De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Bespaartips; hoe kook je zuiniger met gas

bespaartipsBespaartips. We zoeken nu allemaal naar bespaartips om zuiniger gebruik te maken van onze energie.

Bespaartips

bespaartips

koken op gas

Wij zijn niet van het gas af. We horen natuurlijk velen om ons heen die wel al van het gas af zijn. We wonen per slot van rekening zelf in het aardbevingsgebied. De investeringen zijn voor ons nog niet echt rendabel. Een warmtepomp voor meer dan 20.000 euro is voor ons niet op korte termijn terug te verdienen. Om zo maar onze gasplaat naar het grof vuil te brengen, gaat me ook te ver. Als onze regering (onze ‘roverheid’) beslist om de prijs van stroom hoger te maken dan gas, zijn we helemaal in de aap gelogeerd. Dat gaat natuurlijk gebeuren als we allemaal aan de stroompaal gaan laden. Dus we kijken wel waar we kunnen bezuinigen op brandstof, maar niet ten koste van alles. Onze dieseltjes staan immers ook nog steeds op de parkeerplaats.

NB: Een gaskookplaat gebruikt in een gemiddelde huishouding ongeveer 35 M3 per jaar (gemiddeld  rond de 140 euro), inductie 175 kilowattuur (156 euro) per jaar en de keramische kookplaat 225 kWh (200 euro) per jaar. Maar wat ik al zei; het ligt allemaal aan de (veel verschillende) prijzen die we door de strot gedrukt krijgen.

Koken op gas

bespaartips vijftigenmeer

lekker ouderwets

Wat zijn zoal de tips. Die zijn er te kust en te keur. Ik heb er een paar voor je geselecteerd:

  • Snelkookpan aanschaffen (groot en snel).
  • Kook je water vooraf in de waterkoker.
  • Koken met de deksel op de pan en niet de vlam heel hoog zetten.
  • Zet je pan met pasta of rijst gewoon eerder uit. Mijn vriendin kwam met deze tip. Pasta 2 minuten koken. Pan uitzetten en de normale kooktijd aftellen. Werkt perfect kan ik je verzekeren.
  • Niet te veel water in de (zo klein mogelijke) pan gieten.  Neem dus precies genoeg water. Dat had ik al geleerd van de kraamhulp in 1989.
  • Gebruik minder pannen (eenpansmaaltijden) en vries je restjes in.

Water koken en afwassen met de hand

vijftigenmeer

makkelijk schoon te maken

Wat is goedkoper? Water op gas koken (in zo’n gezellige fluitketel) of elektra? Deze kosten zijn eigenlijk gelijk.  Maar dat zal natuurlijk ook weer liggen aan de prijs voor aardgas of elektra (stroom) betaalt. Het voordeel van een waterkoker is natuurlijk dat die automatisch uitgaat als het water kookt. Ik zou zo zeggen … gewoon doen waar je je zelf het beste bij voelt.

vijftigenmeer

niet weggooien

In totaal ben je per keer met een vaatwasser ongeveer 55 cent kwijt;  de afschrijfkosten van de aanschafprijs niet meegerekend. Water kost 0,86 cent per afwasbeurt (water kost onverwarmd 0,72 cent). Zou je met de hand afwassen, kom je na een redelijk ingewikkelde berekening uit op zo’n 24 cent per afwasbeurt. Dat is natuurlijk snel verdienen. Maar dan moet je geen kleine afwasjes tussendoor doen. Neem een teiltje, voorspoelen met koud water en gebruik niet te veel afwasmiddel. Goed gesprek tijdens het afdrogen; wat wil een mens nog meer?

zoals een oud spreekwoord zegt: Zonder wrijving is er geen warmte

6 reacties

  1. johmar

    Goed gesprek tijdens het afwassen geldt natuurlijk alleen als je met meer mensen bent. Als alleenstaande vind ik er niet veel aan om met de hand af te wassen terwijl ik als ik visite heb of bij anderen mee eet er geen moeite mee heb omgezamelijk met de hand af te wassen . Maar ik heb weinig electrische apperatuur ,maar wel een vaatwasmachine die ik wel alleen aanzet als ik hem vol heb. En zeker omdat ik vaak voor meerdere dagen tegelijk kook en veel dingen op voorraad of voor meerdere mensen dingen zoals hachee, stoofperen, appelmoes en gehaktballen maak grote pannen heb die afgewassen moeten worden is de vaatwasser echt een uitkomst. Maar net als ik bij jullie las zet ik wel het gas laag en eerder uit en stoofgerechten ga nadat ik ze op gas opgewarmd heb in mijn zelfgemaakte hooimadam, met als bijkomend voordeel naast het besparen , dat je met een gerust hart naar bed of zelfs de deur uit kunt gaan zonder bang te zijn dat het aanbrand of er brand uitbreekt.

    • Herma Westerdiep

      Fijn dat je deze tips met ons deelt. Die hooimadam is ook een prachtige vinding.

  2. Ximaar

    Mijn kookverbruik aan gas is 8m3 per jaar plus 20kWh voor de magnetron. Ik (ben alleen en) roerbak vooral en dan heb je minder pannen en minder gas nodig. Koken oder water is ongustig. Als je dat toch zonodig wilt, snij dan de aardappels in plakken. Worden ze sneller gaar en er is minder water nodig om ze onder water te krijgen. Voor ontdooien of rookworst is de magnetron een uitkomst. Koop pannen op maat. Die van mij zijn anderhalve liter en koekenpannen 24cm.

    Zelf heb ik geen zonnepanelen (gaat moeilijk met m’n benedenwoning), dus voor elke kWh aan elektra verbruikt de gascentrale 2 kWh aan gas. Echte besparing is stoppen met een oven. Die moet een hele ruimte opwarmen. Met afwassen verbruik ik ook weinig. Doe het 1x per week en ben dan 35 minuten bezig inclussief opruimen. Voor de afwas gebruik ik circa 6m3 aan gas per jaar.

    Gaat allemaal nergens over aangezien de verwarming 700 m3 gas per jaar neemt. Een halve graad minder en ik bespaar daar meer mee dan het koke en de afwas bijelkaar. 😉

    • Herma Westerdiep

      dat koken in de oven had ik ook al eerder gehoord. ik ga eens op internet zoeken wat een oven zo gemiddeld verbruikt. dank je voor de tip.

      • Vincent

        In plaats van de oven kun je ook de airfryer gebruiken. Ik bak er soms ook brood in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑