champagne veuve clicquotChampagne en mevrouw Barbe Nicole Ponsardin-Clicqout zijn met elkaar verbonden. Zij maakte de champagne tot wat het nu is. Een soort van zaligmakend, feestelijk bubbelsapje. Heerlijk. Vind je ook? 

 

Champagne

champagneEen beroemde uitspraak van Madame de Pompadour was ‘Champagne is de enige drank die vrouwen mooier maakt nadat ze hebben gedronken’.  Zij was de minnares van Lodewijk XV.
Barbe Nicole Ponsardin leefde van 1777-1866); dochter van een burgemeester van Reims.  Ze was toen een sterke vrouw in een mannenwereld. Ongehoord natuurlijk. Gelukkig heeft ze zich daar niets van aangetrokken.  Ze trouwde met iemand van dezelfde (welgestelde bourgeoisfamilie) komaf; François Clicquot.

NB: Klikovskoïe; betekent Champagne in het Russisch. Afgeleid van Clicquot; en dat staat voor kwaliteit en luxe.  Wij waren ooit op vakantie in Reims en hebben daar een champagnehuis bezocht; Taittinger. Alleen al de geur in de kelders … heerlijk.

Sprankelende wijn

champagne vijftigenmeerOp de arme grond rondom Reims werd uit nood wijn verbouwd. Sprankelende wijn kende men daar nl. al eeuwen. Verder wilde er ook niets groeien. In de kathedraal van Reims werden alle Franse vorsten gekroond; bij die feesten werd natuurlijk bubbels uit  de regio geschonken.  De man van Barbe kiest ook voor de wijnbouw. Helaas overlijdt hij op 31 jarige leeftijd aan een koortsaanval. Ze blijft achter met een dochtertje en een labiele schoonvader waarvan ze geen hulp hoefde te verwachten. Gelukkig is daar de helpende hand van haar vader.  Ze moet hard werken;knokken in de mannenwereld. Haar eerste oogst is heel abominabel tot genoegen van al die mannelijke wijnboeren. Logistieke rampen en uitdagingen. Ze doorstond ze allemaal. Slecht begaanbaren wegen in de winter en in de zomer is haar wijn aan bederf onderhevig. Toch zet ze door.

Napoleon

In 1814 eindigen Napoleons veldtochten en de Russische markt heropent zich. Barbe had in het geheim al een scheepslading wijn naar het Noorden gestuurd. Slimme meid. Ze weet via via, dat de Russen al jaren geen drank hebben kunnen drinken. Succes verzekerd. Deze champagne verovert per direct de harten van de Russen.  Beroemdheden dronken allemaal bubbels en noemden deze wijn ‘gezegend door de goden’.  Betere reclame kun je niet krijgen.

Barbe Veuve (= weduwe) Clicquot zet door en verhoogt de productie. Daarvoor moet ze natuurlijk haar wijngaarden uitbreiden, de terrassen vergroten en druiven aankopen van andere telers. Haar plan slaagt. Vrouwen werden in die tijd zelfs uit het productieproces geweerd. Hun menstruatie zou invloed hebben op de champagne. Tja. Broodje aap natuurlijk. Nu zijn er nog steeds vrouwen werkzaam in deze tak van industrie. Ondertussen zorgt ze voor meer schuim en helderheid in deze godendrank. Uiteindelijk is de remuage haar uitvinding. De fles wordt met een kwartslag gedraaid zodat het bezinksel zacht naar de kurk zinkt.  Je ziet nu nog steeds dat de flessen omgekeerd op een staander zijn geplaatst. Het depot daalt zachtjes naar beneden en wordt voorzichtig uit de fles verwijderd. Allemaal dank zij deze pientere dame.

Chique champagne

Het volgende experiment was rosé.  Met een toefje pinot noir kreeg je een superieure champagne. Deze prachtige gekleurde champagne is nu diep koper-rose van kleur.
Barbe bleef streng voor zichzelf en ook voor anderen.  Ze was klein van gestalte maar was charmant en buitengewoon intelligent.  Qua marketing kreeg ze hulp. Al snel kregen de nippend-aan-champagne-dames, op het etiket van haar flessen, een erotiserende werking. Zelfs als op het etiket Veuve/Weduwe staat vermeld.  Die ‘veuves de champagne’ zijn ook nu vaak symbool voor het verder voortzetten van de verdere (veilige) tradities in veel champagnefamilies. Na de dood van hun man hebben veel vrouwen hun verdriet dus niet verdronken maar stevig de teugels in handen genomen en het familiebedrijf niet alleen gered, maar ook vernieuwd en flair gegeven.

Beroemde uitspraak van de weduwe (Veuve)  Bollinger: Ik drink champagne wanneer ik gelukkig ben; ook wanneer ik verdrietig ben. Soms drink ik als ik alleen ben. Als ik niet alleen ben, beschouw ik het als een verplichting om champagne te drinken. In alle andere omstandigheden kom ik er nooit aan; behalve als ik dorst heb.