De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Striping bij de politie, brandweer en ambulances nog opvallender

stripingDe striping van politieauto’s, ambulances en brandweerwagens ziet er ineens anders uit. Het viel me recent op in een televisieprogramma maar het blijkt al vanaf 16 april 2019 in te zijn gegaan. Het fluorescerende roze verdwijnt uit ons straatbeeld. De strepen worden breder (OOV – openbare orde en veiligheid – striping). Beter zichtbaar dus. Vooral ’s nachts.

Oude en nieuwe striping

brandweer

Brandweer

De ‘oude’ ontwerp van de OOV-striping dateert uit 1993. De nieuwe  sluit beter aan bij het ontwerp van de huidige voertuigen. De meeste auto’s zijn ronder en breder van vorm dan de oudere modellen. De kleuren zijn verhelderd en de strepen worden tweemaal zo breed en wat hoger geplaatst. Ook het rood/oranje van de Marechaussee wordt rood; het blauw wordt ook iets aangepast.
Alle voertuigen van onze hulpverleningsdiensten moeten herkenbaar zijn voor andere weggebruikers. Ze vallen op door de zwaailichten en sirenes maar ook door het eigen kleurgebruik van de strepen. Volgens mij zitten we nu in een soort overgangsfase. Dat betekent dat je in sommige steden politieauto’s met verschillende kleuren ziet rijden.

Samengevat zijn dit de veranderingen

  • ambulance

    Ambulance

    De striping bestaat uit folies die licht beter reflecteren.

  • Ook worden de strepen twee keer zo breed en hoger geplaatst. De strepen zijn daardoor, ook in het donker, nog duidelijker zichtbaar.
  • Twee kleuren zijn aangepast. Het roodoranje van marechaussee en politie wordt in de nieuwe striping rood, gelijk aan de huidige streep van de ambulance.
  • De marechaussee krijgt ook een iets aangepaste tint blauw.
  • Voertuigen van de brandweer, ambulance, reddingsbrigade, veiligheidsregio’s en defensie worden aangepast.

Herkomst van de kleuren

reddingsdiensten

andere reddingsdiensten

Vroeger was alles anders. De rijkspolitie of de gemeentepolitie hadden andere voertuigen en andere kleuren. Brandweerwagens blijven rood maar de ambulances hadden weer verschillende kleuren. Sinds 1994 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de opdracht gegeven om politieauto’s dezelfde kleur te geven. Dit noem je dus ‘striping’; en is zelfs wettelijk vastgelegd. In 1998 kregen ook de brandweer en de ambulances een standaardkleur met dito strepenpatroon. Niet verplicht maar wel gebruikt. Ik herken ze op grote afstand. Ben zelf een paar keer vervoerd in een ambulance (inclusief zwaailichten). Misschien maakt het daarom wel altijd indruk als ze met grote snelheid inhalen. Voor mij was het destijds van grote betekenis. Verzorgd door toegewijd personeel. Altijd vriendelijk, altijd geduldig. Politie en brandweer niet te vergeten. Ook ik baal wel eens dat ik een bekeuring krijg voor te hard rijden maar dat heeft met de politie weinig te maken. Dat ligt bij mezelf.

De rest van de wereld

stripingOnze buurlanden hebben een andere striping. In België hebben de Federale Politie en de Lokale politie andere kleuren (oker en/of lichtblauw) en in Duitsland is men overgestapt van groen naar blauw/geel. De mooiste (coolste) politieauto’s zijn gepubliceerd door Top Gear. In Italië rijden natuurlijk spectaculaire modellen rond; bijvoorbeeld een grommende Lamborghini. Zij rijden met gemak 230 kilometer per uur. Niet alleen gebruikt om dieven te vangen maar ook voor het vervoer van organen. De Italiaanse politie maakte vroeger altijd indruk op me toen ik als klein meisje met mijn ouders naar het Gardameer ging. Van die zwarte, glimmend gepoetste laarzen en een strenge blik. Geen makkelijk toegankelijke agenten zoals bij ons.

Ik vond de fluorescerende strepen mooier maar de nieuwe kleuren wennen natuurlijk weer snel.  Wat vinden jullie?

 

2 reacties

  1. Niekster

    Haha, het feit dat je het nu pas ziet lijkt me genoeg bevestiging dat het snel went! 😉

    • Herma Westerdiep

      Hihi precies. Soms duurt het even voordat bepaalde dingen tot je hersenpan doordringen. Maar vond het wel leuk om te delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑