Goed gemutst omdat het eindelijk koud is

Kamerplanten – vervolg – zamioculcas

ZamioculcasKamerplanten. Vervolg. Ik heb een zamioculcas gekocht. Super populair en super makkelijk heb ik me laten vertellen.

Zamioculcas

Zamioculcas

Zamioculcas

Normaal gesproken als de herfst nadert, koop ik gezellig weer wat planten voor binnen. Ik heb geen groene vingers (meer) dus ben blij dat het een niet al te grote investering is. Zo ook de zamioculcas. Eenvoudig onderhoud; weinig water geven. De plant houdt nl. water vast in wortels en stam. Het is een leuke plant om te zien. Net als ik een lekkere volle bos met glanzend groene bladeren. Die heb ik dan weer niet; maar toch … Ik vind het een eyecatcher.

Kenmerken

Kenmerken

Deze kamerplant heeft lange verschillende stengels. Lijkt wel een beetje op een veer. De bladeren glimmen prachtig en vallen gezellig op. Deze plant staat ook wel bekend als de ZZ-plant of Emerald palm. Dat laatste stond bij mij op het stekertje in de potgrond. Deze kamerplant komt oorspronkelijk uit Kenia, Madagaskar of Zanzibar; op de wat drogere plekken.

De Zamioculcas staat ook wel bekend als de ZZ-plant of Emerald palm. De plant komt oorspronkelijk uit Zanzibar, Kenia en Madagaskar. Deze Afrikaanse plant komt voornamelijk voor in Oost-Afrika op de wat drogere plekken. Om deze reden blijft de plant supermooi zonder dat je veel water hoeft te geven. Te veel water is echt niet goed. In de zomer iedere week (plus plantenvoeding) en in de winterperiode zo om de drie weken (geen plantenvoeding). De potgrond moet eerst droog aanvoelen. Steek je vinger diep in de grond om de vochtigheid te controleren. Besproeien is niet nodig.  Wil je dat het blad blijft glimmen kun je het af en toe wel doen om er voor te zorgen dat er geen stof op de bladeren komt.

Plekje in huis

verpotten en stekken

Zet ze in de half-schaduw/zon. Als ze minder licht krijgen, groeien ze ook minder snel. Dat maakt mij allemaal niet zo uit. Wel af en toe een beetje draaien. Is voor mij geen probleem want ik zet uit verveling alle planten regelmatig op een andere plek. Wil je er nog meer; kun je ze stekken. Snijd een stengel af (in de lente) en zet deze in een pot met vochtige aarde. Als je sneller effect wil, moet je de plant scheuren.

Temperatuur

Minimaal 6 tot 10 graden. In ons appartement wordt het nooit kouder dan 19 graden dus ook dat mag geen spelbreker zijn bij deze aanschaf voor een bedrag van net iets over de 10 euro. Stel je ziet ineens een bloem in je zamioculcas verschijnen, verwijder die dan. Het is een teken dat je je plant niet goed verzorgt. Had ik zelf echt niet bedacht. Zo’n bloem kost de plant te veel energie. Als het wel super goed gaat, kun je overwegen om hem te verpotten. Zo ver komt het bij mij nooit. In een grotere pot kan de plant op een gezonde manier doorgroeien. Doe geen hydrokorrels onder in de pot. De wortels kunnen dan gaan rotten.

Ze zijn wel giftig. Dus een hap uit je plant nemen (om wat voor reden dan ook …) kan echt niet. Wees dus voorzichtig als je kleine kinderen in huis hebt, of huisdieren.

 

2 reacties

  1. nicole orriens

    Een giftige plant klinkt zo onvriendelijk vind ik. Maar dat hij makkelijk qua onderhoud is, vind ik dan wel weer aansprekend.

  2. Dio

    Jaaa! Die heb ik ook. Groeit als kool en heeft weinig verzorging nodig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑