De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Droge ogen door instabiele traanfilm

Droge ogen. Traanvocht moet je ogen vochtig houden. Makkelijk zou je denken. Maar schijn bedriegt.

Droge ogen

Na de operatie van P. (28 maart 2023) kom je er achter dat natte, soepel knipperende ogen niet zo vanzelfsprekend zijn. Normaal gesproken komt bij iedere knipperbeweging van de oogleden een dun laagje traanvocht gelijk verdeeld over het oog. Hierdoor blijft het oogoppervlak glad en nat. Ook zorgt deze traanfilm voor bescherming tegen invloeden van buitenaf (bacteriën en stof) en helpt mee om een scherp beeld op het netvlies te vormen. Dit laagje vocht heet de traanfilm. Deze traanfilm bestaat uit een binnenste (slijmachtige) laag, een middelste (waterige) laag en een buitenste (olieachtige) laag. Ieder laagje heeft z’n eigen functie.

Oorzaken van droge ogen

P. heeft links een droog oog als gevolg van de brughoektumoroperatie. Waarom precies weten we nog niet. We hopen dat zijn linke gezichtshelft nog verder herstelt. Het kan ook zijn dat er  problemen zijn met de kliertjes (talg) van Meibom, verdamping van de traanfilm of een te lage water productie. Als je oogleden niet goed sluiten zullen ze ook uitdrogen. Na zo’n operatie en het raken of beschadigen van de aangezichtszenuw loop je extra risico. Maar het kan ook komen door ouderdom, hooikoorts, hormonale ziekte, medicijnen en zelfs bij het onvoldoende knipperen als je Parkinson hebt.

Welke klachten krijg je?

Je ogen gaan schrijnen, branden of steken. Ze kunnen slijm produceren en/of rood worden. Je kunt dan afgewisseld wazig zien. Sommige mensen krijgen droge ogen ook door lang lezen, autorijden (al dan niet met of zonder airco) of lang achter een scherm te werken. Deze uitdroging kan ook tot een teveel aan oogvocht leiden (reflex). Het vocht wat door deze reflex wordt aangemaakt is niet van een goede kwaliteit. Uiteindelijk krijg je dan weer een uitgedroogd oog. Lang verhaal kort.
Belangrijk is om naar een arts te gaan en de oorzaak vast te laten stellen. Daarna kan er meestal wel doeltreffend behandeld worden.

Behandeling

Alles is erop gericht om uitdroging van het oog zoveel mogelijk te verminderen. P. heeft nu een oogzalf en kunsttranen voorgeschreven gekregen. In het ziekenhuis kreeg hij een zogenaamd horlogekappleister om verdamping van de traanfilm tegen te gaan. Ik weet dat er ook medicijnen (en beschermende contactlenzen) zijn maar dat wordt alleen in ernstige gevallen voorgeschreven. Wij hopen dat dit probleem zich uiteindelijk door de tijd vanzelf weer oplost. Op dit moment zorgen we voor een goede vochtbalans in huis; geen airco, geen rook.

 

11 reacties

  1. Lot

    Ook van droge en natte ogen weet ik helaas alles van. Al jaren last van, wordt er soms wakker van en heb dus altijd flesje druppels naast me staan.
    Op dit mo ment is de druppel die me het beste helpt niet verkrijgbaar en kreeg ik eerst een vervanger waar ik allergisch voor bleek te zijn. Nu heb ik een die redelijk helpt. Maar ook een van de etos helpt goed.
    In de ochtend heb ik tranende ogen en kan dan ook geen bril op want die beslaat co stant.
    En wat je zegt bij autorijden krijg ik er ook wel last van dor het langer turen en de vochtbalans houden we ook goed in de gaten
    Ook maak ik mijn ogen schoon met een drupje babyshampoo op wattenpad en goed bewaterd, van buiten naar binnen goed poetsen, helpt bij mij erg goed als het weer eens heel erg jeukt. Tip vd oogarts.

    • Herma Westerdiep

      het is allemaal erg ongemakkelijk. ik maak mijn ogen sinds kort ook schoon met babyshampoo. ook tip van de oogarts.

  2. Elise Titulaer

    Ha Herma, wij waren beiden bij de opticien en die stelde verstopte Meibomkliertjes vast (lenzen, ouderdom?). Duidelijk te zien aan een gehaggeld randje op de oograndjes . Wij moeten nu twee maal daags een warm washandje op de ogen leggen (5-10 min) en dan met een wattenstokje masserende bewegingen maken naar de oograndjes toe. Daarna met een wattenstokje de oograndjes schoonmaken. Zo zouden de Meibomkliertjes weer open gaan. We gaan er na onze vakantie mee beginnen. Veel groeten!

    • Herma Westerdiep

      fijn. dank je voor de tips. voor het schoonmaken is babyshampoo een goede optie. en natuurlijk ook veel groeten terug

  3. Mevrouw Niekje

    Ik heb hier gelukkig nooit last van. Als vierjarige heb ik verstopte traanbuizen gehad, die zijn doorgespoten in het oogziekenhuis. Ik mocht de zonnebril van mijn moeder op, voelde me toen een hele dame weet ik nog! De ingreep kan ik me niet herinneren, wel dat ik na afloop mocht kiezen wat we zouden eten: pannenkoeken!

    • Herma Westerdiep

      Sommige dingen denk je nooit over na. Mijn broer heeft hetzelfde gehad als jij. Hij had dan in de winter last van ‘bevroren’ wangen omdat er steeds tranen uit zijn ogen kwamen. Heb jij er ooit weer last van gehad?

      • Mevrouw Niekje

        Nee, nooit meer. Ik had ook telkens tranende ogen (is mij verteld, ik weet dat niet meer) en nu alleen als ik in de wind op de fiets zit, met mijn bril op. Zonder bril ook niet.

  4. Ger

    Kan er helaas ook over meepraten .Draag vanaf mijn elfde jaar een bril met min glazen. In 2013 kreeg ik in het voorjaar last van jeukende, branderige ogen en wazig zien, dacht aan allergie want had ook vaak last na gebruik van geurtjes,shampoo,wasverzachter ,andere soort zeep etc.Toch maar eens naar opticien voor oogmeting en na wat vragen van zijn kant en antwoorden van mijn kant kreeg ik het advies om bezoek te brengen aan oogarts.Dat deed ik en na enkele onderzoeken werd er staar aan beide ogen vastgesteld.Werd geopereerd in oog kliniek, kreeg kort na behandeling nastaar wat soms jaren na staaroperatie kan gebeuren.Eerst moest kunstlens goed in nestelen en wondje genezen en na 3 maanden heel wazig zien kreeg ik laser behandeling van oogarts en paar uur later had ik weer helder zicht op de werels.Had er weer vertrouwen in en maakte afspraak voor andere oog,weer pech,weer nastaar en ging weer hetzelfde traject in.Bleef klachten houden van droge ogen,ontstekingen van hoornvlies,herpes en meerdere nare klachten van ogen. Draag al vele jaren punctum plugjes in beide ogen en meerdere keren maanden lang bandage lenzen om wondjes in ogen te laten genezen(op dit moment ook)plus alle dagen druppelen met ontstekingremmers,antibiotica,kunsttranen,zalf voor de nacht etc. Vroeg 2 jaar geleden aan oogarts of ik nog ooit van die klachten af zou komen,haar reactie was toen,er kan ook een onderliggende oorzaak achter schuilgaan,een auto-immuunziekte ,ik ben oogarts en kan niet in je lichaam kijken.
    Zo ben ik op eigen verzoek via huisarts bij reumatoloog terecht gekomen en in medische molen.Na vele onderzoeken bij negen verschillende specialisten kreeg ik na negen maanden de diagnose; Syndroom van Sjögren,fenomeen van Raynaud,Systemische Sclerodermie,meerdere autoimmuunziekten dus. Het was ”iets”meer aan de hand dan enkel droge ogen.

    • Herma Westerdiep

      Tjonge jonge wat een verhaal. Hoe gaat het nu met je? Kun je al met al nu weer goed zien en heb je de schok verwerkt toen je die andere diagnoses kreeg?

      • Ger

        Nou ik inmiddels 3 maanden weer bandage lenzen dag en nacht draag die om 4 weken in kliniek vervangen worden voor schone lenzen merk ik zeer zeker dat het zicht scherper is geworden.
        Arts zag vorige week bij controle dat wondjes op hoornvlies bijna genezen zijn.Dan kunnen lenzen er over maand uit.Mijn ervaring is dat door extreem droge ogen het op en af zal blijven gaan met mijn klachten.Ben ook blij dat ogen nu niet meer zo gevoelig voor daglicht zijn en ik met voorzet zonnebril buiten de ogen open kan houden. Wat aandoening SSc betreft blijf ik goed onder controle in Radboudumc waar ik na diagnose voor gekozen heb omdat ze daar expertisecentrum hebben voor die zeer zeldzame aandoening die niet te genezen is.Het is niet direct bij de deur maar heb het er graag voor over en heb ook vertrouwen in mijn behandelend arts.
        Hartelijk dank voor je reactie en interesse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑