Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Dag van de Arbeid; 1 mei en internationale verbondenheid

Dag van de Arbeid is een feestdag op 1 mei elk jaar in Nederland, België, Curacao, Suriname en Aruba.

Dag van de Arbeid

Nationale feestdag

Eigenlijk sta ik er nooit bij stil maar achter deze Dag van de Arbeid c.q. 1-meiviering ligt natuurlijk de achturige werkdag ten grondslag. In 1889 werd besloten om op deze dag een internationale strijddag voor deze acht uur (en andere arbeidsrechten) te organiseren. Acht uur werken in een goede organisatie en met de nieuwste ontwikkelingen op technisch en chemisch gebied, zou een overvloed aan rijkdom voor iedereen scheppen. Dat lag hier als filosofie achter. Deze dag werd niet zo maar gekozen. 1 Mei stond in de VS ook wel bekend als moving day. Op deze dag werden traditiegetrouw veel bestaande arbeids- en woonruimte-contracten vernieuwd en werd er ook veel verhuisd.

Deze dag werd gevierd met grote demonstraties in verschillende Europese landen; maar dus ook in de Verenigde Staten.

Duitsland

Duitsland

Minder bekend is dat Hitler in 1933 bepaalde dat 1 mei per wet tot betaalde ‘feestdag van de nationale arbeid’ werd verklaard. Hij wist op deze manier een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken om te vervolgens gevangen te kunnen nemen en af te laten voeren naar concentratiekampen. Dit was een zwarte bladzijde uit de historie van de Dag van de Arbeid.

In Nederland werden vroeger wel bijeenkomsten georganiseerd door de SDAP (later de PvdA) en de CPN. De CPN (bijvoorbeeld) hield op deze dag een betoging in Amsterdam. In die gemeenten hebben ambtenaren (werknemers van vakbonden, banken en beurshandelaren) sinds 2016 de keuze om vrij te nemen of te werken. Vroeger waren ze verplicht om vrij te nemen. Op deze dag is er dus geen betalingsverkeer tussen de banken. In Frankrijk en België is deze dag een doorbetaalde vrije dag.

Nederland

Waarom zijn wij niet vrij want in veel Europese landen is 1 mei een officiële, doorbetaalde feestdag vraag ik me af. Nou omdat Koninginnedag op 30 april viel en wij zijn vaak al vrij op kerkelijke feestdagen zoals Kerst en Pinksteren. In Nederland zijn de confrontaties tussen vakbonden en de overheid ook nog eens minder heftig dan in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. In die landen ging de strijd er een stuk bloederiger aan toe. Ons poldermodel heeft de scherpe randjes van die protesten afgehaald, waardoor de Dag van de Arbeid in de loop der jaren meer naar de achtergrond verdween.

Grondtoon

De grondtoon is natuurlijk het gevoel van internationale verbondenheid. Samen strijden voor goede arbeidsvoorwaarden en financiele zekerheid. Waar het vroeger ging om haven- en textielarbeiders, gaat het nu ook om pakketbezorgers en bijvoorbeeld medewerkers van distributiecentra. Eigenlijk om iedereen die een zwakke positie heeft in de samenleving. Het gaat nu dan ook over vertrouwen, veiligheid en gelijkheid op de werkvloer en een goede balans tussen werk en privé. We weten allemaal dat de lonen op dit moment niet met de prijzen meestijgen. We moeten harder werken en meer belasting betalen voor hetzelfde loon. Helaas ook nog met minder zekerheid. De flexibilisering gaat ook vaak de verkeerde kant op.

Al met al leren we weer dat we samen sterk moeten staan.

2 reacties

  1. Willem

    Hoewel opgegroeid in een gemeente die gedomineerd werd door de PvdA , heb ik er nooit ook maar iets van gemerkt dat 1 mei een bijzondere feestdag was voor de socialisten. De dag van de arbeid was een gewone werkdag waar het (boeren)werk gewoon doorging.
    Je kunt dus rustig stellen dat ik niks met die dag heb.
    Dat veranderde toen ik een paar jaar werkte en een kamer deelde met iemand die het socialisme beleed als een strenge religie. Enerzijds stevig afgeven op alles wat met godsdienst te maken had, maar gelijktijdig het evangelie van het socialisme verkondigen. In wezen dus zelf doen wat hij anderen verweet. Ik begon zelfs een hekel te krijgen aan alles wat ook maar een socialistische ‘geur’ had, dus ook de dag van de arbeid. Het enige relatieve voordeel dat ik uit die periode heb meegekregen is dat je afsluiten voor, en rücksichtlos veroordelen van andermans mening alleen maar tot kortzichtigheid en (op termijn) tot ellende leidt. Respecteren dat een ander anders denk over dingen is voor mij een groot goed geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑