winterhanden handen vingers handschoenenWinterhanden. Als het buiten koud en vochtig is en de temperaturen dalen krijgen sommige mensen last van winterhanden (of tenen, of oren, of dijen). Volgens insiders is deze abnormale reactie op kou behoorlijk pijnlijk. Komen die klachten ieder jaar terug en kun je er preventief iets aan doen?

Wintertenen of anders

winterhanden voeten strand tenen vrouwelijk

wintertenen

Bij blootstelling aan warmte zetten je bloedvaten uit. Mijn bloedvaten zijn altijd uitgezet. Warm ben ik altijd. Niet koud te krijgen. Zelfs met deze snijdende kou ben ik aan de buitenkant best koud, maar van binnen brandt het eeuwige vuur.

Heb je last van winterhanden; werkt het bij kou precies andersom. De oppervlakkige bloedvaatjes doen hun werk door de kou niet meer goed. Op zich een normaal proces. Maar als dit proces te snel gaat ontstaat er een tekort aan bloed in de oppervlakte van je huid. Het bloed ‘lekt’ als het ware naar het weefsel rondom de bloedvaten. Dit tekort heeft als gevolg dat je huid zwelt en ontsteekt en je wondjes, blaren en heel veel jeuk kunt krijgen. De kleine bloedvaatjes in de huid vernauwen tijdelijk en verkrampen. In de meeste gevallen kan het geen kwaad en gaat vanzelf weer over. Als je veel in de kou moet zijn (werken bijvoorbeeld) is deze aandoening dus erg irritant. Heel erg irritant.

Ga vooral niet krabben, warm je handen of voeten heel langzaam weer op en maak je huid goed schoon om complicaties te voorkomen.

winterhanden voeten tenenWat zijn de verschijnselen?

1. Jeuk of pijn aan vingers en tenen
2. De huid wordt rood en zelfs paarsblauw
3. De huid zwelt in sommige gevallen op
Wat zijn de risico’s?

winterhanden wanten handschoenen gebreidAls je vaak last hebt van wintertenen en je hebt er lang last van, loop je toch risico op complicaties:

• Je huid raakt er van beschadigd
• Met een beetje pech gaan de blaren ontsteken
• Vorming van zweren
• Permanente verkleuring van de huid door alle blaren en ontstekingen en …
• uiteindelijk krijg je littekens.

Gaan winterhanden weer over?

winterhanden voeten strand tenen vrouwelijkVaak komen de klachten ieder jaar terug. Over het hoe en waarom is nog veel onduidelijk. Het zijn klachten die in de winter vaak bij vrouwen voorkomen. Je oorschelpen en de buitenkant van je dijen zijn ook gevoelig voor deze slechte doorbloeding. Sommige mensen krijgen al last bij 10 graden Celsius en hebben ook nog eens veel last van opgezwollen tenen. De huid gaat zelfs soms kapot. Op je voeten is dit redelijk rampzalig natuurlijk.
Bepaalde medicijnen en/of aderverkalking, roken, strakke kleding en weet ik veel wat nog meer voor slechte leefgewoontes, zouden dit probleem kunnen uitlokken. Dit is echter nooit bewezen. Wees getroost; Meestal gaan de klachten binnen twee weken vanzelf weer over.

Wat kun je er aan doen?

winterhanden sokken gat teen smileyDraag vooral warme, goed isolerende sokken en handschoenen. Het materiaal moet warm zijn en goed ventileren (niet zweten dus).
Vermijd kou, zorg dat je lekker warm blijft en beweeg regelmatig.
Experimenteer eens met wisselbaden of massages. Drie minuten in warm en een halve minuut in koud water. Eindigen met koud water. Smeer met een lekkere neutrale crème om de jeuk te verzachten. Huismiddeltjes te over op internet.
Bij ernstige klachten kun je medicijnen vragen aan je huisarts. Vooral als je koorts krijgt bij hevige zwellingen en ontstekingen.

spreukentegel winterhandenDe werking van de vaak voorgeschreven bloeddrukmiddelen is nooit bewezen. Ook het nemen van extra vitamine D heeft geen hoopvolle resultaten opgeleverd. Als je veel pijn hebt is een doodgewone paracetamol het meest voor de hand liggend.