Een glimlach is de goedkoopste manier om je uiterlijk te veranderen

Karma; wat betekent het en waar ligt de oorsprong?

karma vijftigenmeerDe term karma gebruik ik best wel veel. Een aardige buurman vroeg tijdens een gezellige avond wat deze term nou eigenlijk betekent? Ik had geen antwoord paraat. 

Karma

Karma

Deze term is afkomstig uit het Sanskriet (oude Indiase taal) en betekent letterlijk ‘daad of werking’. Ik dacht vrij vertaald dat het een soort lot betekende. Feitelijk is het de optelsom van alle daden en gedachten (goed en slecht), die een mens tijdens zijn leven heeft gedaan of gehad. In het Hindoeïsme en Boeddhisme wordt gesteld dat de fysieke en mentale acties van een individu gevolgen hebben voor dit leven en voor het eventuele volgende leven (reïncarnatie). Strikt genomen verwijst karma naar het verrichten van de daden, niet naar de gevolgen.

Reïncarnatie

reïncarnatie

Religieus van oorsprong dus; verbonden met reïncarnatie. In welke toestand een persoon terugkomt op aarde wordt bepaald door het karma. Heb je goed je best gedaan (goede gedachten, goede daden), kom je terug als een beter mens of als iemand met een hogere status. Als je de kantjes er van af gelopen hebt in je leven, kom je terug als een lager persoon of zelfs als dier. Je krijgt dan vaker te maken met ongelukken en tegenslagen. Ik heb laatst (na de diagnose van ons beiden) voor de grap gezegd dat ik in een vorig leven vast iets heel fouts heb gedaan. Niet wetende dat dit direct verbonden is met de term karma. In het Nederlands gebruik je in deze situaties ook wel de spreekwoorden ‘boontje komt om zijn loontje’ of ‘wie een kuil graaft voor een ander … ‘.  Je bent de eigenaar van je daden.  Dat vorige, slechte leven is een verouderde opvatting van gerechtigheid. Onzin dus; er bestaat geen universeel ‘lik op stuk beleid’.

Vipaka

vipaka vijftigenmeer

Vipaka

Het gaat nog verder. Karma heeft te maken met handelingen (daden) maar ook met gedachten en uitspraken. De reactie hierop heet Vipaka. Karma en Vipaka zijn altijd met elkaar verbonden. Het een komt niet zonder het ander.  Wat voortkomt uit een handeling (met slechte intenties) heeft ook impact.  Zorg dus goed voor jezelf, houd van jezelf zodat je ook van iemand anders kunt houden. Wees vriendelijk en respectvol.

2 reacties

  1. Mevrouw Niekje

    Ik zeg heel regelmatig dat ik iets niet doe/juist wel doe omdat het ‘goed is voor mijn karma’. Bijvoorbeeld tegen een kassamedewerker zeggen dat hij/zij teveel geld heeft teruggegeven. Of lelijk terug doen tegen mensen die lelijk tegen mij doen, dat doe ik dus niet vanwege mijn karma. Ik geloof nergens in, behalve in de goedheid van mensen en ik probeer ook zo goed mogelijk te leven zonder mensen te kwetsen of pijn te doen. Want dat is goed voor mijn karma! Leuk om de informatie te lezen Herma!

    • Herma Westerdiep

      Goed dat je zo in het leven staat. Dat moesten we allemaal doen; geloven in de goedheid van de mens. Met af en toe een rotte appel in de mand …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑