Airfryer. Kan ik dit apparaat vergelijken met een friteuse als liefhebber van patat?
Airfryer
Eigenlijk zou je een airfryer ook een heteluchtfriteuse kunnen noemen; het werkt door het circuleren van superverhitte lucht (200 graden) op hoge snelheid (heb ik niet van mezelf …). Net als een kleine oven? Je gebruikt weinig tot geen olie. Dit apparaat kan nog veel meer. Grillen, braden, bakken en frituren; vaak nog sneller dan een gewone frituurpan. In onze oude vertrouwde frituurpan dompelde je je patatjes (of andere snacks) onder in hete olie op een bijvoorbeeld saaie zaterdagmiddag. Beetje mayonaise en ketchup op tafel en het was smikkelen en smullen. Althans … ik ben een echte patat-eetser. Patat uit de oven vind ik niet lekker. Veel merken geprobeerd, het recept goed gelezen en van goedkoop tot duur geprobeerd.
Zou het gebruik van een airfryer dan gezonder zijn? Men pretendeert van wel. Maar ik eet patat niet om het gezond zijn. Natuurlijk gebruik je minder vet en verzadigd vet (bijna 90%) dus is het gezonder. Uit de frituur zuigen je snacks ook nog eens een deel van de olie op. Ook al laat je het uitlekken op keukenpapier. Alles is weer afhankelijk van de dikte van je snacks en/of patatjes. Maar zoals je her en der leest zijn de airfryersnacks vaak al vetter voordat je ze überhaupt in ge-airfryed. Bitterballen (en veel gerechten met paneermeel) zijn natuurlijk ook niet gezond als je ze in de airfryer bereidt. Zelf geschilde aardappelen zijn gezonder dan de frietjes uit de vriezer van de supermarkt. Hier zit vaak al olie en zout in verwerkt. Maar of je meer of minder vitamines behoudt, is nog niet goed onderzocht.
Damp en stroom
Je hebt ook geen last van frituurdampen en de bijbehorende stank. Voordeel. Je ruikt alleen de geur van het eten dat je bereidt. Zegt men. Veilig in gebruik en is makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Maar de patat is soms wel minder knapperig. De airfryer is niet zo groot; of je moet natuurlijk een XXL formaat aanschaffen. Maar waar stal je dit giga apparaat? De prijzen verschillen natuurlijk net als bij andere keukenapparaten. Groot en super groot; duur en nog duurder.
Patat of friet?
Tips: Zet je airfryer in een (15 cm) open ruimte zodat de lucht goed kan doorstromen. Als je de aardappels in repen hebt gesneden moet je ze een half uur in koud water leggen. Daarna drogen met een theedoek. Vet toevoegen en de patat 8 minuten op 140 graden bakken. In voorgebakken friets uit de supermarkt is al vet toegevoegd. Als ze zelf maakt nog niet. Uit het mandje in een mengkom. Voeg 1 eetlepel olie toe en schud zodat alle patat is bedekt met een laagje olie. Daarna in niet al te grote porties 15 tot 20 minuten mooi bruin bakken op 180 graden. Tijdens het bakken de patat omschudden. Als je ze uit de aifryer haalt direct bestrooien met een beetje zout of patatkruiden.
Wie heeft ervaring en wil het met ons delen?
Tja, wij mikken de krieltjes zo uit de verpakking in de airfryer, klein spraytje olie er over en bakken maar. Speciale airfryer producten zijn niet gezonder dan gewone frituur producten omdat ze idd het vet al toevoegen om dezelfde smaak beleving te kunnen geven.
Toch zou ik mijn airfryer niet willen missen, het stroom verbruik is lager dan van mijn oven en hij is sneller warm. Ik gebruik ‘m ook om even snel een bladerdeeg-appeltaartje te bakken voor 2 personen. Tegelijk groenten en aardappels uit de oven te maken voor 1 persoon, die van ons kun je twee lagen tegelijk doen. Of vis en groenten.
Hij staat op de plek waar de frituur stond want het is niet groter dan dat apparaat.
Klinkt wel enthousiast. Ik heb nu ook geen frituurpan dus twijfel enorm. Wat voor merk hebben jullie?
Wij gebruiken de airfryer regelmatig. Niet alleen om patat en bitterballen te bakken, alhoewel die uit de ‘echte’ frituurpan toch het lekkerst zijn (maar
zo’n frituurpan hebben we niet) – ik maak er ook andere dingen mee, ik gebruik hem zelfs om brood te bakken. Dat gaat verrassend goed: http://vincentkookt.titunet.nl/lunchhap-airfryerbrood-en-currysoep/
Dank voor de tip. Ik ben een echte patat eter en twijfel omdat het een groot apparaat is.
Je recept van verse frietjes ga ik misschien wel eens proberen, het “probleem” in dat het dan snel weer teveel wordt voor 2 personen. We eten wel eens op zondag een klein handje gekochte uit de AF en dat is gewoon makkelijk natuurlijk om in voorraad te hebben. En in frieten zitten hopelijk niet zoveel toevoegingen.
In andere snacks zoals bitterballen of nuggets zitten weer extra dingen om ze al bruin en gefrituurd eruit te laten zien, daar ben ik minder gek op.
Verder die ik er wel eens pizzapunten uit de diepvries in, ook om het makkelijke.
En ik rooster er stukken turks broos of harde broodjes een beetje in, wat werkt heel goed , blijven ze lekker luchtig en net geroosterd. Met visite doe ik dat en een deel tussen grillplaten van de toaster.
Echt verse dingen maak ik er niet in, dat doe ik toch liever op gasfornuis. Mijn oven is minder betrouwbaar qua warmte overal en gebruik ik weinig.
Klinkt goed. Wat je zegt er zitten veel toevoegingen in om alles wat bruiner en krokanter te krijgen. Vandaar ook mijn twijfel.
Een airfryer is als een kleine oven, het verschil is dat baktemperatuur minder hoog hoeft te zijn en de baktijd is korter. Friet vinden wij minder lekker uit de airfryer, de smaak is echt anders wat je ook probeert. Wij gebruiken de airfryer heel vaak: gebakken aardappelen, daarna vlees erbij en ook groente. Frikandel gaat goed ook de kroketburger.
Kleine cakes / cupcakes / broodje / afbakbroodjes. Etc etc
Tja … en laat het mij nou vooral gaan om de patat. Slechte patat vind ik jammer van alle moeite. Ik blijf zoeken naar tips en trics.