condensdrogerCondensdroger. Eén van mijn lievelingsapparaten in huis deed het zo maar in eens niet meer. Geen lampjes, geen vreugdevolle display op een actieve, bedverschonende, vrijdagochtend.

Condensdroger

wachtend op vervoer naar de stort

Mijn droger deed al meer dan tien jaar trouwe dienst.  Ons ultra lichtgewicht wasrekje ook hoor. Als de zon schijnt, hangt de witte was ook bij mij lekker te wapperen in de wind.

Waarschijnlijk bestaat de droger al meer dan 200 jaar. De eerste hand-aangedreven wasdroger werd gemaakt door M. Porchon, uit Frankrijk.  De droger bestond uit een soort geperforeerde droogtrommel die met de hand gedraaid werd boven een vuur. De geur en het risico op verbrande kleding moest je er bijnemen. Creatieve man. Droogkasten op gas en elektriciteit zijn er sinds 1936. Pas veel later, verschenen de doorontwikkelde elektrische drogers. In de trommel van de droger draait het wasgoed rond terwijl er warme lucht doorheen geblazen wordt. Kosten tussen de 15 en 50 cent per keer. Hang je het wel binnen, verhoog je de vochtigheid in huis met 30%. Hierdoor krijg je meer huisstofmijt en sporen van schimmels. Zorg dus voor voldoende ventilatie.

Warmtepompdroger

condensdroger

… de glimmende binnenkant

Nieuw. Een warmtepompdroger wekt efficiënter warmte op. De droger kan z’n werk doen met een lagere temperatuur. Net als bij de condensdroger wordt de warme lucht niet uitgeblazen maar gecirculeerd (hergebruikt). Slimme sensoren meten de vochtigheid en stoppen als het nodig is. Eigenlijk kun je bijna alles in een droger stoppen. In zo’n warmtepompdroger kun je zelfs een wollen trui doen omdat de lucht minder warm wordt. Ik zou dit niet in mijn condensdroger proberen. Helaas is zo’n warmtepompdroger veel duurder en het drogen duurt ook langer. Je bespaart dit wel op je energierekening; maar met het minimale gebruik bij ons in huis haal je dat er niet uit.

Internet en #Coolblue

goede herinneringen

Op vrijdagochtend was de oude condensdroger niet van plan de display gezellig op te lichten. Zaterdag heeft P. de machine uit elkaar gehaald maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het apparaat was overleden. Dus op internet aan de slag om te kijken wat we als vervanging binnen zouden laten. Condensdroger; niet van AEG. AEG heeft ons dit jaar en vorig jaar regelmatig in de steek gelaten (service). Dus principieel geen AEG. Overgestapt op een Bosch. Goed getest en voorzien van datgene wat ik van een droger verwacht. Makkelijk in de bediening, glazen deur, drogen met lage temperatuur, tijdschakelaar etc.

onze droger is overleden

In de loop van de middag, onder het genot van een kopje koffie een nieuwe condensdroger besteld op de website van Coolblue.  Vandaag besteld; morgen in huis. Mmm dachten we … dat zal wel. Nou ik kan je vertellen dat we op zondagochtend om 10.30 uur voorzien waren van een nieuwe droger. Gestructureerd geleverd (mail, app en telefoon) en deskundig bezorgd door twee jonge en vooral vrolijke medewerkers van Coolblue.

Brandgevaar

netjes op elkaar gestapelt

Veiligheid: Zet je droger alleen aan als je thuis (en in de buurt) bent. In Nederland ontstaan honderden woningbranden door het (verkeerd) gebruik van een wasdroger. Maak altijd het pluizenfilter schoon zodat de condensor niet verstopt raakt en reinig de warmtewisselaar eens in de twee maanden. Op deze manier gebruikt het apparaat minder stroom en wordt de was minder snel droog. Pluis, dat terechtkomt op hete onderdelen veroorzaakt dus brand. Droog de filter af en plaats het dan terug in de machine. Schade alleen al in Nederland: vijf miljoen euro.