uitrekkenUitrekken.  Wakker door de wekker of in het weekend door de geur van verse koffie; als je je ogen opent, rek je jezelf even heerlijk uit.  Instinctief.

 

Best wel een aantal jaren geleden ben ik van de trap gevallen en heb daarbij mijn bovenarm gebroken. Schouder in gruzelementen. Is ook niet weer goed gekomen. Het in en uit bed stappen was na de val, een redelijke happening. Schouders zetten ze niet in een gipsverband dus het blijft de eerste dagen behoorlijk afzien. Toen viel het me al op dat je het uitrekken niet kunt onderdrukken. Helemaal als het super pijnlijk is, ben je je hiervan terdege bewust. Regelrechte pijnlijke ochtendverkramping die je per direct wakker maakt.
Baby’s kunnen na het inbakeren zich zo lekker uitrekken. De armen strekken, de rug hollen en de benen aan- en ontspannen. Al dan niet samen met een heerlijke geeuw.Op deze manier maak je je lichaam weer klaar voor gebruik.

Slapen

uitrekkenAls je slaapt spelen zich een aantal processen af. De longen trekken zich samen, je bloeddruk daalt maar je spieren verslappen. Lang verhaal kort. Als je wakker wordt, moeten ook je spieren wakker gemaakt worden. De bloedsomloop start op. Door het uitrekken krijgen je hersenen en je spieren een seintje om te ontwaken. Afvalstoffen worden afgevoerd en het bloed zorgt voor extra zuurstof in de verschillende delen van je lichaam. Ook voor je rug. Leuk he?

Ontspannen

uitrekkenJe lichaam is tijdens de slaap lekker ontspannen en je ligt misschien wel gedurende langere tijd in dezelfde houding. Als je dan op wilt staan moet je lichaam weten dat je opstaat en niet in elkaar zakt. Ook overdag doe je dit wel eens. Opstaan uit de stoel … of misschien wel opstaan vanaf je luie bank. Wetenschappers denken dat dit uitrekken, belangrijk is voor je hersenen. Je wordt je bewust van wat er om je heen gebeurt. Zintuigen komen in actie. Allemaal evolutionair en instinctmatig (denkt men).

Lekker

Behalve als je pijn (door een schouderbreuk of bepaalde soorten verkrampingen) hebt, is het fijn om uit te rekken.  Je lichaam vindt het fijn om de bloedcirculatie op gang te brengen. Je hersenen belonen je met een lekker gevoel (endorfine) voor deze stress-verlagende actie.  Gepland uitrekken zou dus ook een goed idee zijn.  Hetzelfde gevoel als je drinkt bij dorst. Doe dus wat rek- en strekoefeningen voor je opstaat. Je spieren raken los, je bent minder gespannen en je hersenen zijn rustig geactiveerd en belonen je met die lekkere endorfine. Kijk eens naar een kat als je wilt weten hoe dat er uit ziet; die kunnen er wat van bij het uitrekken.

 

als de muis van huis is, slapen de katten