb ik jarretels gekocht. Maar ben ik te zuinig om die stay-ups weg te gooien. Dus knoeien om de stay-ups tussen de klemmetjes van je jarretels te frotten. Ik heb het nog niet geprobeerd. Iemand anders misschien?
  Trouwens tip om je panty wat minder snel te laten ladderen: in de vriezer stoppen.
  Tweede tip: kleurloze nagellak aan het uiteinde van de ladder smeren als je panty toch is gaan ladderen om de ladder te stoppen. Ik doe het als ik de panty aanheb. Dan plakt het wel tegen je been aan maar dat trek je zo weer los als de lak droog is.

  • Herma Westerdiep

   Feest der herkenning dus. Ik heb ook een collega gehad die een postrekker (elastiek) om haar benen had bij het dragen van een stay-up. Na het wassen liet de ‘plakrand’ los. Ook lachen maar ondertussen loop je je de hele dag te ergeren. Natuurlijk hoop je stiekem dat je kousen niet naar beneden vallen bij het doen van een presentatie o.i.d. Aan pantykousjes (kniekousen) wagen we ons allemaal wel. Onder een lange broek draag ik ze ook wel eens. Lekker strak over je kuiten. Als je een dikke legging/tregging draagt zie je ook daar precies waar de boord van het kousje zit. Wat ik in mijn blog ook al zei … die ambulancebroeders hebben vast heel wat visueels te verstouwen. Ik deel je tips. Dank je.

 5. Elise

  Ha Herma, gewelidig onderwerp! ik beschouw mezelf als een panty-expert omdat ik voor mijn werk altijd bedekte voeten en benen moet hebben, ook als het bloedheet is. Deze zomer heb ik voor het eerst de 3, 7 en 8 denier kousen ontdekt (Wehkamp), die zijn echt prachtig en absoluut niet broeierig. Als je het niet weet zie je niet eens dat ik kousen draag . Ik heb het geluk dat ik er lang mee doe, die dunne gaan enkele weken mee, de 15 denier kousen die ik ‘s winters (Hema, AH) draag gaan zelfs meerdere seizoenen mee. Tips and tricks: ik was ze in een dichtgeknoopt pantykousje en een beginnende ladder stop ik met kleurloze nagellak. Pasvorm en welke maat je nodig hebt verschilt per merk en zelfs binnen een merk per type kous.

  • Herma Westerdiep

   Geweldig. Dank je voor het delen van deze tip. Gisteravond waren we met een groep vrouwen en hebben uiteindelijk alleen maar gelachen om de herkenning. Niemand had een bruikbare tip. Ik deel dit dus ook graag.

 6. Thea

  Ik draag nooit panties maar voetloze maillots. De dunste (20 den.) heb ik ooit eens per dozijn uit Frankrijk meegenomen, de dikkere bij wijen V&D

  • Herma Westerdiep

   Voetloze maillots zijn ideaal als je laarzen draagt. Bij pumps weer niet … Dan zou je eventueel ook een dunne legging aan kunnen doen.

 7. Laura

  Wat een geweldig stuk. Ik kom niet meer bij????. Zo herkenbaar. Ik kan jullie trouwens de panty’s van Stessonline aanraden. Je kan merken dat ze zich daar in deze problemen verdiept hebben.

  • Herma Westerdiep

   Ik ga direct op de site kijken van Stessonline. Dank je voor je tip.

 8. matthijs

  het gaat hier alleen over vrouwen die pantys dragen, waarom niet over mannen ?

  • Herma Westerdiep

   tja … wat moet ik hierop zeggen?

   • Maurice

    Jammer dat er geen antwoord van je komt Herman Westerdiep.
    We leven in een maatschappij waar vrouwen en mannen gelijk zijn .ook panty problemen zijn gelijk voor vrouwen en mannen dus vindt ik dat ook hier mannen die serieus panties dragen ook hun zegje of oplossing mogen aandragen

    • Herma Westerdiep

     Als er iemand is die vindt dat mannen en vrouwen gelijk zijn, ben ik dat wel. Vanaf mijn kant zul je nooit een waardeoordeel lezen over hoe en op wat voor manier iemand zijn of haar leven indeelt. Maak je daarover dus vooral geen zorgen. Op de vraag waarom het artikel alleen gaat over vrouwen is omdat ik vertel vanuit mijn eigen perspectief. Ik blog niet commercieel en ik blog ook niet over onderwerpen die ik niet zelf heb ervaren. Dat is het enige antwoord. Niet meer en niet minder. Er zijn vast wel blogs te vinden waarin mannen hun ervaring over panty’s delen. Het is juist geweldig als iedereen zijn of haar ervaring deelt via mijn blog. Daar vraag ik dan ook vaak om en sluit niemand buiten. Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt.

 9. matthijs

  ik draag bijna elke dag een panty en als ik niet aan het werk ben ook het liefst onder een korte broek of rok , maar daar hoor ik hier niemand over
  wat hebben vrouwen er toch tegen als mannen pantys en rokken dragen , hun nagels lakken en schoenen met hakken dragen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑