bilateraal bobslee team ijsBilateraal overleg of bila. In sommige bedrijven kan het van belang zijn een bilateraal overleg te plannen. Samen met je leidinggevende even een moment onder vier ogen.  Heeft dit alleen maar voordelen of zijn er absoluut nadelen?

Definitief: Bilateraal overleg

bilateraal schaap blaten communicatie

gesprek onder vier ogen

Bilateraal betekent tweezijdig of wederzijds bindend. Een bilateraal gesprek wordt ook wel een gesprek onder vier ogen genoemd. Maar dat snappen we allemaal wel. Soms is een bilateraal overleg met je leidinggevende bijzonder effectief.

Wat is het doel van zo’n gesprek?

bilateraal siljouet hoofd boekenplank

gevoel van veiligheid

In dit gesprek kun je alle zaken bespreken die relevant zijn voor jou. In je werk, over je collega’s of uit je eigen leven. Eigenlijk zaken die je niet in een afdelingsoverleg bespreekt.  Je kunt tijdens dit gesprek ook het gedrag aan de orde brengen. Als je het maar niet op de persoon speelt. Op deze manier zou je een veilige werkomgeving binnen het team kunnen creëren.

Of het nu gaat om een beoordelingsgesprek, een functioneringsgesprek, een planningsgesprek, een werkoverleg, een bilateraal gesprek: als leidinggevende moet je gedrag bespreekbaar kunnen maken zonder dat je het op de man of vrouw persoonlijk speelt. Volgens mij allemaal redelijk theoretisch want als je geen klik met je leidinggevende hebt of de stijl van leidinggeven past niet bij jou, heb je niets aan dit bilateraal overleg.

Hoe kun je je zelf goed voorbereiden?

bilateraal potlood noteboek papier

bereid jezelf goed voor

Desalniettemin gaan we uit van een ideale situatie. Bereid je goed voor en geef aan wanneer je ergens tegen aan loopt en wat je struikelblokken zijn. Signaleer deze problemen op tijd omdat je dan verrassingen voorkomt. Vraag aan je leidinggevende om mee te denken en denk samen in oplossingen. Toon wederzijdse betrokkenheid en laat zien dat je wel een tandje bij wilt zetten. stel jezelf vooraf in ieder geval de vraag: Wat wil ik eigenlijk met dit gesprek?  wat zijn mijn verwachtingen? Hoe is mijn relatie met mijn leidinggevende? Neem eens afstand bij een moeilijk gespreksmoment en zoek ter plekke naar een alternatief in plaats van te vechten. Daarna is er vaak meer ruimte voor creativiteit en gedeelde verantwoordelijkheid. Maak het er beste van. Je wilt toch verder met een prettige werksfeer?

Verschillende leidinggevenden

bilateraal zakenman werk

verschillende leiderschapsstijlen

Tijdens verschillende werksituaties weet je al een beetje wat voor vlees je in de kuip hebt. Je weet dan ook dat je je bij  verschillende leidinggevenden, op verschillende manieren kunt opstellen. Denk hier goed om. Het is voor je eigen ‘veiligheid’. Tref je een perfecte leider, dan vind je een visionair die anticipeert op de toekomst. Deze leidinggevende neemt je mee op reis, vertrouwt je, dwingt respect af en straalt overtuigingskracht uit.  Hier krijg je inspiratie en energie van.  Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de organisatie. Als je bijvoorbeeld in een bureaucratische omgeving werkt zul je merken dat de verbinding (meestal) ontbreekt. Je leidinggevende zal dan meer gericht zijn op het schrijven van procesbeschrijvingen en de uitvoer van bestaande regels dan om jou een fijn gevoel te geven.

Grillig en onstabiel

Het kan ook zijn dat je een narcistische leidinggevende hebt. Het gesprek neemt dan vaak een bizarre wending omdat je dit niet direct herkent als je er niet eerder mee te maken hebt gehad. Deze managers (en dat zijn er best veel hoor) hebben vaak een opgeblazen ego, voelen zich superieur en willen mateloos bewonderd worden. Ze manipuleren en spelen collega’s tegen elkaar uit. Ze kunnen vaak niet tegen kritiek en voelen zich helemaal niet verantwoordelijk voor het wel en wee van het team. Grillig en onstabiel; zoiets als een ongeleid projectiel.  Net een stampvoetend kind met vaak een voelbaar gebrek aan empathie. Wees je je er van bewust dat je ‘gebruikt’ wordt en wapen je daar tegen.

De schuld krijgen

bilateraal glas parfum mannen

wie is de baas?

Hoe stel je je dan op tijdens een bilateraal vraag je je nu af? Het kan zijn dat je binnen 5 minuten van alles de schuld krijgt en niets goed hebt gedaan. Geef op zo’n moment nooit rechtstreeks kritiek. Altijd eerst iets aardigs zeggen want anders is het gesprek verloren. Ook voor jou.  In een dergelijke bilateraal zul je een veilige omgeving voor deze (narcistische) leidinggevende moeten creëren. Gebruik humor om jezelf staande te houden. Voordat je het weet ben je onbruikbaar en word je afgedankt. Ga weg zoals wellicht al veel collega’s voor jou dit hebben gedaan.

Hulpeloos

bilateriaal mussen familie vogels groep

stel jezelf niet hulpeloos op

Al met al zul je tijdens een bilateraal, kort en krachtig in je bewoordingen moeten zijn. Focus op de inhoud. Wees specifiek  en analyseer jouw problemen en jouw werkdruk (bijvoorbeeld). Schrijf als het enigszins kan alvast een paar voorbeelden op. Hulpeloosheid is geen eigenschap waar een leidinggevende op zit te wachten. In plaats daarvan zou je met een verbetering of een oplossing kunnen komen.  Denk in oplossingen, niet in problemen. Grijp je kans als je een bilateraal hebt. In het meest gunstige geval levert het een hoop duidelijkheid op zodat je je werk weer prima kunt doen.