De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent

Negatief, narcistisch, irritant of arrogant? Wie lijkt op deze trefwoorden?

negatief bloem narcis bloesem geel voorjaarNegatief en tussen de regels door iemand verschrikkelijk naar beneden halen. Deze keer heb ik het over mensen in je omgeving die negatief zijn maar dat op een speciale manier kunnen verpakken. Ben je dan slim, arrogant, manipulatief of gewoon een narcist?

 

Negatief

clown neus negatief

negatief neusje

Negatieve mensen klagen en jammeren de hele dag door. Ze mopperen en zeuren en lijken zich daar dan ook nog goed bij voelen. Deze typetjes hebben altijd pech, het leven zit ze altijd tegen. Ze zijn zuur tot op het bot. Iets aardigs zeggen is er gewoon niet bij. Als je bij ze in de buurt bent, is het net alsof je in een koelkast stapt. Absoluut geen vrolijke Paasdagen gehad, niet genoten van het schaarse zonnetje of lekker uit kunnen slapen. Het was te koud en te nat.
Complimenten maken doen ze niet. Deze mensen kijken niet naar hun eigen fouten en zijn zich hier niet van bewust, omdat hun omgeving dit niet onder hun negatieve neusje durft te drukken.  Je wilt niet voor de zoveelste keer een sneer terugkrijgen van iemand met een koud hart.
Koud worden wil je van een stevige oostenwind (aan het strand met Pasen bijvoorbeeld); niet van een negatieveling.

Hakken in het zand

negatief waterval zwemmen

tegen de stroom in

Eigenlijk dulden ze ook geen kritiek. Deze typetjes gaan met hun hakken in het zand en nemen uiteindelijk op een verschrikkelijke manier wraak als je tegen de stroom (hun stroom) in gaat zwemmen. Het eigen schuld dikke bult principe is vast en zeker uitgevonden door een negatief persoon. Ben je ziek? Eigen schuld, had je maar gezonder moeten leven. Van de trap gevallen? Eigen schuld, had je maar rustiger naar beneden moeten lopen. Maak je een fout op je werk? Niet acceptabel. Had je maar beter je best moeten doen. Of ben je misschien gewoon te dom?

Betonnen plaat

Negatievelingen staan ook nog eens niet open voor veranderingen. Ze doen de hele dag al dingen die ze niet willen maar omdat het toch maar moet ‘iemand moet het toch doen’. Veranderingen zijn uit den boze. Zo flexibel als een betonnen plaat.

voet eend sneeuw

doorgezakte voeten

Probeer met dit inzicht (deze inzichten)  jezelf iets minder kwetsbaar te maken. Wees weerbaar en laat zien dat ze geen invloed op je hebben. Denk er altijd aan dat ze je pas kunnen beledigen als hun mening jou interesseert. Sluit desnoods je hart. Onthoud dat mensen die anderen pijn doen, vaak zelf pijn ervaren. Ook zij hebben last van de overgang, doorgezakte voorvoeten en lage rugpijn. Als zij te veel uien hebben gegeten laten ze misschien ook een minder frisse wind waaien.

Negatief of narcistisch

koers varen surfplank golven

vaar vooral je eigen koers

Stel je komt ze tegen als collega. Hoe ga je je hier tegen wapenen? Besef je als je een collega tegenkomt die jouw zelfbeeld tot een ultiem dieptepunt brengt en jou het gevoel geeft dom te zijn, dat het wel eens een narcist kan zijn. Check bij anderen in dezelfde omgeving, hoe ze deze persoon ervaren. Spreek degene er op aan als je een sterk moment hebt als je er behoefte aan hebt. Maar dan wel rustig en beheerst. Vanuit de ik-vorm. Waarschijnlijk komt de boodschap niet over maar dan heb je wel vastgesteld dat het niet aan jou ligt. Laat het dan los. Beter is om er helemaal niet over te praten. Loslaten en ga vervolgens je eigen koers varen. Stippel je route uit zodat je zelf nog met een glimlach verder kunt. Het leven is te mooi om dit onder je huid te laten kruipen. Trakteer jezelf eens (direct op de terugweg van je werk)  op een mooie kleurrijke bos tulpen.

team mens zakenman vinger

wijzen met het vingertje

Acceptatie is in deze de beste strategie. Tranen op het toilet helpen je al helemaal niet. Probeer de focus te leggen op de mensen om je heen die gewoon neutraal zijn of denken in mogelijkheden in plaats van problemen. Wijzen met het vingertje kan iedereen en slimme trucjes toepassen kan ook iedereen.

Geniet dus met volle teugen van je eigen vrolijkheid en deel dat met iedereen.

 

Een oud Chinees spreekwoord leert ons nl. : … om bot te mogen zijn, moet je heel gevoelig zijn.

2 reacties

  1. kniepertie

    Dan moet het maar beter niet je chef zijn 😉

    • Herma Westerdiep

      of je aanpassen en de rest van de energie uit je collega’s halen denk ik dan maar …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑