Afval
Heeft het zin om papier, glas, plastic en kleding apart te verzamelen?
Afval scheiden levert veel op. Materialen als papier, glas, plastic en batterijen kunnen voor een groot deel hergebruikt worden. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Bij het gescheiden verzamelen gaat de gemeente er vaak van uit dat er waardevolle materialen bij het afval zitten die hergebruikt worden. Ver vooruit gedacht betekent dit dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn om nieuwe materialen te maken. Recyclen kost minder energie dan het winnen van grondstoffen voor nieuwe materialen. Behalve plastic. Afval wat heel erg vervuild is kan uiteindelijk alsnog verbrand worden. Goed voor het
milieu en ook goed voor onze eigen portemonnee. In 2018 hebben we 8300 miljoen kilo afval weggegooid. Dat laatste betwijfel ik want de afvalstoffenheffing van de gemeente zou dan ook omlaag kunnen en dat maken we niet mee.
Nut
opruimen
Zeker is het nuttig om afval te scheiden. Als je kleding bij de bietjes in de vuilnisbak zou gooien kan het niet weer gebruikt worden. Papier natuurlijk ook. Dat wordt vies en te zwaar om nog door een kartonfabriek recycled te worden. Daarom moeten we samen ons best doen alles apart te verzamelen. Niet iedere gemeente heeft een nascheidingsinstallatie. Het kost veel geld om zulke machine te bouwen. Denk goed na als je je plastic verpakkingen en drinkpakken in je prullenbak gooit. Blik en ander metaal kun je meestal samen met het plastic inleveren. Je oude fiets bied je natuurlijk als grof vuil aan bij de gemeente. Ik denk dat hier dan ook het probleem opduikt. Het aanbieden van afval bij de gemeente is vaak fors duur. Niet iedereen die z’n oude bankstel kwijt wil, heeft er een paar tientjes voor over. Als je al in het bezit bent van een aanhanger. Lastig en duur dus.
Corona in de stadsparken
Dan zie je nog foto’s uit het leven van de categorie ‘halve zolen’. Die nooit van hun ouders gehoord hebben dat je je troep moet opruimen. Ben je naar het strand of ren je door het
park; overal moet je je eigen rommel meenemen of in de daarvoor aanwezige vuilnisbakken gooien. Niet laten liggen. Ten eerste stinkt het, anderen hebben last van jouw troep en het trekt veel ongedierte aan. Die op hun beurt weer stikken in de door jou achterlaten plastic barbecue. Waarom is het zo moeilijk om je troep (let op: 50 miljoen kilo per jaar) mee naar huis te nemen? Niet interessant lees ik van mensen die hun studie er van gemaakt hebben. Opruimen schiet er aan het eind van de dag vaak bij in. We hebben allemaal last van het coronatijdperk maar dat wil nog niet zeggen dat je volledig van het padje bent. Thuis ruim je je rotzooi ook gewoon op. Toch?
… behalve op het strand van Vlissingen. Alles iedere dag keurig opgeruimd. Prullenbakken leeg. De meeuwen hebben geen kans.
Afval naar de stort brengen is een dure aangelegenheid. In sommige gemeenten is het gratis (Gemeente Groningen) maar lang niet overal. In de gemeente Midden-Groningen (ligt naast elkaar) weer niet. Ook bijzonder in zo’n klein kikkerlandje? Als je het laat ophalen omdat je geen auto hebt, betaal je de hoofdprijs; zo’n 40 euro per m3. Voor een beetje bankstel ben je dan al snel 80 euro lichter. Misschien moet de gemeente hier wat kritischer naar kijken. Per kofferbak is het gemiddeld 5 euro. Gelukkig hebben wij een hele grote kofferbak. De vervuiler betaalt, dat snap ik. Toch zou er een beetje naar inkomen gekeken moeten worden.
… er ligt straks zo veel plastic op het strand dat we onze kop niet meer in het zand kunnen steken …
Hier merk je soms,dat grof vuil wegdoen duur is. En vind je je het één en ander terug in de struiken. De nieuwste “aanmoediging”van de gemeente is een pasje op de ondergrondse vuilcontainers. Hoeveel meer rotzooi gaat dat opleveren? Belonen verandert het gedrag beter dan financieel straffen
Je merkt in dit soort situaties dat de gemeente vaak ver van de werkelijkheid afstaat. Als je weinig geld hebt moet je keuzes maken in hoe je je geld uitgeeft. Ik kan me voorstellen dat je liever betaalt voor de schoolreis van je kinderen dan aan het laten ophalen van je oude bankstel. Die kun je dan met oud en nieuw beter op de brandstapel gooien. Ik ben het er niet mee eens hoor maar kan me beter verplaatsen dan de ambtenaar die dit achter z’n bureau bedenkt. De medewerkers van de vuilophaaldienst denken er dus net zo over. Zij werken zich helemaal te pletter en zien het afval alleen maar groeien.
Voor mij zit het echte probleem in de ‘scheiding’ tussen halen en brengen. We halen iets uit een winkel en brengen de restanten/verpakking weg naar iets van de gemeente. Ik vind dat winkels, garages, bouwmarkten etc verantwoord moeten worden gehouden voor de afvoer van de restanten. Gebeurt met statiegeldflessen, maar van mij mag dat ook met plastic, papier, oude fietsen, sloopafval en noem maar op. Laat de verkopers maar merken dat hun aanvoer ook afvoer inhoudt en dat ze dan andere keuzes maken voor bijvoorbeeld verpakkingen of ryclebaarheid van spullen. Probleem is de verkoop via het internet, die willen het liefste niets terugzien.
Zelf doe ik het al waar mogelijk. Het meeste huisvuil gaat in de diverse bakken bij de supermarkt, die bakken worden nu nog geleegd door de gemeente. Het beetje restafval (0,6kg/week) gooi ik daar in een restafvalbak. Als ik een nieuwe 2e hands fiets koop, dan moet ik daar mijn oude brik in kunnen ruilen, ook al geven ze er geen cent meer voor. Als een aannemer iets aan ons pand verbouwd, dan moeten ze ook zorgen voor de afvoer van het oude sloopmateriaal.
Wat een perfecte oplossing. Heb je dit al wel eens voorgesteld bij de gemeente? Wat je zegt … internet is natuurlijk wel een probleem maar dat zijn dan keuzes die je zelf maakt. Ook niet altijd natuurlijk. Het is fijn dat we met z’n allen bezig zijn om een oplossing te vinden.