Vijftigenmeer

Geef zonder te onthouden, krijg zonder te vergeten

Witlofschotel met gehakt uit de oven

witlofschotel met gehakt spek en peterselieWitlofschotel. Ben je op zoek naar een makkelijk recept met witlof? Eerder had ik al een witlof recept met champignons, knoflook en spekjes. Zo aan het begin van de lente een gezellige en goedkope witlofschotel met gehakt. Lekker met opgebakken aardappeltjes of aardappelpuree.

Witlofverhalen

manneke pis in brusselBelgen eten veel meer witlof dan wij Nederlanders. Het verhaal gaat zelfs dat tijdens de Belgische revolutie met Nederland in 1830 een boer uit de buurt van Brussel de witlof heeft ontdekt. Hij verstopte de witlofwortels onder een laagje zand in zijn kelder en kwam er na enkele weken tot zijn verbazing achter dat er stronkjes witlof op de wortels waren verschenen.

Eerder deelde ik al het verhaal van het verhaal van de cultuuroverste van de Plantentuin in Brussel. Hij ontdekte dat op de cichoreiwortels (in combinatie met duisternis, vochtigheid en warmte) een krop met witte bladeren (loof) groeide. Door het ontbreken van daglicht werden de bladeren wit.  Men kwam er achter dat je van dit loof heerlijke gerechten van kon maken. Uiteindelijk een Belgische uitvinding dus. Daarom hoor je vaak de naam ‘Brussels lof’. Je vindt in het Vlaams-Brabantse Kampenhout zelfs een witlofmuseum. Inclusief witlofrestaurant natuurlijk. Genoeg over de Belgen. Nu het recept.

aardappeltjes met rozemarijn

Ingrediënten voor de gehakt/witlofschotel (2 personen):

 • 250 g half-om-half gehakt
 • 8 sneetjes ontbijtspek
 • 2 stronkjes witloof, gehalveerd in de lengte
 • 4 klontjes boter (ik gebruik voor dit soort dingen altijd roomboter)
 • Gehaktkruiden en peper/zout of een ander kruidenmengsel naar smaak
 • Verse platte peterselie (fijn snijden)witlofstronkje gevuld met gehakt
 • Eventueel wat geraspte kaas.

Verdere benodigdheden: ovenschotel.

BEREIDING van deze overheerlijke witlofschotel:

Zet alvast de oven aan op 200 °C.

ontbijtspekJe kunt het gehakt voor deze witlofschotel zelf op smaak brengen. Ik heb het redelijk basis gedaan. Dus alleen met gehaktkruiden, zout en peper. Haal de bittere kern uit de stronkjes en schep op een helft van het witlofstronkje een portie gehakt. Zet de andere helft er bovenop. Druk lichtjes aan. Omwikkel elk stronkje witlof met twee plakjes ontbijtspek. Je kunt ook eventueel in de lengte er nog een reepje ontbijtspek omdraaien. (Bij mij gaat het reepje spek er soms met het omdraaien in de oven af.)

Vet de ovenschaal in en schenk er een beetje water bij (half bekertje). Leg de klontjes boter verdeeld boven over de stronkjes/ontbijtspek.

witlof bij de groenteboerBak de gevulde witlofstronkjes in ongeveer 40/45 minuten gaar in de oven. Keer ze een paar keer om. Wees voorzichtig dat je het ontbijtspek er niet af laat glijden als je de stronkjes omdraait. Dat gebeurde bij mij wel dus. Je kunt de schotel eventueel afdekken met aluminiumfolie als ze te snel kleuren.

rauwe witlof met spek er om heen en gehakt er inVerdeel de witlof over de borden en garneer met de peterselie. Mocht je het lekker vinden kun je natuurlijk ook nog wat geraspte kaas toevoegen maar dat heb ik bewust niet gedaan.

Deze witlofovenschotel past prima bij aardappelpuree of gebakken aardappelen. Maar niets houdt je tegen om rijst of pasta te maken natuurlijk. Het is net wat je zelf lekker vindt.

4 reacties

 1. Zo grappig ik las eerst ontbijtkoek ipv spek en dat leek me een interessant recept. Het lijkt me inderdaad lekker als afwisseling.

  Ik zoek nog broccolirecpeten want pur vind ik het niet lekker en de kaassaus heb ik tevaak gmaakt.

  • Hi. Ik vind het heerlijk en vooral makkelijk. Had je mijn bloemkool/broccolirecept gezien? Dit is ook een ander soort recept dan standaard. Wij vinden het erg lekker (en het is ook makkelijk om te maken).

  • Ik las ook ontbijtkoek :-). Ik vond het nergens terug in het recept en heb toen nog eens goed bij de ingrediënten gekeken.

   • wahaa … ik werd er zelfs onzeker van en heb nog een keer gekeken of ik nu wel goed had opgeschreven. kan het me voorstellen dat je dat leest maar het moet iets bacon achtigs hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer