Goed gemutst omdat het eindelijk koud is

Denen hebben gemiddeld genomen, kleine toiletpotten

toiletpottenDenen zijn niet zo groot als Nederlanders. Wij behoren immers tot de langste mensen ter wereld. Vroeger was dat anders. Toen waren we een stuk korter. Ze hebben wel kleine toiletpotten merkten we.

Denen

denen

Sønderborg

Tijdens onze recente vakantie in Denemarken viel het ons op dat we bedeeld waren met kleine toiletruimtes en dito potten.  Zowel in de appartementen als ook in de woonark waar we een week logeerden. We hebben er erg om moeten lachen maar vroegen ons natuurlijk wel af hoe het kon dat we nauwelijks pasten in de badkamer, onder de douchekop en letterlijk op de toiletpot. Met de wetenschap dat wij twee-beidjes, helemaal niet zo groot zijn.

Nederlandse gemiddelden van 185 cm voor mannen en 168 cm voor vrouwen betekenen hoge deuren, grote schoenmaten en dito toiletpotten. In 1850 waren de Nederlandse mannen gemiddeld maar 165 cm. Korter dan de Denen dus. Onze voorouders waren daarentegen wel lang; dus groeipotentie was altijd al aanwezig. Pas later begint de groei. In economie en daarna ook in de lichaamslengte.

Zuivel

Denen curryworst

gezond eten …

Nederland produceert veel groente en fruit. Voor eigenlijk bijna iedereen te koop in de supermarkt. Daarnaast eten we brood, kaas en vlees en gebruiken veel zuivelproducten. Misschien verklaart dit onze groei.
Als je lang bent heb je voordelen, blijkt. Meestal krijg je een betere baan, verdien je beter en trouw je sneller. Dit is niet bij alle culturen hetzelfde. Maar helaas neemt het gemiddelde in ons kikkerlandje, weer af. Dit kan bijvoorbeeld komen door immigratie van minder lange mensen. Het kan ook komen omdat we minder gevarieerd eten; meer vet.

We blijven onze titel van ‘Langste volk ter wereld’ wel houden. De Friesen spannen daarbij de kroon. Zij zijn gemiddeld 3 tot 3,5 cm langer dan een jonge Limburger. Denen, IJslanders en Tsjechen zijn ook relatief lang.

Denen

Stoere zeevaarders

Op het eerste oog lijken we wel op de Denen. Kleine landen met boeren en zeevaarders. Denemarken weer wat dunner bevolkt dan Nederland. Ik denk dat ik in dat rustige, lieflijke landje snel zou kunnen wennen. Denemarken loopt voor in emancipatie; samen trots op het vaderland.

Denen zijn er van overtuigd dat je nooit meer waard bent dan een ander. Slimmer ben je zeker niet. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.  In Nederland zijn we gewend met verschillende culturen samen te leven. In onze grote steden leven we met veel andere nationaliteiten door elkaar dan in Denemarken. Alhoewel Kopenhagen ook gettowijken heeft. Deense kinderen leren op school, dat ze verschillen moeten accepteren. Ze hebben ook nog eens veel meer ruimte tot hun beschikking. Nederland wordt door het woningtekort, in een snel tempo volgebouwd. Denen zijn slechter in het burencontact. Ze praten niet zo snel over het weer zeg maar; komen elkaar letterlijk gewoon minder tegen. Nederlanders zijn door de jaren heen gewend samen te werken; vechten tegen het water. We communiceren dan ook makkelijk. Denen zeggen niet snel wat ze denken of voelen. Ze nemen alles met een korreltje zout (ironie) en zijn meer gesloten.

Toiletpotten

Denen

… deze is niet klein

Het viel ons op. Kleine potjes. Eerst al zagen we in Schotland dat we regelmatig met onze schouders boven de douchekop uitstaken. In Denemarken zaten we te knoeien op de vierkante toiletpotcentimeter. Gelukkig konden we ons in bizarre bochten wringen en kregen onze ‘boodschappen’ gedaan. Handig was het niet. Het gaf ook veel reden tot gesprek en het bestuderen van de gemiddelde Deen in centimeters. Knieën tegen de wastafel, geen ruimte voor de arm-naar-achteren-beweging of voor mannen het niet kunnen poepen en plassen tegelijk. Schoon en netjes maar gewoon praktisch te klein.

Hebben we genoten? Zeker weten. Denemarken is echt een aanrader. Maar wees voorbereid als je langer bent dan de gemiddelde Nederlander. Rugproblemen is geen optie.

5 reacties

 1. Thea

  Grappig, het is mij nooit opgevallen dat de toiletpotten kleiner zijn en ik ben vaak in Denemarken geweest, op campings. Misschien dat campings aangepast zijn.
  Ik vind het een geweldig land, we hebben er veel gefietst en gewandeld.

  • Herma Westerdiep

   Ja Denemarken staat ook op ons favoriete lijstje. Rustig, netjes, schoon, mooi … en nog veel meer

 2. Marana

  Je schrijft: In 1850 waren de Nederlandse mannen gemiddeld maar 165 cm. Korter dan de Denen dus.

  Maar hoe lang (of kort) zijn de Denen gemiddeld dan?
  Ik heb de kleinere bedden en douches wel opgemerkt in Frankrijk en Italië, maar ik had dit in Denemarken niet zo verwacht. Grappig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑