De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Lekker hapje met witlof … net even anders

witlofLust je geen witlof? Probeer het eens op een andere manier te maken dan je moeder vroeger. Niet dat mijn moeder slechte witlof maakte hoor. Ik ben een echte witlofliefhebber. Na jaren gestoofde witlof en witlofrolletjes ham/kaas is het tijd voor iets anders.

Witlof en witloof

witlofIn het midden van de 19e eeuw ontdekte de cultuuroverste van de Plantentuin in Brussel dat op de cichoreiwortels (in combinatie met duisternis, vochtigheid en warmte) een krop met witte bladeren (loof) groeide. Door het ontbreken van daglicht werden de bladeren wit.  Men kwam er achter dat je van dit loof heerlijke gerechten van kon maken. Rauw, gestoofd, als soep, verwerkt in een ovenschotel en gekookt. Het is zelfs een huismiddeltje tegen malaria (zegt men).
Je kunt deze groente het hele jaar in de winkels kopen. Witlof is een bladgewas en te herkennen aan de witte bladeren. De Belgen noemen het witloof of Brussels lof (Cichorium intybys var. foliosum). De groente wordt in een koelcel bewaard om tot rust te komen. Daarna kunnen de witlofwortels op ieder moment uit de koeling gehaald worden. Deze wortels worden dan in zogenaamde trekbakken gezet. Op deze wortels groeit binnen drie weken de prachtige witte witlof (… heel kort samengevat …).

Export

witlof exportDe witlofwortels (‘het witte goud’) worden geëxporteerd naar het Midden-Oosten, Europa, Amerika, China, Saoedi Arabië en Zuid-Afrika.   De handel zit hem vooral in de wortelen en niet in de witlof zelf. Op die manier kan de groente namelijk vers worden gekweekt in de landen waar het uiteindelijk gegeten wordt. In 1978 kwam een docente uit Nederland er achter dat de geïmporteerde witlof in Canada niet lekker van smaak was en ook nog erg duur bleek te zijn. In 1979 begon deze dame zelf witlof te telen in Abbotsford en is nu de grootste witlofteler in West-Canada.

Strakke huid

Witlof bevat geen vet, geen calorieën, een halve gram koolhydraten maar wel rijk aan vitamines. Goed voor de inname van vitamine C (en kalium) en een probaat middel als je maag van streek is. Het is zelfs beter dan een droog beschuitje. Er gaan ook geruchten dat je er door de vocht afdrijvende werking, een strakke huid van krijgt.

Recept voor 2 personen:

  • Witlof (ongeveer 1,5 normale stronk per persoon)
  • Spekreepjes en/of gehakt
  • Knoflook (naar behoefte; ik heb 1 teentje toegevoegd)
  • Rode ui (1 in stukjes gesneden)
  • Champignons (half bakje)
  • Oregano, peper en zout
  • Crème fraiche (150 ml) en/of gorgonzola
  • Heel klein scheutje witte wijn als je dat bij de hand hebt. Kan ook zonder.
  • Pasta naar keuze voor 2 personen. Bij dit gerecht had ik penne.

witlofDe spekreepjes even uitbakken in de pan. Daarna ze met een schuimspaan er uit halen en even apart leggen. Ondertussen de pasta koken. Knoflook, ui en champignons bakken in het vet van de spekreepjes. Witlof schoonmaken en in de lengte door midden snijden. Harde, bittere kern verwijderen en stukjen (ongeveer 1,5 tot 2 cm breed) snijden. Volg je eigen gevoel. Bij de knoflook/ui en champignons doen. Als laatste de spekreepjes (oregano, zout en peper) en crème fraiche (en/of gorgonzola) toevoegen. Weer een lekkere en gezonde maaltijd op tafel.

12 reacties

  1. Anne

    Ik herinner me de bittere harde stukken die ik als kind op moest eten. Eerst je bord leeg, anders niet buiten spelen. Met een blik vol afschuw staarde ik naar m’n bord. Tegelijkertijd wist ik dat ik die groentestrijd met m’n moeder zou winnen. Eigenlijk werd ze nooit boos en gaf na mijn lange gestaar en getreuzel dan eindelijk het signaal “nou, vooruit dan maar….”, waarop ik vlug het toetje naar binnen slurpte en naar buiten holde.
    Soms stond er ook gekookte lof op het menu, nog een graad erger….Je gaat toch geen snot eten, whaaa….Hiervan wist mijn moeder dat ze niet eens hoefde te proberen mij te overtuigen om maar één hap te nemen. Vaak at ik dan een kliekje van de vorige dag.
    Op eigen benen en vervolgens met je eigen kinderen heeft witlof, voor zover ik me kan herinneren, nimmer op het menu gestaan. Héél, heel misschien dat ik me er, mede door jouw aanbevelingen, toch eens een keer aan waag (maar misschien ook wel niet 🙂

    • Herma Westerdiep

      Ik zou het wel doen. Delen met de kinderen … wie weet heb je een huidje zo strak als een voetbal … Als je het internet leest is er geen middenweg. Je lust het of je lust het niet. Succes. Houd me op de hoogte.

  2. Lot

    Blijft de lof rauw als ik het recept goed lee, pof moet het voorgekookt of 20 min. gestoofd worden.
    De combinatie lijkt me lekker.

    • Herma Westerdiep

      De witlof blijft rauw. Niet vooraf gaan stoven gewoon even op het laatst roerbakken. Het blijft dan iets knapperig. Als je het vooraf stooft wordt het weer heel anders van smaak.

  3. Saskia

    Dit recept klinkt heerlijk. Ik als witlof-fan kan niet wachten om het uit te proberen. Maar dan laat ik de champignons wel weg.. en strooi ik er nog een handje (of twee) geraspte kaas over. Smullen maar!

    • Herma Westerdiep

      Ja je kunt natuurlijk zoveel experimenteren als je zelf wilt. Uiteindelijk houd je dan een versie over die precies goed is. Met of zonder champignons …

  4. Corry

    Ik heb het meteen gemaakt. Erg lekker en weer eens wat anders dan met ham en kaas. Voor herhaling vatbaar.

    • Herma Westerdiep

      Goed bezig!! Ik had het zelf vorige week ook nog een keer gemaakt en vond het errug (…) lekker.

  5. Ximaar

    Mijn ouders kookten het. Ik heb een oom die het tot een paar jaar terug op hoge leeftijd teelde in Sint Pancras waar ‘de beste’ witlofgrond is.

    Zelf heb ik nog een tijdje een automatiseringsproject gedaan in een grote witloffabriek.

    Sinds een paar jaar bak ik af en toe witlof roer. Scheutje olie in de pan, hamburger aan 2 kanten braden. Vervolgens een handje rösti er bij en al roerende de hamburg fragmenteren. Vervolgens smaakpoeder bijvoorbeeld op kerriebasis er over en als laatste snipper ik er een stronk witlof en een halve paprika er over heen en roerbak ik die nog even mee. Goed te doen en binnen 12 minuten op het bord en maar 1 pan gebruikt. In plaats van hamburger is het ook lekker met rookworst (die is in de magnetron binnen een paar minuten gaar) of kipnuggets. Ipv van paprika kan het ook een uit worden. Ipv rösti gebruik ik ook aardappelblokjes, maar aan rijst of pasta moet ik niet denken. In mijn hoofd voegt dat niet.

    • Ximaar

      En voor de zekerheid kan je er altijd nog een flinke hoeveelheid rosé bij drinken, dan maakt het niet meer zoveel uit wat je er bij eet. 😉

      • Herma Westerdiep

        Wahaa … geweldig. Dit kunnen we noteren als de tip van de week.

    • Herma Westerdiep

      Wat een heerlijk en vooral makkelijk recept. Dank je voor het delen! Het roerbakken kun je niet vergelijken met het koken van vroeger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑