De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Chardonnay of Sauvignon Blanc; zoek de verschillen

chardonnay sauvignon blanc vijftigenmeerChardonnay of Sauvignon Blanc. Wat zijn de verschillen? Beide wijnen zijn wit en zitten in de droge ‘hoek’ en vinden hun oorsprong meestal in Frankrijk.

 

Sauvignon blanc en/of Chardonnay

chardonnay sauvignon blanc vijftigenmeer

Chardonnay en Sauvignon blanc

Diezelfde aardige buurman waar ik de term ‘karma’ mee uitdiepte dringt graag een Chardonnay (je spreekt het uit als sjardonee …). Natuurlijk hebben beide wijnen overeenkomsten maar er zijn wel degelijk verschillen.  Wat zijn dan die verschillen? De Sauvignon blanc heeft een hogere zuurgraad (citrusvruchten, limoengras, kruisbessen, grapefruit en groene appel). Deze zuurgraad maakt de wijn frisser van smaak. De Chardonnay is daarentegen wat romiger en hebben een zachte afdronk (mango en ananas).  De Chardonnay heeft vaak een tweede vergisting waarin appelzuur wordt omgezet in zacht melkzuur.

Overeenkomsten

overeenkomsten

Wat ik al vertelde, beide druivenrassen zijn wit en worden gebruikt voor het maken van witte en mousserende wijnen. De aanplant van de Chardonnay vind je overal omdat deze druif zich makkelijk aanpast aan verschillende weersomstandigheden. De Sauvignon blanc vind je sneller in de wat koelere klimaten (kustgebieden).
Het grootste verschil in de smaak per regio (bijvoorbeeld Frankrijk of Nieuw Zeeland) is dat de wijnen uit Nieuw-Zeeland (passievruchtaroma’s) door het warmere klimaat iets fruitiger zijn dan de Franse.

Wijn en spijs

wijn en spijs

Beide wijnen zijn lekker bij de borrel (bitterballen, kaasplankje, noten etc.). Toch heeft de Chardonnay de voorkeur voor schaal- en schelpdieren, romige gerechten zoals vette vis, gevogelte, varkensvlees of een gerecht met een roomsaus. De Sauvignon past weer bij wat frissere gerechten zoals geitenkaas, frisse salades, (licht gekruide) geroosterde groenen en gevulde portobello ‘s. Om te voorkomen dat bepaalde wijnsmaken gaan overheersen, is het goed om een paalde volgorde in de wijn aan te houden.

  • Witte wijn komt voor rode wijn
  • Jonge, lichte wijn komt voor oudere, zwaardere wijn
  • Eenvoudige wijn komt voor een complexere wijn
  • Droge wijn komt voor zoete wijn

Kattenpis

volgorde

Wijn proeven is dus een kwestie van veel oefenen. Het liefst met veel vrienden en vriendinnen (of aardige buren). Het geheim van het goed ruiken en proeven van wijn schuilt namelijk in het herkennen en benoemen van de smaak die je iedere keer weer ervaart. Ik had de discussie (met die aardige buurman) over beide witte wijnen. Volgens mij bevat de geur van de Chardonnay een zweem van kattenpis.  Maar na wat speuren op het internet blijkt juist de Sauvignon naar dat ‘kattenpis’ te ruiken. Klinkt niet echt lekker. Maar ik zat er dus helemaal naast. Nu maar hopen dat hij mijn blog leest met een hele grote glimlach. Dit bijzondere smaakgevoel komt door de veelheid aan smaaksensaties die liggen tussen appels en kruisbessen en gemaaid gras en buxus (ofwel kattenpis).

Al met al is de Sauvignon een karaktervolle witte wijn met frisse zuren en is bij uitstek mijn favoriet. Vooral in het voorjaar en de zomer.

4 reacties

  1. Vincent

    Die kattenpis -geur is geen typisch aroma van de Sauvignon of het terroir (zoals wel eens beweerd wordt), integendeel dat komt door onrijpe druiven zijn op hun beurt een gevolg van ofwel slecht weer, ofwel overmatige druivenproductie. Beide fenomenen komen nogal frequent voor in Sancerre.
    Die “pipi de chat” is dus “caca de taureau”. ?

  2. De “aardige” buurman

    Over (wijn-)smaak valt niet te twisten maar hoe dan ook het is elke keer weer plezierig om met jullie het glas te heffen en het te hebben over al die dingen die ons bezighouden.
    Bedankt voor je altijd weer lezenswaardige blogs; vooral de grote variatie aan onderwerpen prikkelt telkens de nieuwsgierigheid om ze te willen lezen.

    • Herma Westerdiep

      Gelukkig hebben we in onze wijnkeuze ook veel respect voor elkaar. Dank je voor het compliment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑