Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Gerstekorrel op je gezicht is niet fijn

Gerstekorrel op je gezicht. In het latijn is het een secundaire milia. Het ziet er uit als een klein wit korreltje in of onder de huid. Je lichaam produceert dan te veel keratine.

Gerstekorrel

gerstekorrelDat witte bobbeltje op je wangen, je neus of rondom je ogen,  is dus een verstopping van de talg- of zweetklieren.  Gevuld met (lichaamseigen stof) keratine.  Die keratine wordt niet goed afgevoerd. Onschuldige aandoening. Een kleine holte in een haarschacht. Hoewel het misschien lijkt op een pukkeltje of mee-eter, is een gerstekorrel een ander verhaal. Niet uitknijpbaar.

Oorzaak

gerstekorrel

om bier van te maken

Het is niet helemaal duidelijk hoe het nou kan dat de keratine zorgt voor een verstopping. Het heeft in ieder geval niets met gerst te maken (graansoort voor de bereiding van bier). Wat we wél weten is dat een droge en beschadigde huid kan bijdragen aan de vorming van zo’n korrel.  Mensen met een donkere huid en mensen met een zonbeschadigde huid hebben er meer last van omdat hun huid wat dikker is.

Soorten korrels

  1. Een droge of beschadigde huid kan bijdragen aan het ontstaan van gerstekorrels.
  2. Gerstekorrel in Plaque; cystes met een doorsnede van enkele centimeters. Komt voor bij mensen met genetische of auto-immuun afwijkingen in de huid, zoals Lichen Planus.  Vaak bij de wat oudere vrouw, maar ook bij kinderen en volwassenen van andere leeftijden.
  3. Traumatische gerstekorrels ontstaan weer door verbranding door de zon, bij ernstige brandwonden en uitslag. Deze cysten kunnen geïrriteerd geraken, waardoor ze rood langs de randen en wit in het midden zijn.
  4. Geneesmiddelen.  Het gebruik van steroïde crèmes kan leiden tot gerstekorrels op de huid waar de crème wordt aangebracht. Zulke bijwerkingen van geneesmiddelen voor de huid, zijn gelukkig zeldzaam.

Voorkomen is beter dan genezen

Haal altijd je make-up van je gezicht als je gaat slapen. De achtergebleven vuildeeltjes gaan irriteren en ontsteken. Dit te veel aan keratine komt van binnenuit. Niet helemaal te voorkomen maar je kunt de kans wel verkleinen. Twee keer per week een scrub; je haalt hiermee de dode huidcellen weg.

Zelf verwijderen of laten doen?

Voorkomen is beter dan genezen natuurlijk. Maar als je dan zelf aan de slag wilt moet je wel goede voorbereidingen treffen. Als je dat niet doet, ligt een infectie op de loer. Met een litteken of een vlek op je gezicht als gevolg. Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk en gaan ze soms ook vanzelf weg. Onderstaand een paar praktische tips:

  1. Gebruik een schone warme washand om de huid los te weken. Was je handen met zeep en droog ze goed af, maak ook je huid rondom goed schoon. Leg het warme washandje op je huid. Je huid wordt hier wat soepeler van.
  2. Maak de gerstekorrel schoon en dep met warm water. Je zou een antibacteriële crème kunnen gebruiken.
  3. Gebruik een steriele naald. Steek de naald door de bovenkant van de gerstekorrel heen (door de bovenste huidlaag). Daarna kun je de korrel verwijderen. Als er een beetje bloed uitkomt hoef je niet te schrikken.
  4. Het wondje weer schoonmaken met antibacteriële crème. Kom er niet aan met je handen.

van de regen in de drup

Zelf heb ik een afspraak bij de schoonheidsspecialiste gemaakt. Ik wil niet het risico lopen om een grote ontsteking op mijn gezicht te krijgen. Dan val je van de regen in de drup. Zo’n naald ontsmetten lijkt me ook een klus. Welke naald is te dik en welke naald is te dun? Vervolgens moet je ook precies diep genoeg prikken. Nee … dat laat ik over aan de vakvrouw.

2 reacties

  1. Justin Case

    Interessant stukje. Goeie tips ook. Behalve die over het twee keer per week scrubben van je huid. Dat is voor een droge huid niet goed.

    • Herma Westerdiep

      OK. Ook weer goed om te weten dus. Hoe doe je dat dan met een droge huid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑