De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Grappendag op 1 april; leuk of helemaal niet meer van deze tijd?

grappendag aprilGrappendag op 1 april. Vandaag is het de dag waarop het traditie is om grappen met elkaar uit te halen. Ken jij de leukste grap ooit? Wat voor geschiedenis kent 1 april? Wat voor grappen maakte de media?

Grappendag

1 april grappendag

zout in je koffie …

Om zout in elkaars koffie te gooien of zeggen dat je veters los hangen op deze zgn. grappendag,  is niet echt meer van deze tijd. In de media proberen ze regelmatig ‘fake-news’ te brengen. Dat er bijvoorbeeld een wetsvoorstel is aangenomen om voortaan in Fahrenheit te rekenen of dat er een walvis gesignaleerd is in de Maas. Ik heb ooit samen met een collega op de fabriek waar ik werkte, het betaald parkeren in proberen te voeren (juist ja …) na 31 maart. We kregen allerlei reacties. Positief maar ook negatief. Veel mensen trappen er nog steeds met open ogen in. Ook dit keer konden we zeggen: 1 april, kikker in je bil.

Oorsprong

1 april kikker in je bil

… kikker in je bil …

Over de geschiedenis of de herkomst van deze dag wordt veel gespeculeerd. De meesten geloven dan ook dat deze dag ooit stamt van de Gregoriaanse kalender in 1582. Bij het invoeren stond 1 mei als begin van de zomer. Iemand die dat eerder vierde, werd een April Fool genoemd. Maar het zou ook kunnen, door dat King Charles IX van Frankrijk ooit de eerste dag van het jaar veranderde van 1 april naar 1 januari, sommige mensen het oude systeem bleven gebruiken. Ook April Fools dus. Geen enkele wetenschapper heeft het sluitende bewijs omdat in hele oude geschriften (gedichten) ook al werd geschreven over de grappen op 1 april. 

Jeugdjournaal

1 april kalender

gregoriaanse kalender?

Wie zijn zoal actief? Het jeugdjournaal staat bekend om de vele 1 april grappen. Ooit werd aangekondigd dat er geen vrouwelijke presentatrices meer werden aangenomen en dat er een mummie tot leven was gewekt. Ook op het NOS journaal was ooit te horen dat de toren van Pisa was omgevallen, dat de ‘Raketjes van Ola’ uit de schappen zouden verdwijnen en dat er een actie zou zijn om ‘zwartkijkers’ op te sporen. De BBC maakte ooit bekend dat er in Zwitserland zgn. spaghetti bomen groeiden. Honderden mensen belden om te vragen waar ze deze bomen konden kopen.

Google

grappendag zelfrijdende fiets

zelfrijdende fiets …

Zelfs Google maakte vervolgens een prachtige grap. Na de zelfrijdende auto kwamen ze nu maar eens op de markt met een zelfrijdende fiets. Werken terwijl je naar je werk fietst? Kinderen in het fietsstoeltje? Google regelde het allemaal. Op de Wallen in Amsterdam hadden ze ooit een actie met 50% korting bij alle sexwerkers en zouden ze in het Vondelpark gaan frisbeeën met pannenkoeken. Juist ja, op 1 april. Je wil niet weten hoeveel mensen hier op af kwamen. 

Gezellig

1 april st

1 april

Ik vind het eigenlijk allemaal wel gezellig. Beetje aandacht voor elkaar in dit jachtige leven. Beetje plagen, beetje lachen. Wel met respect natuurlijk. Je hoeft elkaar niet te kwetsen of elkaar voor schut te zetten. Daar zit wel degelijk verschil tussen.
Lachen is nog altijd heel gezond en leert ons de waan van alledag eens een beetje te relativeren. Zet je lachbril op vandaag maar wees tegelijkertijd (stiekem) een beetje voorbereid.

4 reacties

 1. Jelte

  Heb eerst mijn leesbril opgezet in plaats van mijn lachbril om dit artikel te lezen.
  Heb je voor 1 april een ander lettertype gebruikt?
  Het leest gelukkig net zo lekker weg als alle andere artikelen, dus ga zo door.

  • Herma Westerdiep

   ja dat van het lettertype klopt inderdaad. maar soms moet je (door gebrek aan tijd en een weekendje Texel) keuzes maken. Gelukkig had je een leesbril bij de hand. Ik probeer zo door te gaan. Mijn grootste compliment is dat je een beetje kunt lachen omdat wat ik schrijf.

 2. Greet

  Op youtube staat een filmpje van de eerste spaghetti-oogst, die vind ik hilarisch. https://www.youtube.com/watch?v=tVo_wkxH9dU&t=71s
  Verder vond ik die van de Dierenpartij wel leuk, ze zouden Oostvaardersplassengebied kopen en dan zelf voor de dieren daar zorgen. Lijkt me eigenlijk een topidee, dat men leert hoe natuur nu eigenlijk werkt. Helaas een 1 april grap dus.

  • Herma Westerdiep

   Ja ik had het filmpje van de spaghettibomen ook gezien. Geweldig he?! Nu zagen we ook weer wat berichten van 1 aprilgrappen voorbij komen maar deze spant, met een paar andere grappen, wel de kroon. Lachen moeten we zo veel mogelijk blijven doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑