milieustraat val gevaar bord Milieustraat. In Harkstede doen ze nog niet zo aan gescheiden afval. Wel bijzonder als je bedenkt dat Hoogezand het afval wel gescheiden aanbiedt. Maar door de samenvoeging van de gemeentes in de gemeente Midden Groningen zal het wel veranderen. Na enig speurwerk op internet brachten wij vandaag ons afval naar de Milieustraat Hoogezand. Hoe werkt dit in andere gemeentes?

Midden Groningen

milieustraat gemeente middengroningen

genderneutraal logo

De gemeente Midden Groningen is (in het kader van de herindeling) sinds 2018, een samenvoeging van de gemeentes Slochteren, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde. De nieuwe naam voor de heringedeelde gemeente is niet de meest fantasievolle, maar dekt wel de lading. Herkenbaar, no nonsens en de naam maakt meteen duidelijk waar de nieuwe gemeente zich bevindt. In het hart van de provincie Groningen. Ik had op een andere naam gestemd want ik vind het een beetje een kille, niets zeggende naam. Maar ja. Meeste stemmen gelden.

Veel verschillende afvalstromen

milieustraat lege flessenOud papier en lege flessen kun je tegenwoordig overal wel kwijt. Dat doen we dan ook braaf. Het oud papier wordt hier op de derde woensdag van de maand bij de deur opgehaald. Luxe en vooral erg praktisch. Lege flessen kun je bij de supermarkten wel kwijt, kleding in de bakken van het Leger des Heils maar plastic en grof vuil kun je in de weekenden (in de winter) niet kwijt in Slochteren. Prehistorisch tijdschema zou je zeggen maar het was helaas wel waar. Als je ziet hoeveel plastic er in de zee ligt (schaamte) doe je er toch alles aan om netjes van je troep af te komen?

milieustraat klein chemisch

verf uit de Middeleeuwen

In Slochteren kon je alleen tijdens kantooruren terecht. Tja. Als je beiden fulltime werkt, heb je dus echt een praktisch probleem. Maar let op: Na de samenvoeging kunnen we dus nu ook naar de Milieustraat van Hoogezand. Perfect geregeld en vooral erg modern in de wereld van de ambtenaar. Zaterdag (in de oneven weken) van 08.00 – 12.00 uur.

Milieustraat veilig en overzichtelijk

milieustraat gemeente midden groningen ingang

ingang

Zo gezegd zo gedaan. Alles wat niet in de ondergrondse stortkokers past hebben we verzameld en in de Landrover geladen. Plastic zeil er onder, banken plat en inladen. Van alles hadden we mee. Oude verfblikken, hout, plastic en ander onhandig spul. We hadden geen elektronische apparaten, want ook die kun je kwijt in de Milieustraat. Zelfs asbest. Natuurlijk vraag je je eerst af of je iemand nog ergens een plezier mee kunt doen. Maar dit was echt ‘troep’.

milieustraat grofvuil storten

te triest voor woorden

Zo langzamerhand merk je dat  afval business is. Bij de poort rekenden we 5 euro af; goedkoop.  Normaal is een m3 afval zo rond de 20 euro. In Slochteren kostte het ons 10 euro. Als je zo op internet speurt weet je dat hier heel veel verschil in zit. Bij sommige gemeentes kun je nog gratis storten en bij sommige gemeentes betaal je de hoofdprijs. Gelukkig hebben we een auto en zijn we nog sterk.

milieustraat kofferbak auto

alles in de kofferbak

Heb je geen auto of trekhaak  of ben je hulpbehoevend, kun je het tegen (forse) betaling laten ophalen. Helaas zie je dat er met oud en nieuw veel grof vuil op een brandstapel belandt of dat mensen het gewoon ergens in de berm gooien.
In Groningen daarentegen, kun je het drie keer per jaar gratis brengen.

Overzichtelijk

milieustraat stoplichten

stoppen, wegen en meten

Door de toename van het aantal stromen wordt het er niet makkelijker op. Hoe moet je je spullen scheiden? Wij hebben niet echt de ruimte om ons afval lange tijd te bewaren. Dus zullen we regelmatig naar de gemeentewerf moeten.
Na een korte instructie van een medewerker van de gemeente konden we doorrijden naar de Milieustraat. Diverse auto’s (met en zonder aanhanger) stonden al in een rij te wachten. Naast de bakken staan duidelijke omschrijvingen wat er waar in moet. Tuinafval, hout, huishoudelijk meubilair, puin etc. wordt gescheiden verzameld. Fijn om met grof geweld die oude plavuizen met een knal naar beneden te gooien. Lekker therapeutisch.

milieustraat verschillende stortplaatsen containers

netjes in de rij

De medewerkers zijn altijd bereid om te helpen als je niet weet waar je dat houten plantentafeltje met metalen wieltjes in moet gooien. Dit zijn de zgn. samengestelde producten. Nadenken, boeren verstand gebruiken of even overleggen. Verf moesten we apart inleveren in een hok vlak voor de uitgang. Kinderen zou ik niet meenemen. Voordat je het weet liggen ze in een container met restafval.

Wij hebben weer ruimte en waren weer eens blij met onze enorme laadbak.
En zoals een oud spreekwoord zegt: Ontwikkeld heet dat deel van de wereld waar afval een probleem werd. Bron: Heinrich Nüsse.