Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Aftuigen en opruimen van de kerstboom

aftuigenAftuigen. De boom wordt weer afgetuigd. Zo noemden we dat vroeger. Aftuigen heeft natuurlijk eigenlijk een heel andere lading. Maar … hoe berg jij je ballen en je boom netjes en stofvrij op?

Aftuigen

aftuigen kerstboom

Optuigen

Optuigen van de boom is natuurlijk al een paar dagen voor kerst gebeurd. In de Coronatijd hadden sommigen de boom al voor Sinterklaas in huis. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Het is toch gezellig, zo’n boom in de kamer, vol glitterkleuren en lichtjes. Vroeger lieten we de kerstboom staan tot Nieuwjaarsdag of Driekoningen (6 januari).  Al met al heb je de boom dan bijna een maand in huis. Die ooit gestelde regels volgt eigenlijk niemand meer. In Amerika zet je de boom op in het begin van de advent (de vierde zondag voor kerst, na Thanksgiving).

… en aftuigen

Daarna volgt het opruimen van alles spullen. Geen leuke klus in tegenstelling tot het optuigen. Vaak heb je geen zin in de rommel en doe je (prop) de spullen snel in de dozen. Je loopt dan wel het risico dat je ballen kapot gaan. Dat zou erg jammer zijn.

Boom in de tuin of bij de container?

sorteren en opruimen

Ten eerste kun je beginnen om de boom een plekje in je tuin te geven. Dan ben je duurzaam bezig. Goed voor de natuur, goed voor jezelf. Ook dan moet je de boom eerst laten wennen aan de temperatuur. Rustig acclimatiseren voordat de kluit in de grond gaat. Je kunt de boom ook gewoon bij de weg zetten als de gemeente ze kop komt halen op een speciale datum na oud en nieuw. Bij Top Gear doen ze het weer heel anders. Kunstbomen kunnen terug in de doos of in een speciaal daarvoor gemaakte (stofvrije) opbergtas.

kleur bij kleur

Meestal zie ik tegen het opbergen aan. Alles weer op de kop; schoonmaken en zorgen dat het netjes in de dozen komt. Slingers bij slingers en ballen bij de ballen. Dan heb ik het nog niet eens over de worsteling met de verlichting. Al die lampjes, al die snoeren. Op de een of andere manier raakt het altijd in een onmogelijke knoop.

Opruimtips

weggooien of weggeven

Wat heb je de laatste jaren niet gebruikt? Kijk eens zonder emotie naar die versieringen. Schraap al je moed bij elkaar en gooi het overbodige weg. Geef het aan de kringloop maar stop het zeker niet voor de zoveelste keer in de doos waar dan net de deksel niet meer op past. Het is makkelijk als je volgend jaar je spullen uitpakt. Minder is beter en het levert je ook nog eens extra ruimte in die ene kartonnen doos op.

geen vocht

Daarna kun je sorteren. Het mooist en meest gemakkelijk kun je dit in een speciaal ontworpen ‘kerstballen doos’ doen. Geen eindeloze rollen keukenpapier er om of stroken zelf gescheurd krantenpapier. Je ballen liggen stofvrij opgeborgen in deze dozen. Geen glasbreuk omdat ze allemaal een eigen vakje hebben. Koop dan wel een doorzichtige omdat je dan aan de buitenkant makkelijk kunt zien welke kleur en welke soort in die ene doos zit. Bovendien heb je geen last van vocht of schimmel. Ben je helemaal goed georganiseerd? Label dan je doos. Briefje erop en klaar ben je voor volgend jaar.

Verlichting

label je doos

Het opbergen en het vervolgens weer uitpakken van de verlichting is meestal een ramp. Ik ben er achter dat als je de snoeren over een stuk karton wikkelt, je ze het jaar erop er zo weer afwikkelt. Ik weet dat er nu zelfs kleine haspels te koop zijn; speciaal voor kerstverlichting. Dit kun je natuurlijk ook bij je kerstslingers doen. Label de haspels en schrijf op het briefje waar je het snoer hebt opgehangen. Dan kom je bij het ophangen niet toevallig een meter te kort omdat je het verkeerde snoer hebt gepakt.

sprookje

Als je deze tips gedisciplineerd toepast, is het volgend jaar nog een groter feest. Geen ergernis meer. Blijft een gezellige middag over als je je kerstspullen tevoorschijn tovert en je kamer omtovert in een sprookje.

Om dan maar te eindigen met opbeurende uitspraken: Twee vingers in de neus; kind kan de was doen. 

 

 

 

2 reacties

  1. Lot

    Vandaag geniet ik nog van de lichtjes en glitter, de rest van het jaar ben ik niet zo van de bling bling.
    En ja ik ga wat wegdoen, heb teveel omdat er altijd zoveel leuks en moois bij de kringloop ligt. De maandag voor ze dichtgingen heb ik nog veel gekocht onder het mom van “zo help in ze een beetje hoeven ze minder op te ruimen”. Toen had ik de 5 dozen zelfs nog niet van zolder gehaald.
    Morgen grote opruiming en ja de snoeren deed ik al om kokers. De ballen gaan in papiertjes die soms al heel oud zijn nog van mijn ouders die al jaren doood zijn, ik koester ze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑