De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Bijgerecht met komkommer en ui. Heerlijk en makkelijk.

bijgerecht met komkommerBijgerecht met komkommer. Wat kun je zoal doen met een komkommer? Ik heb tijdens al mijn afvalpogingen zoveel komkommers gegeten dat ik ze eigenlijk gewoon niet meer lekker vind.

 

Bijgerecht met komkommer

bijgerecht met komkommer

iets met komkommer

Bij een zacht pittige curry is het lastig om een bijgerecht te bedenken. Een kroepoekje of naanbrood daargelaten. Hier kun je lekker mee dippen en de laatste restjes van je bord vegen. Maar soms wil je ook wel eens iets fris bij je rijst. Komkommer is dan een veilige optie. Dus een bijgerecht met komkommer opgezocht.

Collega’s

lekker bij rijst

Ik kreeg bezoek en had last van keuzestress. Zou ik stoofvlees maken, gingen er aardappeltjes in de oven of had ik trek in een zacht pittige curry met boemboe Dahl. Te koop bij de Jumbo en een fijne basis voor een curry. Sperzieboontjes of bloemkool; het past allemaal in de curry. Het is maar net hoe de wind waait.  Met vlees of zonder. De curry gekocht en verse groenten voorgekookt. Makkelijk als het bezoek er was. Dan hoefde ik alleen nog maar even de groente door de door mij voorbereide curry te mengen, rijst te koken. Klaar was Kees (nou ja Herma in dit geval).

Komkommer

snijden in schuine plakjes

Tja. Komkommer is een veel gebruikte groente in de Aziatische keuken. Curry is ook Aziatisch dus moest mijn bijgerecht met komkommer ook een Aziatisch tintje hebben. Uiteindelijk uitgekomen op een dressing van witte wijn azijn, suiker en zout. Verwarmd in een klein pannetje. Net zo lang geroerd tot de suiker was opgelost. Af laten koelen en over mijn inmiddels gesneden komkommer geschonken. De komkommer had ik in de lengte in vieren gesneden en de zaadlijsten met een theelepel er uit gesneden. Schil wel goed gewassen vooraf. De vier kwarten weer overdwars schuin in plakjes van zo’n halve centimeter gesneden. De paprika in kleine stukjes, de ui in dunne plakjes. Alles laten rusten. Ik had het niet in de koelkast gezet. Vind dat zelf niet zo fijn als het steenkoud naast je bord staat.

Gelukt

pompoensoep

De pompoensoep vooraf was lekker zoet. Niet helemaal glad gepureerd. Daar houd ik niet zo van. De rijst in builtjes gekookt. Ben ik eigenlijk de laatste tijd wel fan van. Ook lekker makkelijk en snel op tafel. De curry ging prima en de komkommer stond prominent te wachten op het aanrecht. Ik had alle bijgerechten in kleine schaaltjes gedaan. De liefde straalde er vanaf. Allemaal verschillende kleurtjes op de placemats en vooral tevreden gezichten.

6 reacties

 1. Lot

  Mijn moeder had ooit ook zo vaak komkommer gegeten tijdens afvalpogingen dat ze er een maag aandoening aan overhield. Is gelukkig wel overgegaan maar ze moest blijven oppassen met wat ze at.
  Ik doe vaak makkelijk een komkommer in stukjes in het augurkenvocht als de augurken op zijn, na paar dagen zijn ze dan heerlijk

  • Herma Westerdiep

   Ik heb ook heel veel afvalpogingen gedaan en kan zo langzamerhand geen komkommer meer zien. Als je het een beetje leuk aankleedt, is het nog wel te doen.

 2. Mevrouw Niekje

  Ik eet graag komkommer maar het is inderdaad wel saai als je er verder niets mee doet. Tip van Lot hierboven heb ik ook wel gedaan, en slaatjes maken met een beetje gembersiroop en ketjap (en een bosuitje) voor bij een Indisch gerecht. Het voordeel van komkommer is dat het zo neutraal is en zich overal mee laat combineren. Zelfs gewokt in de tjap tjoy lekker! Jouw menu lijkt mee ook heerlijk Herma!

  • Herma Westerdiep

   Dank je voor het delen van je tips. Het blijft soms lastig met al die ingrediënten.

 3. Ximaar

  Volgens mij deed m’n moeder iets met komkommer azijn en suiker. Met gebakken aardappels en gehaktbal vond ik dat als kind heerlijk. Ben er zelf nooit aan begonnen. Azijn heb ik niet in huis, kan niet tegen de stank.

  Aan bijgerechten en dressings doe ik niet. Wel heb ik vaak komkommer, ui en paprika in huis en dat is goed te combineren met bami, rijst of rösti roerbaksels. Lekker makkelijk. Courgette kan ook. Is een veel minder waterige komkommer,.

  • Herma Westerdiep

   Hihi … mijn man kan ook niet tegen de geur van azijn. Courgette is inderdaad een prima vervanger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑