Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Foto’s maken op je vakantie

Foto’s maken op je vakantie of alledaagse gebeurtenissen vastleggen. Jarenlang nagenieten.en,foto's maken

Foto’s

Meer dan een simpel, stilstaand beeld. Herinneringen maken en vastleggen met je telefoon. Geen professionele camera met twintig verschillende lenzen maar gewoon de telefoon die de hele dag in je tas of broekzak bungelt. Mooie momenten hoef je niet meer te missen. Vaak spontaan en zonder al te veel denkwerk (… ik ook). Meestal zijn de foto’s niet optimaal. Het kan altijd beter.  Begin eens om op een saaie zondag de gebruiksaanwijzing van je toestel te lezen. Waar de meesten van ons niet bij stilstaan is de compositie. Probeer het onderwerp zoveel mogelijk links of rechts van het midden te zetten. Kijk naar een rustpunt en zet niet te veel elementen tegelijk op de foto. ‘Keep it simpel’. Zorg dat de onderwerpen recht staan (bijvoorbeeld een hek op de achtergrond). Zoom niet in maar ga dicht bij het onderwerp of de persoon staan.

Lijnen

foto's maken lijnen

…. lijnen

Strepen of lijnen zijn een perfecte ondersteuning voor je foto. Hekken, rivieren of kanalen of de scherpe lijnen van een gebouw.  Daarnaast is het fijn als je streeft naar symmetrie. Net als de lijnen zijn patronen veelal een lust voor het oog en boeien de kijker. Ook onderbroken patronen zijn een lust voor het oog. Daag jezelf uit door iedere keer vanuit een ander perspectief te kijken. Hoog of laag standpunt. Ga op een muurtje staan of ga door de knieën. Vooral op straat levert dit vernieuwende plaatjes op.

Mensen

ooghoogte

stel scherp

Zet je je man, vrouw, vriend of vriendin op de foto, focus dan vooral op de ogen. Stel je telefoon scherp op die prachtige ogen. Anders zie je die lelijke onderkin. Vooral bij kinderen is het leuk als je op dezelfde hoogte komt. Ga dichtbij staan en gebruik zacht licht; het ‘golden hour‘. In de ochtend en in de avond. Neem je foto eens in zwart/wit. Zet je te fotograferen persoon niet perse in het midden. Denk na over compositie en wees je bewust van de achtergrond. Vertel een verhaal.

Instagram

food

Food fotografie

Op vakantie wil je foto’s maken voor de herinnering. Maar zet ook af en toe een leuk plaatje op Instagram. In de natuur of op het strand.  Zoek vooral de afwisseling. Hapje drankje, een pitoresk straatje of een selfie maakt het allemaal wat spannender. Zelfs posters, muren en deuren maken het allemaal wat boeiender. Ook hier is het gebruik maken van de zonsondergang (of opgang) een perfect moment voor een warme gouden gloed op je foto. Speel met kleur om een vrolijk effect te krijgen.

Wie heeft de ultieme tip?

Praktische foto-telefoon-tips:
  1. Verdiep je in je telefoon en leer alle functies kennen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de witbalans en diverse instellingen (sluitertijd en de modus voor het fotograferen van maaltijden ‘food-fotografie’ of het weglaten van oneffenheden in je gezicht bij het maken van een selfie).
  2. Houd je telefoon recht (focus op de horizon) en probeer je telefoon zo stil mogelijk te houden. Schakel eventueel ‘raster’ in. Je ziet dan twee horizontale en verticale hulplijnen.
  3. Maak je lens schoon.

    Ander perspectief

  4. Tik op het scherm, daar waar je wilt dat het beeld scherp is.
  5. Zorg voor de juiste belichting; zet de flitser uit.
  6. Maak gebruik van de verschillende filters.
  7. Niet inzoomen met digitale zoom (je foto wordt op deze manier korrelig).
  8. Stel een extra sluiterknop in en verplaats die op je scherm naar keuze (of stel je toestel zo in dat je met je volumeknop een foto of video kunt maken)
  9. De nieuwe (bijvoorbeeld Samsung) modellen hebben nu ook een nachtmodus. Ideaal als je een foto wilt maken met weinig licht.

2 reacties

  1. Willem

    Ondanks dat ik al vanaf begin jaren ’90 een mobiele telefoon heb, heb ik dat ding nooit in mijn hart gesloten. Voor het werk dat ik deed was het een uitkomst en een zegen na de ‘pieper’ die me op de meest onmogelijke momenten noopte om een telefoon op te zoeken. Scheelde vaak uren werktijd op een dag en toen ik in 2009 met pensioen ging was de techniek al zover gevorderd dat er ook internet op de telefoon zat en we niet meer langs kantoor hoefden om allerlei papieren informatie op te halen. Tot zover de praktische kant ervan.
    Nadeel vond ik wel dat je opeens ook ‘s avonds lastig gevallen werd over het werk, want ‘de baas betaald toch je telefoon’. Maar dat gaf ze mijns inziens niet het recht om er een gewoonte van te maken om me in mijn vrije tijd lastig te vallen over het werk. Uitzonderingen heb je altijd, maar het werd een vast patroon.
    Toen ik in 2009 met pensioen ging heb ik met groot plezier de telefoon ingeleverd en een heel eenvoudige nokia gekocht met minimale mogelijkheden. Een jaar of zes geleden is er wel een smartphone gekomen, maar heb er alleen WhatsApp opgezet, omdat mijn halve familie dat gebruikte om onderling te communiceren. En omdat ik in 2015 FB ook gedag gezegd had was er voor mij helemaal geen reden meer om allerlei apps op de telefoon te zetten.
    Eerlijkheidshalve; ik heb dat ding alleen maar bij me als ik wegga en na een autorit kan de telefoon best een paar dagen in de auto blijven liggen.
    Voor mij is het niet vastgebakken zitten aan het mobieltje op een of andere wijze een kostbare vorm van vrijheid.

    • Herma Westerdiep

      Heerlijk toch? Vooral doen wat je zelf wilt. Dat mag in Nederland. In de vakantie vind ik het vooral perfect. Voor de route en om bijvoorbeeld vreemde valuta om te rekenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑